Ένας πατέρας του πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη γράφει ένα συγκινητικό γράμμα στην κόρη του
Η επιλόχειο κατάθλιψη είναι μία δύσκολη και αναπάντεχη κατάσταση που παρουσιάζεται σε 1 ανά 10 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της νέας μαμάς να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα νέα της καθήκοντα, από βαθιά θλίψη σχετικά με τη νέα κατάσταση στη ζωή της, και από ανικανότητα να αισθανθεί αγάπη και τρυφερότητα για το νεογέννητο μωρό της.
[babyPostAd] Ίσως να ακούγεται παράδοξο αλλά το παραπάνω φαινόμενο μπορεί να επηρρεάσει και τους νέους μπαμπάδες, αν και πρόκειται για μία αρκετά πιο σπάνια περίπτωση, η οποία δεν παρουσιάζεται σε λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ιατρική Ένωση (American Medical Association), το 10% των αντρών ανησυχούν πριν και κυρίως μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Στους μπαμπάδες, η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται περίπου τρεις με έξι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού, περίοδος που θεωρείται και η πιο δύσκολη από ψυχολογικής πλευράς για τους γονείς, καθώς το κλάμα του μωρού φτάνει στο αποκορύφωμά του. Αν και ο αριθμός των μπαμπάδων που δεν μπορούν να χαρούν τη γέννηση του παιδιού τους, λόγω της αναπόφευκτης έλλειψης ύπνου, των αναγκαστικών αλλαγών στο στυλ της ζωής, της μερικής απομάκρυνσης του ζευγαριού και των διάφορων νέων ευθυνών, είναι μικρότερος σε σχέση με τον αριθμό των γυναικών-μαμάδων που επίσης εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, παρ’ όλα αυτά είναι αρκετά μεγαλύτερος από ό,τι θεωρούσαν ως τώρα οι επιστήμονες.
Ένας πατέρας από τη Μεγάλη Βρετανία, ο Ross Hunt, φαίνεται πως υποφέρει από το συγκεκριμένο είδος κατάθλιψης από την πρώτη κι όλας στιγμή που ήρθε στον κόσμο η 11 μηνών, σήμερα, κόρη του. Όπως αναφέρει ο ίδιος στον Independent τον πρώτο καιρό μετά την γέννηση της έπιασε να τον εαυτό του να σκέφτεται έντονα ότι «δεν συμπαθεί το μωρό» και ότι «είχε μετανιώσει που την είχε στη ζωή του».
Τελικά ο Hunt αποφάσισε ότι πρέπει να βάλει το μυαλό και τη λογική του πάνω από τα εγκλωβισμένα στη θλίψη συναισθήματα του και να βρει τον τρόπο να φανεί αντάξιος των καινούργιων, καθημερινών του υποχρεώσεων. Στο τέλος, πήρε την δύσκολη απόφαση να γράψει στην κόρη του ένα γράμμα, παρά το γεγονός ότι εκείνη είναι ακόμα πολύ μικρή για να διαβάσει, θεωρώντας πως η προσπάθεια να καταγράψει αυτά που νιώθει θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί όσα του συμβαίνουν, αλλά ότι θα φανούν και χρήσιμα στο μέλλον όταν η μικρή θα είναι πλέον σε θέση να τα καταλάβει. «Θέλω να έχω μαζί της μία αληθινή σχέση στην οποία θα μπορούμε να μιλάμε ανοικτά για τα πάντα, για όλα όσα σκεφτόμαστε ή αισθανόμαστε,» λέει ο Hunt, εξηγώντας την επιλογή του γράψει το γράμμα.
«Είσαι ένα καταπληκτικό μωρό,» γράφει ο Ηunt, «αλλά αυτό που βιώνω δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αν είσαι καλή ή κακή. Απλά είναι κάτι που μου υπαγορεύει να μην σε αγαπάω και να φύγει μακριά», προσθέτει ο νεαρός πατέρας που έκανε την συνειδητή επιλογή να βάλει το μυαλό και τη λογική του πάνω από τα εγκλωβισμένα συναισθήματα του και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί προκειμένου να ανταπεξέλθει στις καινούργιες υποχρεώσεις του ως πατέρας.
Ο άντρας από τη Βρετανία εξολογήθηκε στην κόρη του αρκετά πράγματα και για τη σχέση του με τη μαμά της, την οποία χαρακτήρησε σημαντική και πολύτιμη. «Χρωστάω πάρα πολύ στην υποστήριξη της μαμάς σου και στην πολύτιμη βοήθεια της. Χωρίς αυτή δεν ξέρω αν θα μπορούσα να τα καταφέρω,» γράψει ο Hunt, ο οποίος προσθέτει πως ελπίζει στο μέλλον ο δεσμός του με τη σύζυγό του να γίνει ακόμα πιο ισχυρός χάρη στη μεγάλη περιπέτεια που πέρασαν και συμβουλεύει όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο να σταθούν στο πλευρό των συντρόφων τους.
Παρόλο που ο νεαρός πατέρας δεν αισθάνεται ακόμα τελειώς απαλλαγμένος από την επιλόχειο κατάθλιψη, εξακολουθεί να βάζει σε καθημερινή βάση το ενδιαφέρον για την μικρή του κόρη πάνω από τις σκοτεινές του σκέψεις και να προσπαθεί να την φροντίζει, όσο πιο πολύ μπορεί, κάθε λεπτό που περνάει. Εύχεται πως το γράμμα, όταν θα είναι πια σε θέση να το διαβάσει, θα την βοηθήσει να καταλάβει περισσότερα για εκείνον και για την σχέση τους.
Η επιλόχειος κατάθλιψη χτυπάει 1 στις 10 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ μπορεί να επηρρεάσει, σε πολύ μικρότερη κλίμακα, και νέους μπαμπάδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ο ασθενής ζητήσει εγκαίρως βοήθεια το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.
Πηγή: womantoc.gr