Εγκολεασμός στα παιδιά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Εγκολεασμός στα παιδιά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πρόκειται για μια μορφή εντερικής απόφραξης. Εγκολεασμός (intussusception) υπάρχει όταν ένα τμήμα του εντέρου, είτε του παχέος είτε του λεπτού εντέρου, εισχωρεί ή τυλίγεται εντός ή γύρω από τον εαυτό του ή εντός ή γύρω ενός άλλου μέρους του εντέρου.

Το έντερο έτσι αποφράσσεται από το εγκολεαζόμενο τμήμα στο οποίο η συμπίεση των αγγείων οδηγεί στην απόφραξη των φλεβών και των λεμφαγγείων του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ένα προοδευτικά επιδεινούμενο οίδημα και πιθανή νέκρωση αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση.

[babyPostAd]Ο εγκολεασμός εκδηλώνεται με διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου λόγω μηχανικής βλάβης, και ξεσπάει δυναμικά και απροσδόκητα στη βρεφική ηλικία και σε παιδιά έως 3 ετών.

Σε μεγαλύτερα παιδιά και νέους, αιτία για τον εγκολεασμό είναι κατά κανόνα οι τοπικές διευρύνσεις του τοιχώματος του εντέρου (εκκολπώματα) ή οι εκβλαστήσεις του βλεννογόνου του εντέρου (πολύποδες).

Σημειώνεται ότι τα εκκολπώματα αποτελούν μορφολογική βλάβη του εντερικού τοιχώματος, που εμφανίζεται συχνά στη βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία. Αντίθετα, το εκκόλπωμα του Meckel είναι συγγενής μορφολογική διαταραχή, και αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα εγκολεασμού σε παιδιά άνω των 12 μηνών.

Στον εγκολεασμό, ένα μέρος του εντέρου μετακινείται και παγιδεύεται στο αμέσως υπερκείμενο τμήμα του εντέρου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρούς πόνους και σε παρακώλυση της δραστηριότητας του εντέρου μέχρι και σε ειλεό.

Περίπου 25% των παιδιών που παθαίνουν εγκολεασμό χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση.

Συμπτώματα

Ο αριθμός νέων περιπτώσεων εγκολεασμού είναι 1,5-4 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις. Το 65% των συμβαίνει μέσα στους πρώτους 10 μήνες της ζωής των νεογνών και το 80% μέσα στα δύο πρώτα έτη.

Συνήθως η πάθηση εκδηλώνεται με ξαφνικό κολικοειδές κοιλιακό άλγος που συχνά ξεσπά στον ύπνο και αναγκάζει το παιδί να ξυπνά, να κλαίει και να μαζεύει τα πόδια του προς την κοιλιά του (εμβρυϊκή θέση).

Γρήγορα ξεκινούν οι χολώδεις εμετοί οι οποίοι σε πιο προχωρημένες καταστάσεις γίνονται κοπρανώδεις. Εμετός και διάρροια εμφανίζονται σε περίπου 90% των περιπτώσεων μέσα σε 6 έως 12 ώρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το παιδί αρχίζει να εμφανίζεται αδύναμο, ωχρό και εξαντλημένο και μπορεί να ανεβάσει πυρετό. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και δεν αναχαιτισθεί εγκαίρως, μετά από 5 με 6 ώρες μπορεί να εμφανιστεί εντερορραγία και αίμα στα κόπρανα που αποκτούν ένα βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα.

Ένα παιδί με εγκολεασμό διαμαρτύρεται έντονα λόγω των οξέων και έντονων πόνων και μπορεί να κάνει εμετούς, συχνά με πρόσμιξη βλέννης ή αίματος, ενώ πολλές φορές είναι εμφανές στην κοιλιά το σημείο του εγκολεασμού.

Λόγω της έντασης των πόνων μπορεί να εκδηλώνονται συμπτώματα σοκ. Τα επεισόδια εισβολής του πόνου διακόπτονται από σύντομες φάσεις ηρεμίας, χωρίς κανένα πόνο. Το παιδί βυθίζεται ολοένα σε απάθεια.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός αναγνωρίζει τον εγκολεασμό του εντέρου με ψηλάφηση στην κοιλιά από τη σκλήρυνση που παρουσιάζει το πάσχον σημείο του εντέρου. Αυτό το «κυλινδρικό» σημείο στο έντερο των βρεφών και των νηπίων εντοπίζεται σαφώς δια της αφής και βρίσκεται συνήθως στο δεξιό υποχόνδριο, στο σημείο μετάβασης από το λεπτό στο παχύ έντερο.

Κάθε υποψία για εγκολεασμό εντέρου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο. Αρχικά, πραγματοποιείται μια εξέταση με υπερηχογράφημα. Εφόσον επιβεβαιωθεί η υποψία, ο γιατρός θα προσπαθήσει να λύσει τον εγκολεασμό με έγχυση σκιαγραφικού. (Η ανάταξη γίνεται με υποκλυσμό, και επιβεβαιώνεται με έγχυση ακτινοσκιερής ουσίας από το ορθό προς τον ειλεό, δηλαδή από το παχύ προς το λεπτό έντερο. Γι’ αυτό, πολλές φορές, για το θεραπευτικό υποκλυσμό χρησιμοποιείται το σκιαγραφικό της διαγνωστικής διαδικασίας, προκειμένου να παρακολουθείται ταυτόχρονα η πορεία της ανάταξης.]

Ειδικά στα βρέφη και τα μωρά, η επέμβαση αυτή έχει προοπτικές επιτυχίας εφόσον πραγματοποιηθεί μέσα στις 12 πρώτες ώρες από την έναρξη των πόνων. Εάν η επέμβαση δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πρέπει να ακολουθήσει εγχείρηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα νεκρωθεί το τμήμα του εντέρου που έχει υποστεί τον εγκολεασμό, με ενδεχόμενες θανατηφόρες συνέπειες.

Πρέπει να ξέρετε ότι ο εγκολεασμός είναι πάντοτε ένα επείγον περιστατικό. Πηγαίνετε το παιδί σας με την πρώτη κιόλας υποψία στο γιατρό ή στο νοσοκομείο. Εφόσον εκδηλωθούν συμπτώματα σοκ ή διαταραχές του επιπέδου συνείδησης, καλέστε αμέσως το ΕΚΑΒ. Χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση, το πάσχον τμήμα του εντέρου νεκρώνεται γρήγορα και οδηγεί σε θάνατο μέσα σε λίγες μέρες.

ΠΗΓΗ: healthyliving.gr