Ενδεικτικό σχέδιο εισαγωγής στερεών τροφών

Ενδεικτικό πρόγραμμα εισαγωγής στερεών τροφών από τον 7ο μήνα (6-7 μηνών) Επικαιροποιημένο το ενδεικτικό μας πρόγραμμα εισαγωγής στερεών τροφών. Οι κυριότερες αλλαγές: – Ξεκινάμε με λαχανικά και κρέας, γιατί είναι τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. – Μεγαλύτερη εξατομίκευση και έμφαση στον θηλασμό – Αναγνώριση της αναγκαιότητας εισαγωγής γλουτένης πριν τους 7 μήνες σε φυσιολογικό βρέφος – Περισσότερη καθοδήγηση για τον μήνα 7-8 μηνών – Αναγνώριση της επιλογής του baby led feeding

1η εβδομάδα 1ο γεύμα 10-11πμ 2ο γεύμα 2-3μμ 3ο γεύμα 6-7μμ
ΔΕΥΤΕΡΑ   Λαχανικό 1 (1)
ΤΡΙΤΗ   Λαχανικό 1
ΤΕΤΑΡΤΗ   + Λαχανικό 2
ΠΕΜΠΤΗ   + Λαχανικό 2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   + μοσχαρίσιο κρέας
ΣΑΒΒΑΤΟ   + μοσχαρίσιο κρέας
ΚΥΡΙΑΚΗ + Λαχανικό 3
2η εβδομάδα    
ΔΕΥΤΕΡΑ Λαχανικό 3
ΤΡΙΤΗ Φρούτο 1 (3) Κρεατόσουπα (2)
ΤΕΤΑΡΤΗ Φρούτο 1 Λαχανόσουπα (4)
ΠΕΜΠΤΗ + Φρούτο 2 Λαχανόσουπα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Φρούτο 2 Κρεατόσουπα
ΣΑΒΒΑΤΟ + Φρούτο 3 Κρεατόσουπα
ΚΥΡΙΑΚΗ Φρουτόκρεμα Λαχανικά + κότα (5)
3η εβδομάδα      
ΔΕΥΤΕΡΑ Φρουτόκρεμα Κρεατόσουπα
ΤΡΙΤΗ Φρουτόκρεμα Χορτόσουπα
ΤΕΤΑΡΤΗ Φρουτόκρεμα Κρεατόσουπα
ΠΕΜΠΤΗ Φρουτόκρεμα + Δημητριακά (6)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Φρουτόκρεμα Κρεατοχορτόσουπα  
ΣΑΒΒΑΤΟ Φρουτόκρεμα Κρεατοχορτόσουπα  
ΚΥΡΙΑΚΗ Φρουτόκρεμα Κρεατοχορτόσουπα
4η εβδομάδα      
ΔΕΥΤΕΡΑ Φρουτόκρεμα Κρεατοχορτόσουπα
ΤΡΙΤΗ Φρουτόκρεμα + Όσπρια (7)
ΤΕΤΑΡΤΗ Φρουτόκρεμα Όσπρια
ΠΕΜΠΤΗ Φρουτόκρεμα Κοτόσουπα  
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Φρουτόκρεμα Κρεατόσουπα  
ΣΑΒΒΑΤΟ Φρουτόκρεμα Χορτόσουπα
ΚΥΡΙΑΚΗ Φρουτόκρεμα Κρεατόσουπα

7 – 8 μηνών:

