Έλλειψη κυκλοφοριακής διαπαιδαγώγησης: Τριάντα παιδιά τραυματίζονται σοβαρά – κάθε μέρα – και δύο χάνουν τη ζωή τους
Τριάντα παιδιά τραυματίζονται σοβαρά – κάθε μέρα – και δύο χάνουν τη ζωή τους σε κάποιο τροχαίο ατύχημα στην Ευρώπη, ενώ συνολικά 8.100 παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΤSC).
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Και παρά το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στους δρόμους της Ευρώπης σήμερα απ’ ότι δέκα χρόνια πριν, η λήψη μέτρων για μείωση των απωλειών θεωρείται επιβεβλημένη. Σημειώνουμε ότι το 50% των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους επέβαιναν σε αυτοκίνητα, το 30% κυκλοφορούσαν με τα πόδια και το 13% έκαναν ποδήλατο.
Παρά, λοιπόν, τη μείωση των θανάσιμων τραυματισμών παιδιών, 630 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρώπης μόνο το 2016. Η κατανομή των θανάτων παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα, καθώς ο ρυθμός θνησιμότητας είναι για παράδειγμα επτά φορές μεγαλύτερος στην πρώτη στον αριθμό θανάτων Ρουμανία, από την πιο ασφαλή χώρα στην Ευρώπη, τη Νορβηγία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση στην Ε.Ε. – μια αρκετά καλή θέση, με λιγότερα θύματα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Θάνατοι παιδιών σε τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκους. Μέσος όρος για το 2014-2016 ή την τελευταία διαθέσιμη τριετία.
Τα παιδιά ηλικίας 10-13 ετών έχουν υψηλότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, σε σχέση με τα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών, καθώς είναι πιο πιθανό να μετακινούνται χωρίς τη συνοδεία ενηλίκων, ιδιαίτερα από & προς το σχολείο τους. Από την ηλικία των 14 ετών τα ποσοστά κινδύνου αυξάνονται, καθώς αποκτούν πρόσβαση σε δίκυκλα και αυτοκίνητα.
Ένας βασικός λόγος για τον οποίο παιδιά και έφηβοι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία η έλλειψη βασικής γνώσης σε σχέση με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους, σε συνθήκες που πολύ συχνά δεν είναι φιλικές. Η κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση, ως μέρος του προγράμματος σπουδών, η οποία όπως είναι γνωστό καθιερώθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους απόκτησης αυτής της γνώσης.
Θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί παιδιών 0-14 ετών κατά τη δεκαετία 2006- 2016.
Πηγή ΕΛΣΤΑΤ επεξεργασία NRSO/NTUA
Στην Ελλάδα, κατά τη δεκαετία 2006-2016 ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών που έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο μειώθηκε σχεδόν στο μισό (19 θάνατοι το 2016 αντί για 36 το 2006) ενώ μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στους σοβαρούς τραυματισμούς. Το 2016, 15 παιδιά τραυματίστηκαν σοβαρά όταν το 2006 οι σοβαροί τραυματισμοί παιδιών ξεπερνούσαν τους 60.
Γράφημα 1. Μέση ετήσια αλλαγή (%) στον αριθμό των θανάσιμων τραυματισμών παιδιών (0-14 ετών) την περίοδο 2006-2016.
Πηγή: ETSC, Reducing Child Deaths on European Roads, 2018
Η Ελλάδα είναι η 2η Ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ετήσιας μείωσης θανάτων των παιδιών από τροχαία δυστυχήματα, με ποσοστό 15% (πολύ κοντά σε σχέση με την 1η χώρα, τη Λιθουανία, με ποσοστό 16%). Ακολουθούν Ουγγαρία, Κροατία και Νορβηγία με ποσοστά μείωσης περίπου στο 14% (βλ. Γράφημα 1).
Με στοιχεία από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”
Πηγή:tvxs.gr