Εξυπνοι τρόποι για να καταναλώσουν τα παιδιά τροφές που αποφεύγουν

Μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες των γονιών για τα παιδιά τους είναι και αυτή της επιλεκτικότητας της τροφής. Αρκετοί γονείς παραπονιούνται ότι το παιδί τους δεν τρέφεται επαρκώς ή υποσιτίζεται, είναι πολύ επιλεκτικό με τις τροφές ή εμφανίζει άρνηση να δοκιμάσει νέες γεύσεις. Και εκεί που πιστεύουμε ότι έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, μαθαίνουμε πάντα και ένα καινούριο τρικ και σπεύδουμε να το δοκιμάσουμε προτού το αποδοκιμάσουμε.

Παρακάτω θα διαβάσετε κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες ώστε να γίνουν οι τροφές πιο ελκυστικές στα μάτια των παιδιών σας και αφορούν κάποια από τα συνηθέστερα τρόφιμα που αποστρέφονται τα παιδιά.

Πρώτα απ΄όλα όμως πρέπει να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι έχουμε περάσει και εμείς από τη δική τους θέση σαν παιδιά και η εμπειρία της ζωής μας δίδαξε πως τα πάντα αλλάζουν, και έτσι δεν χρειάζεται να πιέζουμε τα παιδιά μας. Χρειάζεται υπομονή, καθώς επίσης να δίνουμε εμείς πρώτα το καλό παράδειγμα βλέποντας τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.

Σαλάτες

Είναι σύνηθες φαινόμενο τα παιδιά να μην αρέσκονται στην κατανάλωση τους μιας και η γεύση τους δεν τους προσφέρει ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Προκειμένου λοιπόν να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τις σαλάτες θα μπορούσαμε να τις ενισχύσουμε με συστατικά που θα τις κάνουν να φαίνονται αλλά και να είναι πιο ελκυστικές.

Για παράδειγμα ενώ μια απλή σαλάτα μαρούλι δεν είναι στις προτιμήσεις του παιδιού μας, μια άλλη σαλάτα η οποία θα περιείχε τριμμένο κοτόπουλο, κρουτόν ή παξιμαδάκια, τριμμένο τυρί και μια ελαφριά σως με ελαιόλαδο, ξύδι βαλσάμικο, και μέλι θα αποτελούσε μια έξυπνη κίνηση από πλευράς μας ώστε σιγά σιγά να συνηθίζει στις γεύσεις των λαχανικών.

Έρευνες έχουν δείξει πως η δοκιμή και μόνο η δοκιμή κάθε φορά που μαγειρεύεται κάτι που δεν το προτιμούν, αρκεί ώστε σε βάθος χρόνου να αρχίζουν να συνηθίζουν αυτήν την παράξενη για τα δεδομένα τους τροφή με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ενταχθεί φυσιολογικά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Λαχανικά μαγειρευτά

Μπρόκολο ή κουνουπίδι είναι κάποιες από τις τροφές που ακόμη και οι ενήλικες αρνούνται να δοκιμάσουν, πόσο μάλλον τα παιδιά που συνδέουν την οσμή κατά την ώρα του μαγειρέματος, την υφή, και τη γεύση μαζί. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε το κουνουπίδι σε μορφή σουφλέ, αναμιγνύοντας κίτρινα τυριά, γαλοπούλα, αυγά και γάλα και θα δείτε αμέσως να αλλάζουν γνώμη για τη συγκεκριμένη τροφή.

Το σουφλέ αποτελεί αγαπημένη τροφή των παιδιών, συνεπώς το καμουφλάζ του λαχανικού μέσα από αυτό θα βοηθήσει να το εντάξουν στο διαιτολόγιό τους στην αμιγή του μορφή αργότερα.

Λαδερά

Μπάμιες, φασολάκια, αρακάς και πολλά άλλα λαδερά γεύματα μπορούν να γίνουν πιο ευχάριστα όταν προσθέσουμε ή αφαιρέσουμε ένα ή και περισσότερα συστατικά κατά το μαγείρεμα. Είναι σύνηθες το φαινόμενο ένα παιδί να μην καταναλώνει για παράδειγμα το σπανακόρυζο που παρασκευάζει η μητέρα του, αλλά της γιαγιάς το τιμάει δεόντως. Είναι τόσο απλό, και δεν είναι το μαγικό χέρι της γιαγιάς ή της γειτόνισσας, αλλά η αλλαγή στον τρόπο μαγειρέματος.