1η εβδομάδα 1ο γεύμα 10-11πμ 2ο γεύμα 2-3μμ 3ο γεύμα 6-7μμ
ΔΕΥΤΕΡΑ Φρουτόκρεμα Κρεατόσουπα Δημητριακά (6)
ΤΡΙΤΗ Φρουτόκρεμα Κρεατόσουπα Δημητριακά
ΤΕΤΑΡΤΗ Φρουτόκρεμα Χορτόσουπα Δημητριακά
ΠΕΜΠΤΗ Φρουτόκρεμα Χορτόσουπα Δημητριακά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Φρουτόκρεμα Όσπρια Δημητριακά
ΣΑΒΒΑΤΟ Φρουτόκρεμα Κοτόσουπα Δημητριακά (8)
ΚΥΡΙΑΚΗ Φρουτόκρεμα Κοτόσουπα Δημητριακά
2η εβδομάδα    
ΔΕΥΤΕΡΑ Φρουτόκρεμα Κρεατόσουπα Δημητριακά
ΤΡΙΤΗ Φρουτόκρεμα Κρεατόσουπα Δημητριακά
ΤΕΤΑΡΤΗ Φρουτόκρεμα Κοτόσουπα Δημητριακά
ΠΕΜΠΤΗ Φρουτόκρεμα Όσπρια Δημητριακά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Φρουτόκρεμα Λαχανόσουπα Δημητριακά
ΣΑΒΒΑΤΟ Φρουτόκρεμα Λαχανόσουπα Δημητριακά
ΚΥΡΙΑΚΗ Φρουτόκρεμα Κρεατόσουπα Δημητριακά
3η εβδομάδα      
ΔΕΥΤΕΡΑ Φρουτόκρεμα Κρεατόσουπα Δημητριακά
ΤΡΙΤΗ Φρουτόκρεμα Λαχανόσουπα Δημητριακά
ΤΕΤΑΡΤΗ Φρουτόκρεμα Όσπρια Δημητριακά
ΠΕΜΠΤΗ Φρουτόκρεμα Λαχανόσουπα Γιαούρτι (9)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Φρουτόκρεμα Κοτόσουπα Δημητριακά
ΣΑΒΒΑΤΟ Φρουτόκρεμα Κοτόσουπα Δημητριακά
ΚΥΡΙΑΚΗ Φρουτόκρεμα Κρεατόσουπα Γιαούρτι
4η εβδομάδα      
ΔΕΥΤΕΡΑ Φρουτόκρεμα Κρεατόσουπα Δημητριακά
ΤΡΙΤΗ Φρουτόκρεμα Όσπρια Δημητριακά
ΤΕΤΑΡΤΗ Φρουτόκρεμα Λαχανόσουπα Γιαούρτι
ΠΕΜΠΤΗ Φρουτόκρεμα Κοτόσουπα Δημητριακά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Φρουτόκρεμα Κοτόσουπα Γιαούρτι
ΣΑΒΒΑΤΟ Αυγό (10) Κρεατόσουπα Δημητριακά
ΚΥΡΙΑΚΗ Φρουτόκρεμα (11) Ψαρόσουπα (10) Δημητριακά

Περί τους έξι μήνες της ζωής το βρέφος έχει αυξημένες ανάγκες σε τροφές πλούσιες σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Είναι σημαντικό η εισαγωγή στερεών τροφών να γίνεται με παράλληλη συνέχιση του μητρικού θηλασμού κατά απαίτηση του παιδιού. Με μαύρο χρώμα είναι το καινούργιο τρόφιμο κάθε φορά. Προσθέτουμε ένα καινούργιο τρόφιμο ανά 2-3 μέρες.

(1) Προτιμάμε φρέσκα λαχανικά εποχής. Παραδείγματα λαχανικών που μπορούν αρχικά να δοθούν είναι: καρότο, κολοκυθάκι, πατάτα, γλυκοπατάτα, φασολάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, αρακάς, αβοκάντο, ντομάτα, κρεμμύδι. Από την αρχή στα λαχανικά μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο. Είναι καλό να αλλάζουν οι γεύσεις συχνά, να μην συνδυάζονται υπερβολικά πολλά λαχανικά μαζί αλλά απλοί συνδυασμοί 3-4 κίτρινων – πράσινων λαχανικών. Τα λαχανικά τα μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερο – είτε στον ατμό είτε σε γρήγορο βράσιμο.

(2) Ως κρεατόσουπα εννοούμε τα λαχανικά με το κρέας. Από πλευράς σύστασης, πρέπει να είναι από την αρχή καλά αλεσμένα αλλά όχι σούπα, πηχτά και να στέκονται στο κουτάλι. Στην πορεία μπορούν να προστεθούν όλα τα λαχανικά, όπως και μυρωδικά (πχ μαιντανός, άνιθος, ρίγανη κλπ). Ενδεικτική ποσότητα κρέατος για αρχή είναι περίπου στα 30 γραμμάρια. Είναι καλό το κρέας να συνδυάζεται κυρίως με λαχανικά και όχι με δημητριακά ή τυρί, που μπορεί να εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

(3) Προτιμάμε φρέσκα φρούτα εποχής, αρχικά τα μη όξινα. Παραδείγματα φρούτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρχικά είναι μήλο, αχλάδι, μπανάνα, μάγκο, αβοκάντο, πεπόνι, καρπούζι. Στην συνέχεια μπορούμε να προσθέσουμε και πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλα, ροδάκινο, ακτινίδιο. Στα φρούτα ή αργότερα στο απογευματινό μπορεί να προστεθεί μητρικό γάλα, με σκοπό να γίνει πιο εύληπτο από το βρέφος. Μπορεί επίσης να προστεθεί βρώμη, για να προσθέσει σε θερμιδική αξία και να διευκολύνει τις κενώσεις του βρέφους.

(4) Για να βάλουμε το βρέφος σε συνήθειες μεσογειακής διατροφής, προσφέρουμε κρέας (κόκκινο και λευκό) 3 με 5 φορές την εβδομάδα, ενώ αφήνουμε κάποιες μέρες της εβδομάδας δίνοντας μόνο λαχανικά ή και όσπρια. Είναι καλό κάθε μέρα να υπάρχει στην διατροφή του βρέφους ζωικής προέλευσης πρωτείνη (επιλογές από κόκκινο και λευκό κρέας, αυγό, ψάρι, γιαούρτι, τυρί).

