Επιλόχειος κατάθλιψη: Η σκοτεινή πλευρά της μητρότητας

Επιλόχειος κατάθλιψη

Η μοναξιά, η συνεχής αγωνία, ο φόβος για το παιδί, η απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή, ιδέες σχετικά με την αυτοκαταστροφή, η απελπισία και η ευερεθιστότητα είναι σημάδια της επιλόχειας κατάθλιψης. Την ίδια στιγμή η γυναίκα αισθάνεται ένοχη μπροστά στο παιδί που την κάνει να σκέφτεται τον εαυτό της ως μια κακή μητέρα. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 5 – 7 από τις 10 γυναίκες που γέννησαν, πάσχουν σε κάποιο επίπεδο από κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Οι περισσότερες μητέρες φοβούνται να παραδεχτούν στον εαυτό τους, πόσο μάλλον σε άλλους ανθρώπους ότι το παιδί τους είναι μια πηγή δυσάρεστης συναισθηματικής πίεσης. Αν μια γυναίκα δεν μπορεί να διαχειριστεί τη νέα κατάστασή και δεν έχει την υποστήριξη που χρειάζεται από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε αυτήν, είναι πολύ πιθανό ότι η επαχθής αυτή κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα διαρκέσει για μήνες, ή ακόμη και χρόνια.

Αυτή η κατάσταση της μητέρας μεταβιβάζεται και στο μωρό της. Αντί για τη ζεστασιά και την τρυφερότητα, αυτό λαμβάνει ανησυχία, αβεβαιότητα και της θλίψη. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η κατάθλιψη της μητέρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στο παιδί, αρχίζοντας με την ανάπτυξη, τις συνήθειες ύπνου, τη συμπεριφορά ή ακόμη οδηγώντας και σε ορισμένες ψυχικές διαταραχές. Αυτά τα παιδιά είναι πιο ταραγμένα, μοναχικά, λιγότερο σίγουρα για την αγάπη της μητέρας τους και κατά συνέπεια του εαυτού τους.

Η επιλόχειος κατάθλιψη συνήθως προκύπτει από το συνδυασμό των ορμονικών αλλαγών, της ψυχολογικής προσαρμογής στη μητρότητα και της κούρασης.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή