Εξωσχολικά | Πόσα είναι “πάρα πολλά”;

Είναι το πρόγραμμα του παιδιού σας γεμάτο; Διαβάστε πώς να αντιληφθείτε ποια και πόσα πράγματα χρειάζεται να κάνει έξω από τις σχολικές τάξεις.

εξωσχολικές δραστηριότητες

Ξένες γλώσσες, χορός, μουσική, καράτε… Οι εξωσχολικές δραστηριότητες που προσφέρονται πλέον στα παιδιά είναι πολλές και ήδη από την πολύ μικρή τους ακόμη ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν τη δραστηριότητα που θέλουν. Βέβαια, επειδή ως γονείς θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για το παιδί μας και να του δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια, πολλές φορές καταλήγουμε να υπερφορτώνουμε το πρόγραμμά του με αποτέλεσμα να κάνει εκατό διαφορετικά πράγματα και να μην του μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι  και χαλάρωση.

Μήπως λοιπόν τελικά το μικρό μας κάνει παραπάνω εξωσχολικές δραστηριότητες από όσες πρέπει;

Για να το διαπιστώσουμε αυτό, πρέπει να εξετάσουμε το θέμα σε σχέση με τους τρεις παρακάτω παράγοντες:

1Κόστος

Οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες κοστίζουν. Μπορεί λοιπόν να έχουμε όλη την καλή διάθεση να προσφέρουμε στο παιδί μας όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες και γνώσεις, πρέπει όμως να μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Βάλτε κάτω τα πάγια έξοδα του μήνα και δείτε το budget που μπορείτε να δαπανήσετε για το σκοπό αυτόν.

2Χρόνος

Η Christina Rinaldi, ψυχολόγος και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Alberta, συμβουλεύει να κάνουμε πάντα την εξής ερώτηση στους εαυτούς μας: «Είμαστε εντάξει με την ποιότητα ζωής μας;

3Ενδιαφέροντα

Σαν γονείς πρέπει πάντα να έχουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά και να αναρωτιόμαστε τι αρέσει πραγματικά στο παιδί μας. Τα ενδιαφέροντά του και τα ταλέντα του είναι αυτά που θα καθοδηγήσουμε και εμάς αλλά και αυτό το ίδιο στο τι δραστηριότητα θα ήθελε να κάνει.

4Μελλοντικά σχέδια

Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για να σκεφτόμαστε τι θα γίνει το μικρό μας όταν μεγαλώσει, όσον αφορά όμως την επιλογή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το μακροπρόθεσμο όφελος που θα έχει το παιδί μας.

5Ελεύθερος χρόνος

Είναι σημαντικό να μένει να μένει ελεύθερος χρόνος στο παιδί μας ώστε να παίζει και να ξεκουράζεται.

Πηγή: todaysparents.com