Ελιάνα Χρυσικοπούλου | “Επιτέλους μπορώ να πω ότι εγώ γέννησα το παιδί μου”

Ήταν ένα υπέροχο event χθες το all4baby 2019 με εξαιρετικές πληροφορίες, δώρα και μοίρασμα καρδιάς από όλους.

Μετά την ομιλία του Μαιευτήρα και Γυναικολόγου κ. Κανελλόπουλου σχετικά με την καισαρική τομή και το vbac, πήρε το λόγο η Ελιάνα Χρυσικοπούλου και μοιράστηκε μαζί μας τις δικές της ιστορίες εγκυμοσύνης και για τα δύο παιδιά της. Δύο ιστορίες εντελώς διαφορετικές η μία από την άλλη, που δείχνουν πώς είναι η ζωή στην Ελλάδα, η πληροφόρηση που λαμβάνουν οι μέλλουσες μαμάδες για τις επιλογές που έχουν στον τοκετό και τη ζωή πριν και μετά τα παιδιά.

Η Ελιάνα με τον δικό της μοναδικό άμεσο τρόπο και τόσο συγκινητικό, μας καθήλωσε όλους. Η ζωή για μια γυναίκα που ασχολείται με πολλά και για την οποία ο χρόνος είναι πολυτέλεια, μας είπε ότι η έννοια της μητρότητας ήταν περίεργη στο μυαλό της, πριν τα παιδιά. Στην πρώτη της εγκυμοσύνη εμπιστεύτηκε απόλυτα τον γυναικολόγο της, με βάση του οποίου τις πληροφορίες οδηγήθηκε στον τοκετό, φτάνοντας στο μαιευτήριο με διαστολή 1 και έχοντας συσπάσεις αραιά και που. Φυσικά έμεινε στο μαιευτήριο πάρα πολλές ώρες, μέχρι που τελικά κατέληξαν στον τοκετό με καισαρική τομή και εξάντληση της μαμάς. Τα συναισθήματα απίστευτα, όπως μας είπε η Ελιάνα. Ήταν πλέον μαμά:)

Πριν τη δεύτερή της εγκυμοσύνη πήρε πληροφορίες από πολλά μαμαδογκρούπ στο internet που άλλαξαν τον τρόπο που έβλεπε τον τοκετό, τις επιλογές που η ίδια έχει ή μπορεί να έχει. Όταν έμεινε έγκυος, μάλιστα όπως μας είπε, την στήριξαν πολύ οι πληροφορίες και η στάση ομάδων γυναικών στο facebook που έχουν κάνει vbac. Έτσι πήρε την απόφασή της να μιλήσει στον γυναικολόγο της σχετικά, να του ανακοινώσει την εγκυμοσύνη της η ίδια πριν τα μάθει από τον τύπο, όπως και την απόφασή της ο δεύτερός της τοκετός να είναι φυσιολογικός. Τον παίρνει τηλέφωνο ενώ ήταν στο αυτοκίνητο και σε ανοιχτή ακρόαση…

Ο γυναικολόγος μου μου είπε μόνο τις δυσκολίες και ότι εκείνος ήξερε καλύτερα από εμένα τι συμβαίνει στο σώμα μου. 

Στην ομιλία του ο κ. Κανελλόπουλος, αμέσως πριν από την Ελιάνα, αναφέρθηκε τόσο στα οφέλη όσο και στις δυσκολίες του vbac. Η Ελιάνα μας είπε ότι ο δικός της γυναικολόγος στο άκουσμα και μόνο της απόφασης της, αναφέρθηκε μόνο στις δυσκολίες και κατηγορηματικά της είπε ότι εκείνος είναι ο γυναικολόγος της και γνωρίζει καλύτερα το σώμα της και το τι μπορεί να αντέξει και τι όχι…

Έπρεπε να δείτε το συναίσθημα που άφησε σε όλους μας η διήγηση της Ελιάνας, παρουσιάζοντας η ίδια, με τον παραστατικό της τρόπο, εκείνη τη στιγμή! Σταμάτησε το αυτοκίνητο, μας είπε, και έβαλε τα κλάματα. Είχε πάρει, όμως, την απόφασή της. Βρήκε τον κατάλληλο γυναικολόγο και έχοντας την κατάλληλη στήριξη ο δεύτερός της τοκετός ήταν φυσιολογικός, άσχετα αν ο πρώτος της ήταν με καισαρική.

Είχα χάσει την εμπιστοσύνη μου στον εαυτό μου. Δεν είναι υπερβολή να πω πως ο γιατρός μου, μαζί με την μαία μου πίστευαν σε εμένα περισσότερο από εμένα.

Συγκλονιστικό ήταν αυτό που μας είπε μετά. Μπορούσε πλέον η ίδια να πει ότι γέννησε το παιδί της. Πιο πριν μίλαγε για τη στιγμή που “γεννήθηκε το παιδί της”, σαν να μη συμμετείχε η ίδια στη διαδικασία, να ήταν απούσα…

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου δέχτηκε να μιλήσει στην ημερίδα που διοργάνωσε το κέντρο μαιευτικής φροντίδας all4baby χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως μας είπε, γιατί θέλει να βοηθήσει τις γυναίκες, μέσα από τη δική της ιστορία, ώστε να δουν ότι ο τοκετός δεν είναι μονόδρομος. Έχουν επιλογές και μπορούν να τις ακολουθήσουν αν δεν μείνουν στον φόβο και αν εμπιστευτούν τον εαυτό τους. Ο γιατρός και η μαία πρέπει να είναι εκεί για να στηρίξουν όλες τις γυναίκες στις δικές τους αποφάσεις για το σώμα τους, τον τοκετό τους και τους στόχους τους.