Ένα βρεφικό δωμάτιο γεμάτο ζεστασιά και… αμέτρητα ερεθίσματα. Όλα όσα χρειάζεται το μωρό μας!

Ένα βρεφικό δωμάτιο γεμάτο ζεστασιά και… αμέτρητα ερεθίσματα. Όλα όσα χρειάζεται το μωρό μας!

Η αλήθεια είναι πως σε αυτή την ηλικία το μωρό μας δεν ενδιαφέρεται και τόσο για τη διακόσμηση του δωματίου του… Αναμφίβολα, όμως, έχει ανάγκη για ένα ασφαλές, λειτουργικό και ήρεμο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορεί να κοιμάται, να χαλαρώνει, αλλά και να ενεργοποιεί τις αισθήσεις του (όραση, ακοή και αφή) οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

[babyPostAd]Διαμορφώνοντας τον χώρο…

Μια κούνια, εξοπλισμένη με ένα υποαλλεργικό, καλής ποιότητας, στρωματάκι (το οποίο θα πρέπει να εφάπτεται στο σκελετό της, χωρίς να αφήνει κανένα απολύτως κενό) είναι το βασικό μας μέλημα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα έπιπλα του δωματίου, μια συρταριέρα (που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αλλαξιέρα, αφού προσθέσουμε τα πλευρικά προστατευτικά) και μια μικρή ντουλάπα (αν το δωμάτιο δεν διαθέτει κάποια εντοιχισμένη) είναι όλα όσα θα χρειαστούμε! Τόσο η κούνια, όσο και τα υπόλοιπα έπιπλα θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο και να φέρουν την ειδική ετικέτα ελέγχου ασφαλείας. Όσον αφορά τα σχέδια των επίπλων, τα γλυκύτατα «μωρουδίστικα» και τα μπεμπέ μοτίβα μπορεί να είναι πολύ θελκτικά για εμάς, όταν όμως το μικρό μας αρχίσει να μεγαλώνει μπορεί να μην τα βλέπει και με τόσο καλό μάτι. Το χρώμα του ξύλου, λοιπόν, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο «ασφαλή», διαχρονική και… οικονομική επιλογή, μιας και θα μπορούσε άνετα να ταιριάξει σε οποιοδήποτε στιλ δωματίου! Τέλος, με το που αρχίζει να κάνει τις πρώτες απόπειρες για να περπατήσει, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, πως το μωρό μας έχει ανάγκη ακόμα περισσότερη προστασία, αλλά και αρκετή ελευθερία.

Βάζουμε στη λίστα μας…

  1. Ένα άνετο κρεβατάκι εφοδιασμένο με τον απαραίτητο εξοπλισμό (βαμβακερά σεντονάκια και κουβερτούλες, προστατευτική πάντα και κουνουπιέρα).
  2. Μια αλλαξιέρα η οποία –εκτός από το ειδικό στρωματάκι και το αδιάβροχο κάλυμμά του– θα πρέπει να έχει χώρο και για όλα εκείνα τα προϊόντα τα οποία χρειαζόμαστε, όταν αλλάζουμε το μικρό μας (πάνες, υγρά ταλκ, ενυδατικές κρεμούλες κ.λπ.).
  3. Τα λούτρινα ζωάκια αποτελούν πρώτης τάξης διακοσμητικά για το βρεφικό δωμάτιο, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να καταλήξουν μέσα στην κούνια του μωρού όσο αυτό κοιμάται. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα διακοσμητικά μαξιλαράκια.
  4. Ένα απαλό φωτάκι νυκτός, το οποίο θα μας διευκολύνει να ταΐσουμε και να ελέγξουμε το μωρό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιλέγουμε το χρώμα…

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να «παραφορτώσουμε» με χρώματα και σχέδια το βρεφικό δωμάτιο. Ένας παλ χρωματισμός όπως το απαλό ροζ, το κίτρινο, το σομόν ή το γαλάζιο θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή. Τώρα, αν θέλουμε να του χαρίσουμε μια έξτρα πινελιά, μία χαρούμενη μπορντούρα (την οποία εύκολα θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε στη συνέχεια) με μπεμπέ σχεδιάκια θα μας λύσει τα χέρια.

Αυτό το «κάτι» παραπάνω: Τα μωρά σε αυτή την ηλικία αναγνωρίζουν ήχους, χρησιμοποιούν τα ματάκια τους και -στους τρεις περίπου μήνες- αρχίζουν να ανακαλύπτουν τη δύναμη της αφής… Τα κρεμαστά παιχνιδάκια πάνω από την κούνια ή ακόμα και σε κάποια άλλα σημεία του δωματίου λοιπόν, θα δώσουν στον χώρο μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του μωρού.

Extra Tip: Επιλέγοντας οικολογικά προϊόντα για τη διαμόρφωση και διακόσμηση του παιδικού δωματίου, «προστατεύουμε» τόσο τον πλανήτη, όσο και το παιδί μας, μιας και μειώνουμε αρκετά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και άλλων ασθενειών που συνδέονται, π.χ. με τα συνθετικά υλικά ή τα τοξικά χρώματα που κατά καιρούς χρησιμοποιούνται στα σπίτια. Έτσι, λοιπόν, επιλέγουμε ξύλινα έπιπλα, επεξεργασμένα με φυσικό τρόπο για το παιδικό δωμάτιο και διαλέγουμε στρώμα οικολογικών προδιαγραφών για το κρεβατάκι του μωρού μας. Τέλος, προτιμούμε οικολογικά, μη τοξικά χρώματα, χωρίς αμμωνία, για τους τοίχους και φροντίζουμε να διαλύονται μόνο σε νερό.

Πηγή:   fthis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ξέρετε ποιο είναι το ιδανικό παιδικό δωμάτιο;

6 deco trends για το παιδικό δωμάτιο

Παιδικό δωμάτιο: Το απόλυτο tip το οποίο συμβάλει τόσο στην καλή ψυχολογία του παιδιού, όσο και στην «καλύτερη απόδοση» του εγκεφάλου του!