Επιπλοκές στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης: Πώς επηρεάζουν τις μελλοντικές κυήσεις

Επιπλοκές στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης: Πώς επηρεάζουν τις μελλοντικές κυήσεις

Οι έγκυες που έχουν επιπλοκές στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να βρίσκονται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση τόσο κατά την νυν όσο και κατά τις μελλοντικές κυήσεις.

Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω στις διακοπές των Χριστουγέννων με το μωρό μου

[babyPostAd]Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα προβλήματα του πρώτου τριμήνου αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και άλλων δυσκολιών, τόσο στην παρούσα κύηση όσοι και στις επόμενες.

Τα στοιχεία από τις 75 μελέτες που επανεξετάστηκαν από τους επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Εράσμους έδειξαν επίσης ότι το ιστορικό αποβολών σχετίζεται με τον κίνδυνο μελλοντικών πρόωρων τοκετών.

Οι επιπλοκές

-Η κολπική αιμορραγία τις πρώτες εβδομάδες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας, πρόωρου τοκετού και διπλασιάζει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης ή πολύ χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης.

-Η συσσώρευση αίματος στην μήτρα (ενδομήτριο αιμάτωμα) αυξάνει τους παραπάνω κινδύνους ακόμη περισσότερο.

-Η έντονη πρωινή αδιαθεσία σχετίζεται με τριπλάσιο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης.

-Οι γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα αλλά αποβάλλουν το ένα σε πολύ πρώιμο στάδιο της κύησης επίσης διατρέχουν κίνδυνο μετέπειτα προβλημάτων.

-Το ιστορικό μιας ή περισσοτέρων αποβολών σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο σε μια συνεχιζόμενη εγκυμοσύνη της πρόωρης ρήξης των μεμβρανών που περιβάλλουν το έμβρυο εντός της μήτρας και αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

-Αν και προηγούμενη εγκυμοσύνη έχει τερματιστεί για οποιονδήποτε λόγο, ο πρόωρος τοκετός είναι ένας κίνδυνος για όλες τις επακόλουθες κυήσεις.

Αν και η μελέτη δεν κατέγραψε τα αίτια των κινδύνων στις μελλοντικές κυήσεις, μπορεί να σχετίζονται με τα υποκείμενα προβλήματα υγείας ή τους παράγοντες διαβίωσης.

Για τους γιατρούς είναι σημαντικό να ερμηνεύουν τα συμπτώματα και να τα κατανοούν όχι μόνο ως προς τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες τους αλλά και ως προς τις μακροπρόθεσμες, αναφέρουν οι επιστήμονες.

ΠΗΓΗ: onmed.gr