Εκπαίδευση Τουαλέτας: Η Μετάβαση από την Πάνα στο Γιογιό

Η μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο συνήθως δημιουργεί ενθουσιασμό αλλά και πολύ άγχος στους γονείς. Το πόσο έτοιμο είναι ένα παιδί για αυτή τη μετάβαση, εξαρτάται από την σωματική και συναισθηματική ωριμότητα του. Γύρω στα 2 με 3 έτη περίπου, οι σφιγκτήρες ωριμάζουν και το παιδί αποκτά τον έλεγχο της ούρησης και της αφόδευσης. Παρ ’όλα αυτά, επειδή όπως είπαμε, το κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς, καλό είναι η απόφαση σας για το πότε θα ξεκινήσει η εκπαίδευση τουαλέτας, να βασιστεί σε ορισμένα σημάδια, που το ίδιο το παιδί μας δίνει και μαρτυρούν πως είναι έτοιμο να δεχτεί το γιογιό.

Το παιδί είναι έτοιμο να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα όταν:

Ιδανικότερη περίοδος για να ξεκινήσετε την προσπάθεια είναι το καλοκαίρι, όπου το παιδί φοράει λιγότερα ρούχα και κυκλοφορεί πιο ελεύθερο. Είναι σημαντικό, την περίοδο που θα επιλέξετε, να μην συμβαίνουν παράλληλα σημαντικές αλλαγές στη ζωή του παιδιού, όπως για παράδειγμα μια μετακόμιση, ο ερχομός ενός δεύτερου μωρού ή το ξεκίνημα παιδικού σταθμού.

Πως ξεκινάμε;

Αρχικά αποφασίστε, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιείτε για να περιγράψετε την διαδικασία της τουαλέτας και προσπαθήστε να τις τηρείτε. Για παράδειγμα: πιπί, τσίσα, κακά, γιογιό κλπ. Ενημερώστε το παιδί, για την πρόθεση σας να ξεκινήσετε σιγά σιγά να του μαθαίνετε, να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Διαβάστε μαζί ένα βιβλίο γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Αν νιώθετε ανετά, αφήστε το παιδί να σας βλέπει όταν πηγαίνετε τουαλέτα.

Διαλέξτε μαζί ένα γιογιό και διακοσμήστε το όπως του αρέσει. Τοποθετείστε το σε μια σταθερή θέση μέσα στο μπάνιο και βαλτέ και μερικά βιβλία και παιχνίδια στον χώρο, ώστε να νιώσει το παιδί πιο οικεία και ευχάριστα.

Αρχικά, δείξτε του πως να κατεβάζει τα ρούχα του και να κάθεται σωστά πάνω στο γιογιό, μαζί με την πάνα. Έπειτα από λίγο, αρχίστε να βάζετε το παιδί στο γιογιό χωρίς ρούχα, για να συνηθίσει το δέρμα του την επαφή με το πλαστικό. Παρατηρήστε τις στιγμές μέσα στη μέρα που λερώνει την πάνα του πιο συχνά και προτρέψτε το, εκείνες ειδικά τις στιγμές, να δοκιμάζει το γιογιό. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να τις εντοπίσετε, επιλέξτε εσείς κάποιες συγκεκριμένες ώρες που μπορείτε να βάζετε το παιδί στο γιογιό, όπως μετά το πρωινό, πριν από το μπάνιο ή τον μεσημεριανό ύπνο. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε και από το ίδιο το παιδί να σας ενημερώνει, κάθε φορά που λερώνει την πάνα του ή κάθε φορά που νιώθει την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα.

Αν περάσει κάποια ώρα πάνω στο γιογιό και δεν κάνει κάτι, μην το πιέσετε παραπάνω. Απλώς υπενθυμίστε του, με ήρεμο τρόπο, πως μπορεί αν θέλει, να ξαναδοκιμάσει αργότερα. Αρχίστε να αφήνετε το παιδί σας γυμνό χωρίς πάνα μέσα στο σπίτι, για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Ατυχήματα θα γίνουν, αλλά έτσι θα μπορέσει και το παιδί, να συνειδητοποιήσει καλύτερα τις λειτουργίες του σώματός του. Δεχτείτε με ηρεμία και υπομονή τα ατυχήματα αυτά, ακόμα και αν είναι συχνά και μην τιμωρείτε το παιδί. Κάθε φορά που καταφέρνει να χρησιμοποιήσει το γιογιό, δείξτε τον ενθουσιασμό και την χαρά σας.

Μερικές συμβουλές για να γίνει η μετάβαση ακόμα πιο εύκολη:

Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό, είναι μια διαδικασία, που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Αντί να σας αγχώνει, προσπαθήστε να την κάνετε όσο πιο διασκεδαστική και ευχάριστη μπορείτε. Υποστηρίξτε και ενθαρρύνετε κάθε προσπάθεια του παιδιού και δείξτε κατανόηση και αισιοδοξία, σε κάθε ‘’ατύχημα’’ ή πισωγύρισμα που μπορεί να συμβεί στη διαδρομή. Μην συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά. Κάποια τα καταφέρνουν πιο γρήγορα και άλλα δυσκολεύονται λίγο περισσότερο. Δεν πρέπει να ανησυχείτε ούτε να απογοητεύεστε. Δείξτε σεβασμό και εμπιστοσύνη, στις ανάγκες και τους προσωπικούς ρυθμούς ανάπτυξης του παιδιού σας.

Ήρα Κουρή

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Msc Παιδοψυχολογίας

Διαβάστε ακόμη:

Εκπαίδευση στην τουαλέτα: Γιατί να προτιμήσετε το καλοκαίρι!

Οι κανόνες για την εκπαίδευση τουαλέτας, σύμφωνα με ένα νήπιο!

Εκπαίδευση τουαλέτας: 9 λάθη που πρέπει να αποφύγετε!