«Η μαμά βάζει πολύ λεμόνι και δεν μου αρέσει ενώ η γιαγιά το κάνει κοκκινιστό και είναι πιο νόστιμο». Ακούστε το παιδί σας προσεκτικά δείτε τι διαφορετικό από εσάς κάνει η γιαγιά και υιοθετήστε το. Δοκιμάστε να παρασκευάσετε εναλλακτικά το μπριάμ στο φούρνο κόβοντας κατά μήκος τα λαχανικά και τις πατάτες (πλατιά) και λίγο πριν το τέλος προσθέστε 1 φέτα γαλοπούλα και 1 φέτα τυρί κίτρινο, αφήστε το να λιώσει ή να δημιουργήσει κρούστα και προσφέρετέ το σαν ένα κομμάτι παστίτσιο.

Όσπρια

Μια ιδιαίτερα ωφέλιμη αλλά λιγότερο απολαυστική επιλογή για τα παιδιά μας αποτελούν τα όσπρια. Η γεύση η οσμή αλλά και η όψη τους τα κάνει λιγότερα επιθυμητά από το κρέας, το τυρί ή τις τηγανητές πατάτες. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ανανεώνοντας τον αέρα του σπιτιού σας πριν την κατανάλωση γεύματος, και επιπλέον χρησιμοποιείστε μπαχαρικά ώστε να αλλοιώσουν την βαριά οσμή των οσπρίων.

Δοκιμάστε να προσφέρετε την φασολάδα σε άλλη μορφή για παράδειγμα με την μορφή πουρέ με τριμμένη φέτα, ή συνδυάστε τους γίγαντες με μπουκίτσες χοιρινού ή λουκάνικου μοσχαρίσιου.

Ψάρια

Τα ψάρια και ειδικά τα παχιά ψάρια που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, γνωστά για την καρδιοπροστατευτική τους δράση καθώς και για την βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, η ικανότητα μάθησης, αποτελούν συχνά τροφή που δυσαρεστεί τα παιδιά μας κυρίως λόγω της διαδικασίας καθαρισμού τους που τελικά τα κάνει να μην τα απολαμβάνουν.

Είναι όμως γεγονός πως στα παιδιά αρέσουν οι ψαροκροκέτες! Μην φοβηθείτε λοιπόν να τα ταίσετε με αυτές παρασκευάζοντάς τες και μόνοι σας στο σπίτι και συνοδεύοντάς τες με σως γιαουρτιού και μαγιονέζας ή κάποιας άλλης σως την οποία προτιμά το παιδί σας. Συνοδέψτε με ρύζι ή πατάτες σε διάφορα σχήματα και στολίστε το πιάτο με ενδιαφέρουσα αισθητική. Προσφέρετε στο παιδί σας αρχικά ψάρια χωρίς «κόκαλα» ώστε με το πέρασμα των χρόνων να συνηθίζουν στη γεύση τους.

Φρούτα

Ολόκληρη ομάδα τροφίμων αποκλείουν αρκετά παιδιά εξαιτίας της αίσθησης του παγωμένου κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή ακόμα και λόγω της δυσαρέσκειάς τους στο να τα καθαρίσουν. Δελεάστε τους κόβοντάς τα φρούτα σε πολύ λεπτές φέτες, προσθέτοντας μέλι, κανέλα, καρύδια, σταφίδες και ψήστε για λίγα λεπτά στο φούρνο να ζεσταθούν. Τρώγονται πιο ευχάριστα με αυτόν τον τρόπο, όπως επίσης θα μπορούσατε να καραμελώσετε 1 μικρό μήλο και να το τοποθετήσετε σε ένα καλαμάκι ώστε να το καταναλώσουν και χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους. Δοκιμάστε να βουτήξετε τα φρούτα σε μικρή ποσότητα ζεστής σοκολάτας, πιο παιδί θα μπορέσει να αντισταθεί σε αυτόν τον μεζέ!

Προσοχή