Ελεονώρα Μελέτη: Η πιο σοφή κίνηση που έκανα πριν μείνω έγκυος.
Είμαι 39 ετών, και τριών μηνών. Μία ανάσα πριν τα 40 και ναι ανήκω και εγώ στην κατηγορία των γυναικών εκείνων που συνειδητά, είχαν αφήσει το κεφάλαιο της μητρότητας «πίσω», πάντα με κριτήριο τα κοινωνικά κλισέ αλλά και τους βιολογικούς περιορισμούς που διακρίνουν εμάς τα θηλυκά.
[babyPostAd]Ήμουν μόλις 33 όταν ο γυναικολόγος μου ο κος Νικόλας Στρατάκης, μου είχε μιλήσει για πρώτη φορά για την κρυοσυντήρηση ωαρίων, και μου είχε φανεί κάτι τόσο περίεργο αλλά ταυτόχρονα και τόσο συναρπαστικό. Τότε, ακόμα στην τρέλα, και με τη φλόγα του «διψάω να ζήσω ταξίδια εμπειρίες και να ρουφήξω την κάθε στιγμή» βαθιά αναμμένη, είχα πει πως αν μέχρι τα 38 δεν έχω «φτιάξει» τη ζωή μου, θα προβώ στην κρυοσυντήρηση ωαρίων.
Δεν ήξερα γιατί το είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου από τη στιγμή που δεν είχα υπάρξει από παιδί, ποτέ στη ζωή μου, από εκείνες τις περιπτώσεις που τις αποκαλείς «γεννημένη για μανούλα».
Οι εικόνες στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο εαυτός μου ήταν πρωτίστως εικόνες καριέρας, εικόνες περιπέτειας, εικόνες πλήρους ελευθερίας, σχεδόν αναρχικής ανεξαρτησίας όπου ένας απαιτητικός σύντροφος ή ένα μωρό δεν είχαν θέση.
Ήμουν πλήρως συνειδητοποιημένη, σχεδόν βουβά συμβιβασμένη με το ενδεχόμενο να μείνω για πάντα μοναχική, και απαλλαγμένη από ευθύνες αντίστοιχες με αυτές ενός παιδιού.
Παρ΄ όλα αυτά, πέρσι το Σεπτέμβριο, την ημέρα κιόλας που έκλεινα τα 38, πιστή στην υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου, μετά από ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο μου, τροχοδρόμησα τη διαδικασία για την ωοκατάψυξη.
Μία διαδικασία απλή, γρήγορη, ανώδυνη και προ πάντων, απαραίτητη για όλες τις γυναίκες που φλερτάρουν επικίνδυνα με το χρόνο, είτε από επιλογή είτε από συνθήκες.
Γιατί δεν είμαστε μόνο εκείνες οι γυναίκες καριέρας που φτάσαμε ένα βήμα πριν τα 40 και συνειδητοποιήσαμε πως αφήσαμε το κεφάλαιο γυναίκα- σύντροφος – μητέρα, αρκετά πίσω, λόγω της καριέρας, εξαιτίας της φιλοσοφίας μας, ή γιατί έτσι νιώθαμε ή δεν νιώθαμε για ανθρώπους και καταστάσεις όλα αυτά τα χρόνια, αλλά υπάρχουν και εκείνες οι γυναίκες, που είχαν την ατυχία να λήξουν άδοξα έναν μακροχρόνιο δεσμό, σε κομβικές ηλικίες, δεν είχαν την τύχη ή την διαύγεια να γνωρίσουν έναν σύντροφο που θα μπορούσε να τους εμπνεύσει για το επόμενο βήμα, ή γιατί ένα πρωί τράβηξαν το λαχείο και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία σοβαρή ασθένεια που θα τους απαγόρευε να γίνουν μητέρες για σειρά ετών.
Η φύση είναι ρατσίστρια με τις γυναίκες, και με εκείνες δε που δεν ακολούθησαν τις κοινωνικές ή βιολογικές νόρμες, μπορεί να γίνει και τιμωρός.
Η επιστήμη έρχεται λοιπόν, να δώσει μία ανάσα. Μία παράταση και μία δεύτερη ευκαιρία, σε όλες όσες άργησαν, παγώνοντας το χρόνο σε μία ηλικία που θεωρείται ασφαλής, βάζοντας στην κατάψυξη αυτό στο οποίο η φύση δίνει ημερομηνία λήξης.
Τα ωάρια γερνάνε. Η μήτρα όχι. Αν τα ωάρια παραμείνουν νεαρά, τότε η μήτρα θα μπορεί να τα φιλοξενήσει ετεροχρονισμένα, πάντα σε πλαίσια αποδεκτά από την λογική και την ηθική, με ασφάλεια τόσο για την υποψήφια μητέρα όσο και για το παιδί.
Η διαδικασία απλή. Τόσο μα τόσο απλή, φέτος κάπου στις αρχές Μαΐου, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της, είχα κανονικά εκπομπή, και βγήκα στον αέρα χωρίς να καταλάβει κανείς, πως νωρίτερα εκείνο το πρωί, είχα παγώσει το χρόνο στα 38 εξασφαλίζοντας τον εαυτό μου την μητρότητα.
Δυο μήνες και κάτι, αργότερα, έμεινα έγκυος με φυσικό τρόπο, από τον σύντροφο μου.
Αυτοί οι δύο μήνες και κάτι, ήταν οι πιο ξέγνοιαστοι και πιο απελευθερωμένοι μήνες που έχω περάσει ποτέ, έχοντας κοιμίσει για πάντα, το άγχος του χρόνου, τις τύψεις της καθυστέρησης, την αγωνία του μέλλοντος και τον φόβο του άγνωστου.
Είναι ωραίο να ξέρεις πως ο χρόνος δεν σε απειλεί, όταν είσαι σε κρίσιμο ηλικιακό σημείο.
Είναι σπουδαίο για μία γυναίκα να ξέρει πως έχει την άνεση να ωριμάσει ψυχολογικά όσο εκείνη επιθυμεί, πριν γίνει μητέρα.
Είναι δικαίωμα όλων των γυναικών να αποφασίσουν εκείνες για τον εαυτό τους αν θα γίνουν μητέρες και όχι το άγχος του χρόνου.
Αν πλησιάζεις τα 40 και η ζωή δεν σου παρέχει τις συνθήκες που έχεις ανάγκη για τη δημιουργία οικογένειας μέσα στα επόμενα χρόνια, για τον όποιο λόγο, σκέψου όλα όσα μόλις διάβασες και κάνε κάτι για σένα.
Πηγή: believeit.gr