Επιλόχεια κατάθλιψη: 7+1 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Επιλόχεια κατάθλιψη: 7+1 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Από τη Μαρία Ροδίτη

Ο ερχομός ενός μωρού στον κόσμο αποτελεί τη μεγαλύτερη ευτυχία για μία γυναίκα, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της γέννας μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη και εξαντλητική. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές νέες μητέρες που μετά τον τοκετό βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία μπορεί να κάνει το άγχος και την εξάντληση να μοιάζουν αξεπέραστα.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Εδώ συγκεντρώσαμε 8 συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης, τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσετε.

 Είστε λυπημένη και κλαίτε διαρκώς

Από τη στιγμή που αποκτήσατε το μωρό σας κλαίτε όλη την ώρα; Ακόμα και τα πιο ανούσια πράγματα σας φέρνουν εκτός ορίων; Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τόσο η θλίψη όσο και το κλάμα μπορούν να αποδοθούν στις ορμονικές αλλαγές που περνάτε ως νέα μητέρα, αλλά και στην έλλειψη ύπνου και την εξάντληση.

 Νιώθετε άγχος

 Αν και μια μικρή ανησυχία είναι φυσιολογικό να την αισθάνεται ένας νέος γονέας, πολλές γυναίκες που εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη παρουσιάζουν ένα μείγμα άγχους και κατάθλιψης. «Δυστυχώς πρόκειται για την πιο διαδεδομένη ψυχική πάθηση της εποχής μας. Αν σε αυτό προσθέσουμε τον πολυσύνθετο και άκρως απαιτητικό ρόλο που αναλαμβάνει μια γυναίκα με το που γίνεται μητέρα, αλλά και ένα –ενδεχομένως- μη υποστηρικτικό περιβάλλον, τότε μπορεί το έδαφος να γίνει αρκετά γόνιμο για την εμφάνιση της διαταραχής, η οποία συχνά δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού», αναφέρει η ψυχολόγος, Κλαίρη Σειραδάκη.

Έχετε νεύρα

Ίσως τα πάντα σας θυμώνουν τον τελευταίο καιρό. Η οικογένεια και οι φίλοι σας ξαφνικά σας ενοχλούν. Πετάτε πράγματα και φωνάζετε, αλλά δεν ξέρετε γιατί φέρεστε έτσι. Σε ορισμένες περιπτώσεις,  μπορεί να έχετε αιφνιδιαστικές κρίσεις θυμού που θα σας προκαλέσουν έντονη ταχυπαλμία, ιδρώτα και σφίξιμο στο στήθος. Αν αισθάνεστε περισσότερο απογοητευμένη και θυμωμένη από το συνηθισμένο τώρα που έχετε γεννήσει το μωρό σας, αναζητήστε τα αίτια στην επιλόχεια κατάθλιψη.

 Κάνετε εμμονικές σκέψεις

Έχετε σκεφτεί ποτέ να βλάψετε το μωρό σας όταν κλαίει ή  να εγκαταλείψετε την οικογένειά σας  μετά τον τοκετό; Ενώ αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό, δεν είναι ασυνήθιστο στις γυναίκες που παρουσιάζουν επιλόχεια κατάθλιψη. «Οι γυναίκες αυτές ενδέχεται να νιώσουν ανεπαρκείς σαν μητέρες, ενώ οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο σημείο τού να μη θέλουν το μωρό τους. Αξίζει να αναφέρω τα λόγια μιας μητέρας με επιλόχεια κατάθλιψη που έτυχε να αναλάβω: “Ναι, είχα αυτοκτονικές σκέψεις όλη την ημέρα. Κοιμόμουν και ξυπνούσα με τη σκέψη να δώσω τέλος σ’ αυτή την άθλια ζωή. Και όχι μόνο αυτό. Σχεδίαζα όλη μέρα το θάνατό μου. Το χειρότερο; Θα έπαιρνα και το μωρό μαζί. Πόσες φορές είχα φανταστεί να πέφτω μαζί της στο κενό; Έπρεπε να την πάρω μαζί μου…”», εξιστορεί στο all4mama η Κλαίρη Σειραδάκη. 

