Ενδομητρίωση: Μάρτιος Μήνας Ευαισθητοποίησης

Ενδομητρίωση: Μάρτιος Μήνας Ευαισθητοποίησης

Γράφει ο κ. Ιωάννης Κουτουκός, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός  Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Μάρτιος: Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Ενδομητρίωση
176 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πάσχουν από ενδομητρίωση

[babyPostAd] Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση όπου τα κύτταρα εσωτερικού της μήτρας βρίσκονται σε τοποθεσίες εκτός αυτής, όπως μέσα στην κοιλιά. Τα κύτταρα αυτά τα οποία έχουν εμφυτευτεί μέσα στη κοιλιά κάνουν με τον ορμονολογικό κύκλο της γυναίκας εμμηνορυσία-περιόδους εσωτερικά στην κοιλιά με αποτέλεσμα ποσότητα αίματος να εγκλωβίζεται δημιουργώντας φλεγμονή, πόνο και δημιουργία ουλώδη ιστού-ίνωσης. Αυτό δημιουργεί την εικόνα της τυπικής ενδομητρίωσης στο εσωτερικό κάλυμμα της κοιλιάς που λέγεται περιτόναιο αλλά και τη κυστική μορφή αυτής στις ωοθήκες όπου ονομάζονται σοκολατοειδείς ενδομητριωσικές κύστεις.

Πιο συχνά απαντάται η ενδομητρίωση στη κάτω κοιλιά – στη γυναικεία πύελο γύρω από τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, έξω από τη μήτρα στους συνδέσμους που συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της, γύρω από το έντερο αλλά και την ουροδόχο κύστη, τον κόλπο. Επίσης μπορεί να βρεθεί μέσα στο τοίχωμα της μήτρας, βαθειά δημιουργώντας μια επώδυνη κατάσταση που λέγεται αδενομύωση. Σπανίως μπορεί να βρεθεί σε άλλα σημεία απομακρυσμένα στο σώμα όπως το δέρμα, τα μάτια, την σπονδυλική στήλη, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο.

Γιατί δημιουργείται η ενδομητρίωση;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποδεδειγμένη αιτιολογία για την ενδομητρίωση. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την δημιουργία της πάθησης.

Η πιο συχνή παιδική ίωση του Μαρτίου: Ποια είναι – Τι να προσέχετε

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;
Τα κλασσικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι επώδυνη περίοδος (δυσμηνόρροια), πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια), υπογονιμότητα.  Οι γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση συχνά αναφέρουν τα εξής συμπτώματα:

Πόνος

Αιμορραγία

Συμπτώματα από τη κύστη και το έντερο

Άλλα συμπτώματα

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV) – Δείτε όσα θα πρέπει να ξέρουν ΟΛΟΙ οι γονείς

Οι περισσότερες γυναίκες με ενδομητρίωση θα έχουν αρκετά ή κάποια από τα συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά κάποιες γυναίκες δεν θα έχουν καθόλου συμπτωματολογία. Γνωρίζουμε ότι ο βαθμός ενδομητρίωσης – δηλαδή πόσο κάποια γυναίκα έχει ενδομητρίωση στη κοιλιά της- δεν είναι ανάλογος με την αίσθηση του πόνου που έχει.  Έτσι γυναίκες με λίγη ενδομητρίωση μπορεί να έχουν πάρα πολύ πόνο ή και το αντίθετο. Οι σοκολατοειδείς κύστεις στις ωοθήκες μπορεί να είναι χωρίς καμία συμπτωματολογία και να αποτελέσουν τυχαίο εύρημα κατά τη διερεύνηση υπογονιμότητας.

Πόσο συχνή είναι η ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση είναι η δεύτερη πιο συχνή γυναικολογική πάθηση. Στη Μ. Βρετανία εκτιμάται ότι υπάρχουν 1.5-2 εκατομμύρια γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, ενώ παγκοσμίως αυτό το ποσοστό εκτιμάται περί της 176 εκατομμύρια γυναίκες.

Ποιος επηρεάζεται από ενδομητρίωση;
Υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από το ποιος μπορεί να επηρεαστεί από την πάθηση. Παρά ταύτα η  ουσία είναι ότι όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθώς και έφηβα κορίτσια ανεξαρτήτου καταγωγής και εθνικής προέλευσης μπορεί να επηρεαστούν από ενδομητρίωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης;
Η μοναδική διαγνωστική αδιαμφισβήτητη εξέταση είναι η λαπαροσκόπηση. Αυτή είναι μια επέμβαση κατά την οποία μία ενδοσκοπική κάμερα τοποθετείται στη κοιλιά και βλέπει τόσο το εσωτερικό της κοιλιάς όσο και τις εμφυτεύσεις της ενδομητρίωσης. Λόγω της αυξημένης ευκρίνειας, ανάλυσης και μεγέθυνσης που έχει η ενδοσκοπική κάμερα ακόμα και μικρές εστίες μπορούν να αναγνωριστούν.

Η εναλλακτική προσέγγιση είναι η λαπαροτομία δηλαδή η ανοικτή τομή, παραταύτα η διαδικασία αυτή χρησιμοποιεί μεγάλη τομή στην κοιλιά που δημιουργεί συμφύσεις και μετεγχειρητικό πόνο, καθώς και η αναγνώριση των εστιών δεν μπορεί να γίνει με τόσο αποτελεσματικό όσο η λαπαροσκόπηση τρόπο.
Οι παρακλινικές εξετάσεις όπως υπερηχογραφήματα, μαγνητική, εξετάσεις αίματος και εσωτερική εξέταση μπορούν να δώσουν την υποψία της ενδομητρίωσης. Παρόλα αυτά ένα φυσιολογικό υπερηχογράφημα, αιματολογική εξέταση και εσωτερική γυναικολογική εξέταση δεν σημαίνει ότι μία γυναίκα δεν έχει ενδομητρίωση.

Επειδή τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι κάπως κοινά στο γυναικείο πληθυσμό, η διάγνωση αυτής είναι συχνά καθυστερημένη. Ο μέσος χρόνος διάγνωσης είναι τα περί 8 χρόνια στη Μ. Βρετανία και τα 12 έτη στις Η.Π.Α από τότε που πρωτοεμφανίζονται και αναφέρονται τα συμπτώματα στο γυναικολόγο.

Τρόποι αντιμετώπισης συμπτωματολογίας και πάθησης

Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αλλά και η πάθηση. Η αντιμετώπιση και θεραπεία που αποφασίζεται πρέπει να είναι σε συνδυασμό με το γυναικολόγο σας. Η απόφαση θα είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων όπως:

Μορφές θεραπείας

Πηγή:  mitera.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κινδυνεύει το παιδί μας από τον καρκίνο; Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Γαστρεντερίτιδα vs τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα τις ξεχωρίσετε