(5) Πέρα από κότα, μπορούμε σταδιακά να εισάγουμε αν θέλουμε γαλοπούλα, αρνί, κατσίκι, κουνέλι. Καλές επιλογές σε περιεκτικότητα σιδήρου είναι επίσης το συκώτι, το βουβάλι.

(6) Από 6 μηνών και οπωσδήποτε πριν το κλείσιμο των 7 μηνών είναι απαραίτητο να εισαχθούν τροφές δημητριακών που περιέχουν γλουτένη. Αρχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κρεατοχορτόσουπα, ενώ αργότερα μπορούν να γίνουν η βάση για το τρίτο απογευματινό γεύμα. Δημητριακά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι βρώμη (που μπορεί να αναμειχθεί και στα φρούτα), κριθαράκι, αστράκι, ζυμαρικά, πλιγούρι, κους – κους, ρύζι, κινόα, τραχανά. Είναι καλό να μην δίνουμε δημητριακά ολικής άλεσης στα βρέφη.

(7) Τα όσπρια εισάγονται σταδιακά, βάζοντας πχ λίγη φακή στην χορτόσουπα. Μετά τις πρώτες δοκιμές μπορούμε να φτιάξουμε κανονική φακή, με ελαιόλαδο από πάνω και χωρίς αλάτι. Ακολουθούν ρεβύθια, φάβα, φασόλια.

(8) Για απογευματινό υπάρχει η επιλογή της έτοιμης κρέμας. Τα έτοιμα βρεφικά προιόντα δεν πρέπει να συνιστούν βασική αλλά το πολύ δευτερεύουσα επιλογή, κυρίως για ευκολία και σε μετακινήσεις. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα φρέσκα τρόφιμα του οικογενειακού τραπεζιού προσφέρουν γενικά υψηλότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, έχουν λιγότερα απλά σάκχαρα και εθίζουν λιγότερο το βρέφος σε γλυκιά γεύση, έχουν λιγότερο αλάτι, και προσφέρουν μεγαλύτερη διατροφική ποικιλία και ποικιλία γεύσεων, σε σύγκριση με έτοιμες επεξεργασμένες κρέμες του εμπορίου. Στόχος είναι το βρέφος να συνηθίσει γεύσεις και τρόφιμα του οικογενειακού τραπεζιού και όχι επεξεργασμένες τροφές. Μία καινούργια κρέμα τη φορά και κατά σειρά προτίμησης – από τα λιγότερα στα περισσότερα απλά σάκχαρα – κρέμα με κεχρί ή βρώμη, κρέμα επτά δημητριακών, ρυζάλευρο, αραβόσιτο, φαρίν λακτέ, βανίλια, μπισκοτόκρεμα.

(9) Στον 8ο μήνα (από 7 μηνών) μπορεί να είναι επιλογή το πλήρες λιπαρών γιαούρτι. Τα επιδόρπια γιαουρτιού έχουν περισσότερα απλά σάκχαρα και τείνουν να εθίζουν στην γλυκιά γεύση. Ανάλατο πλήρες λιπαρών τυρί μπορεί να προστεθεί στο απογευματινό, μαζί με δημητριακά. Το κεφίρ είναι επίσης καλή επιλογή. Όχι φρέσκο γάλα πριν το κλείσιμο των 12 μηνών.

(10) Ψάρι μπορεί να προστεθεί στην διατροφή του βρέφους μετά τους 7 μήνες. Αρχικά ψάρι με λευκό κρέας: γλώσσα, μπακαλιάρο. Έπειτα και άλλα ψάρια με ωφέλιμα λιπαρά, όπως σαρδέλα, σολομό, τσιπούρα. Η κατανάλωση ψαριού δύο φορές την εβδομάδα είναι πολύτιμη για το βρέφος. Αυγό μπορεί να προστεθεί μετά τους 7 μήνες, αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεινών, ιχνοστοχείων και σιδήρου. Πρέπει να είναι από την αρχή καλά βρασμένο για τον κίνδυνο μόλυνσης.

(11) Ανάλογα και με την ετοιμότητα του παιδιού, από 7 με 9 μηνών είναι απαραίτητο να δώσουμε στο παιδί ευκαιρίες για μάθηση στην μάσηση μη αλεσμένων, μαλακών τροφών, υπό επίβλεψη. Οι πρώτες δοκιμές γίνονται με κομμάτι πχ μπανάνας, βρασμένου λαχανικού, ρυζοκροκέτας κλπ ενδιάμεσα των γευμάτων, σε μορφή σνακ, αλλά και στα γεύματα. Πρέπει να αποθαρρύνεται η κατανάλωση από το βρέφος τσαγιού ή άλλων ροφημάτων όπως χαμομήλι. Δεν έχουν αποδεδειγμένο όφελος, αλλά αντίθετα φέρουν κινδύνους μη απορρόφησης σιδήρου.

Σημαντικές παρατηρήσεις

Στέλιος Παπαβέντσης ΜRCPCH DCH IBCLC 2013