Επιχείρηση γιο-γιο: τα 10 βήματα της επιτυχίας!
Η εκπαίδευση για τη μετάβαση του παιδιού από τη πάνα στο γιο-γιο επιτυγχάνεται συνήθως όταν το παιδί είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. Η μετάβαση είναι μια φυσική διαδικασία, ένα στάδιο από το οποίο όλα τα παιδιά θα περάσουν και τελικά θα βγουν αργά ή γρήγορα. Έτσι, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να πιέζετε καταστάσεις. Αντί αυτού, δημιουργήστε τις προϋποθέσεις, ώστε το παιδί σας να μπορεί εύκολα να μάθει και να συνηθίσει το γιο-γιο. Ο στόχος σας είναι να κάνετε την διαδικασία αυτή εύκολη και όσο το δυνατόν πιο αβίαστη, βήμα-βήμα:
1ο βήμα: Ξεκινήστε με την ανάγνωση βιβλίων σχετικά με την μετάβαση του παιδιού από την πάνα στο γιο-γιο.
2ο βήμα: Να θυμάστε ότι τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μοντελοποίησης και της μίμησης. Έτσι αρχικά θα πρέπει να μιλάτε στο παιδί για το τι κάνει κάποιος στο μπάνιο και να αφήνετε το παιδί να σας παρακολουθεί. Τα αγόρια θα ωφεληθούν βλέποντας τα μεγαλύτερα αρσενικά παιδιά της οικογένειας ή τον πατέρα να χρησιμοποιούν την τουαλέτα.
3ο βήμα: Να εξοπλίσετε κάθε μπάνιο του σπιτιού σας με ένα γιο-γιο. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά θα μπορούν να εξασκηθούν στο να κάθονται σε αυτό όποτε θέλουν, ενώ σας κρατούν συντροφιά στο μπάνιο.
Επιχείρηση γιογιο: Πώς μπορώ να ξέρω οτι το παιδί μου είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα;
6ο βήμα: Μόλις συνηθίσει να κάθεται στο γιο-γιο, αρχίστε να αδειάζετε το περιεχόμενο της πάνας σε αυτό κάθε φορά που του αλλάζετε πάνα. Εξηγήστε του ότι κάθε φορά που θα θέλει από εδώ και πέρα να κάνει τσίσα ή κακά θα πρέπει να τα κάνει πια στο γιο-γιο. Μετά από λίγο, αφήστε το να σας βοηθήσει να αδειάσετε το περιεχόμενο του γιο-γιο στην τουαλέτα και να το καθαρίσετε. Χαμογελάστε με χαρά κάθε φορά και “αποχαιρετάτε” το περιεχόμενο του γιο-γιο τραβώντας το καζανάκι.
7ο βήμα: Κάθε φορά που κάνει τσίσα ή κακά στο γιογιό, θα πρέπει να το επιβραβεύετε είτε με κάποιο ειδικό τραγούδι, είτε χτυπώντας παλαμάκια είτε λέγοντάς του “μπράβο”. Ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίζετε όμως να το επιβραβεύετε και για άλλα πράγματα που κάνει, έτσι ώστε να μην του ασκήσετε ψυχολογική πίεση κάνοντάς τη χρήση του γιο-γιο μεγάλο ζήτημα. Να θυμάστε, το παιδί σας θα πρέπει να έχει τον έλεγχο της διαδικασίας, χωρίς όμως πίεση.
8ο βήμα: Αγοράστε γιο-γιο που να αρέσουν στο παιδί σας ή ακόμα καλύτερα αφήστε το να διαλέξει μόνο του εκείνο που επιθυμεί.
9ο βήμα: Να είστε προετοιμασμένη για ατυχήματα. Μην εκφράζετε στο παιδί σας την απογοήτευση που μπορεί να νιώσετε αν αυτό δεν τα καταφέρει γιατί μπορεί να σταματήσει κάθε προσπάθεια μετάβασής του από τη πάνα στο γιο-γιο. Αντί αυτού αν συμβεί κάποιο «ατύχημα» παρηγορήστε το και πείτε του ότι αυτά συμβαίνουν και πως την επόμενη φορά θα τα πάει καλύτερα.
10ο βήμα: Μετατρέψτε τη διαδικασία του γιο-γιο σε μια συνήθεια. Κάθε φορά που το παιδί σας ζητά να πάει στο μπάνιο, ακόμη και αν δεν κάνει κάτι τελικά στο γιο-γιο, είναι μια ευκαιρία για να θαυμάσετε την πρόοδό του προς τη σωστή κατεύθυνση.
Να θυμάστε:
Πρέπει να είστε ενθουσιώδης, και να μην ασκείτε πίεση στο παιδί να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο, καθώς η πίεση περιπλέκει την εκπαίδευση και εκμάθηση του γιο-γιο και της τουαλέτας μετέπειτα. Ποτέ μην τιμωρείτε ή αποδοκιμάζετε το παιδί όταν αυτό έχει κάποιο ατύχημα, ή αποτυγχάνει.
Πηγή: rontamil.gr