Εμπύρετοι Σπασμοί: Τι να κάνετε

Εμπύρετοι Σπασμοί: Τι να κάνετε

 

Οι εμπύρετοι σπασμοί είναι σπασμοί (κρίσεις) που μερικές φορές συμβαίνουν σε ένα παιδί με υψηλό πυρετό. Οι εμπύρετοι σπασμοί συνήθως συμβαίνουν μεταξύ των ηλικιών των 6 μηνών & 6 χρόνων και περίπου 3 στα 100 παιδιά θα έχουν τουλάχιστον έναν εμπύρετο σπασμό. Οι εμπύρετοι σπασμοί μπορεί να φοβίσουν τους γονείς, ειδικά αφού μοιάζουν σαν επεισόδια επιληψίας.

[babyPostAd]Οι εμπύρετοι σπασμοί μπορεί να είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε ασθένειας που προκαλεί υψηλό πυρετό, πάνω από 39oC, ειδικά σε παιδιά κάτω των 4 χρόνων. Στις ασθένειες οι οποίες συνήθως προκαλούν εμπύρετους σπασμούς περιλαμβάνονται οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως γρίπη, μολύνσεις των αυτιών ή rosoela (ένας ιός που προκαλεί πυρετό & εξανθήματα)

Σημαντικές Πληροφορίες

Φροντίδα Ασθενούς

  1. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ – Αξιολογείστε & παρατηρήστε το επεισόδιο.
  2. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ – Σκεφτείτε την ασφάλειά σας και δημιουργείστε ένα πλάνο δράσης.
  3. ΔΡΑΣΤΕ – Ελέγξτε την αντίδραση του ασθενή, ψάξτε για ταυτότητα άμεσης ιατρικής βοήθειας.
  4. Προχωρήστε σε μια αρχική αξιολόγηση. Παρακολουθείστε τις ζωτικές ενδείξεις του ασθενούς (lifeline – ABCD’S)
  5. Κατά τη διάρκεια του σπασμού τοποθετήστε το παιδί στο πάτωμα ή σε μια μεγάλη επιφάνεια για ασφάλεια. Μην συγκρατήσετε το παιδί. Καθαρίστε το χώρο γύρω από το παιδί για να το προστατέψετε από τυχόν τραυματισμό. Αν είναι δυνατόν τοποθετήστε προστατευτικό επικάλυμμα, όπως διπλωμένες πετσέτες γύρω του για να το αποτρέψετε από το να κυλίσει. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, “χαλαρώστε” τα ρούχα του, ιδιαίτερα γύρω από το λαιμό του, αλλά με κανέναν τρόπο μην προσπαθήσετε να το συγκρατήσετε κάτω. Μην βάλετε τίποτα στο στόμα του, αλλά αντίθετα αφαιρέστε κι οτιδήποτε μπορεί να το καταπιεί, όπως φαγητό & εμετό.
  6. Δροσίστε το παιδί με το να δροσίσετε το χώρο γύρω του & “χαλαρώστε” τα ρούχα του. ΜΗΝ δροσίσετε το παιδί με το να το κάνετε μπάνιο ή να του κάνετε κομπρέσες με νερό.
  7. Τοποθετείστε το παιδί σε θέση ανάνηψης.
  8. Χορηγείστε του αντιπυρετικό σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μειωθεί η θερμοκρασία του. Ακολουθείστε τις οδηγίες της συσκευασίας ή συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας. Το Ibuprofen δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά κάτω των 6 μηνών.
  9. Παρακολουθείστε & καταγράψτε τις ζωτικές του ενδείξεις.
  10. Οποιαδήποτε κρίση, ανεξαρτήτως της αιτίας που την προκάλεσε, θα πρέπει να την αναφέρετε στο γιατρό σας.

Καλέστε Ιατρική Βοήθεια Αν:

  1. Η κατάσταση του παιδιού δεν βελτιωθεί μετά το επεισόδιο.
  2. Η κρίση εστιαστεί σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Για παράδειγμα, αν το ένα χέρι του παιδιού συσπάται & τρέμει αλλά όχι το υπόλοιπο σώμα.
  3. Το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
  4. Η κρίση διαρκέσει περισσότερο από 15 λεπτά.
  5. Μια δεύτερη κρίση ακολουθήσει ακριβώς μετά από την πρώτη, έχοντας την ίδια ασθένεια ως αιτία.

Πηγή: How-to-save-a-life.gr