Εκδρομές και ταξίδια: Πώς να κάνεις τις μεταφορές με το αυτοκίνητο ασφαλείς για τα παιδιά

Εκδρομές και ταξίδια: Πώς να κάνεις τις μεταφορές με το αυτοκίνητο ασφαλείς για τα παιδιά

Τώρα που ο καιρός το επιτρέπει και πολλές φορές τα παιδιά το… απαιτούν, ξεκινάει η περίοδος των εκδρομών και των εξορμήσεων, αλλά παράλληλα αρχίζουν και οι προετοιμασίες για τις γιορτές! Μια ανάσα πριν το Πάσχα, που όλο και κάποιο ταξιδάκι θα έχετε οργανώσει οικογενειακώς, είτε για να επισκεφτείτε τον παππού και τη γιαγιά, είτε για να κάνετε γιορτές στην εξοχή, θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στους κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας και να φρεσκάρεις τις γνώσεις σου πάνω στις οδηγίες σχετικά με τη μεταφορά παιδιών στο αυτοκίνητο! Φυσικά, αν το αμάξι είναι το μέσο που χρησιμοποιείς καθημερινά για τις μετακινήσεις με τα παιδιά, θα πρέπει να είσαι συνεχώς σε… επαγρύπνηση και να τηρείς τις απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνονται για την ασφάλειά τους. Ακόμη περισσότερο αναγκαίο είναι, όμως, όταν πρόκειται να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις και να κινηθείτε σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας, όπου η ταχύτητες των άλλων οχημάτων μπορεί να υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο, οι δρόμοι να κρύβουν παγίδες και γενικά οι περιστάσεις μπορεί πολύ συχνά να εμπεριέχουν αυξημένο κίνδυνο.

[babyPostAd]Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να είσαι πάντοτε σίγουρη πως το παιδί βρίσκεται στο κάθισμά του και επαρκώς “ασφαλισμένο” από τις ζώνες του αυτοκινήτου και του ειδικού καθίσματος. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ΚΟΚ (Κώδικας οδικής Κυκλοφορίας): “Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ.” ενώ ταυτόχρονα απαγορεύεται “η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους”. Μάλιστα, σύμφωνα με τη νομοθεσία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τα παιδιά από νεογέννητα έως να συμπληρώσουν τα δώδεκα χρόνια τους θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό κάθισμα και όχι να χρησιμοποιούν το σύστημα ασφαλείας του αυτοκινήτου (ζώνες), τουλάχιστον μέχρι να φτάσει το ύψος τους στο ενάμισι μέτρο! Στην ελληνική αγορά υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού και ο αντίστοιχος τρόπος πρόσδεσης και κάθε ένα από αυτά. Για παράδειγμα, από τη γέννηση έως τους 15 μήνες, το κάθισμα είναι ξαπλωτό και πρέπει πάντα να έχει φορά αντίθετη με εκείνη της κίνησης του αυτοκινήτου.

10 αλήθειες για τα αεροπορικά ταξίδια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, από την Ελιάνα Χρυσικοπούλου

Αν θέλεις να έχεις μια πλήρη εικόνα για όσα οφείλεις να προσέχεις κατά τη μετακίνηση των παιδιών με το αυτοκίνητο, διάβασε παρακάτω μερικές συμβουλές!

Και μερικά tips για να είναι το ταξίδι πιο ευχάριστο για τα μικρά σου, που ίσως ταλαιπωρούνται από τις μεγάλες διαδρομές…

Πηγή:  tlife.gr

Διαβάστε ακόμη:

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε για την ασφάλεια του νεογέννητου στην εκδρομή!

Η πρώτη του εκδρομή με το προνήπιο! Και εγώ ακολούθησα κρυφά το λεωφορείο…