Δε σκέφτεστε λογικά

Λίγο μετά τη γέννα, είναι πολύ πιθανό να σκέφτεστε κάπως παράλογα, να ξεχνάτε πράγματα ή να σκέφτεστε πολλά πράγματα την ίδια στιγμή. Για παράδειγμα, μπορεί να μη θυμάστε πού βάλατε τα πράγματα του μωρού ή να ξεχνάτε όλα τα ραντεβού σας.

Δεν κοιμάστε ή κοιμάστε πάρα πολύ

Δεν είναι μυστικό ότι οι πρώτες μέρες με το μωρό θα σας κρατήσουν άυπνες. Ορισμένες γυναίκες, ωστόσο, διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν ακόμα και όταν το μωρό κοιμάται, ενώ άλλες θεωρούν ότι κοιμούνται όλη την ώρα.

Τόσο η αδυναμία να κοιμηθείτε όσο και το να κοιμάστε πάρα πολύ είναι συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και είναι δύσκολο να το ανακαλύψετε αμέσως, ειδικά αν αυτό είναι το πρώτο σας παιδί, προβλήματα ύπνου που διαρκούν περισσότερο από μια εβδομάδα είναι ανησυχητικά και πρέπει να σας οδηγήσουν στην πόρτα του γιατρού σας.

Δεν τρώτε όσο θα έπρεπε ή τρώτε πάρα πολύ

Ορισμένες γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη δεν τρώνε αρκετά, είναι διαρκώς απασχολημένες με το μωρό και μόνο τσιμπολογούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλες τρώνε συνέχεια και το αποδίδουν στην ανάγκη τους να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες για να παράγουν  μητρικό γάλα.

Ωστόσο, μια σημαντική μείωση ή αύξηση βάρους μετά τη γέννα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αυτό που βιώνετε δεν είναι απόλυτα φυσιολογικό. «Σε περίπτωση που αφεθεί μία γυναίκα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την αναζήτηση βοήθειας, αυτό μπορεί να αφήσει πάνω της “άγρια” σημάδια, όχι μόνο σε ψυχολογικό αλλά και σε σωματικό επίπεδο. Παρατηρείται έντονη αύξηση ή μείωση βάρους, ατημέλητη εμφάνιση, ενώ η θλίψη χαράζεται στο πρόσωπό της με τα μάτια της να είναι διαρκώς υγρά ή να τρέχουν δάκρυα ανεξέλεγκτα στα μάγουλά της», επισημαίνει η ψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη.

 Δεν αισθάνεστε καλά σωματικά

Βρίσκεστε σε μια περίοδο σωματικής ανάρρωσης μετά τον τοκετό, αλλά έχουν περάσει κάποιοι μήνες και συνεχίζετε να έχετε ή παρατηρείτε νέα σωματικά συμπτώματα, που μπορεί να σχετίζονται με κατάθλιψη. Μερικές γυναίκες νιώθουν πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη, στομαχικές διαταραχές και ναυτία όταν περνούν επιλόχεια κατάθλιψη. «Παρατηρείται στη μητέρα έντονη κόπωση, σωματικές ενοχλήσεις, έλλειψη ικανοποίησης και μια έντονη ματαιότητα για καθετί. Φτάνει σε σημείο να κάνει τα απλά πράγματα με απεριόριστο ψυχικό βάρος αλλά και με τεράστια σωματική προσπάθεια», εξηγεί η Κλαίρη Σειραδάκη.

Βοήθεια!

Από μόνα τους, αυτά τα συμπτώματα δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, αλλά όταν συνδυάζονται και συμβαίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ήταν ωφέλιμο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. «Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε με ειλικρίνεια για κάθε συναίσθημα, για κάθε αρνητική ή απαγορευμένη μας σκέψη σε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος και να λάβουμε ουσιαστική βοήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις, η συνεργασία με κάποιον ψυχίατρο και κατ’ επέκταση η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων κρίνεται απαραίτητη και μπορεί να αποβεί σωτήρια όχι μόνο για εμάς αλλά και για το ίδιο μας το παιδί», συμβουλεύει η κα Σειραδάκη.

Πηγή:    all4mama.gr