Επιτρέπεται η δίαιτα μετά την εγκυμοσύνη ;
Μετά την περίοδο της κύησης και τις ιδιαίτερες θρεπτικές ανάγκες αυτής της περιόδου, περνάμε στην επόμενη φάση , όπου εφόσον συνυπάρχει και θηλασμός, οι ανάγκες είναι και πάλι πολύ συγκεκριμένες.
Ωστόσο, με τις κατάλληλες συμβουλές από ειδικούς επιστήμονες της διατροφής, μπορείτε να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, το οποίο θα βοηθήσει στην παραγωγή γάλακτος, θα καλύψει τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά και παράλληλα θα σας βοηθήσει να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Σχετικά με την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων, αυτές καθορίζονται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας, το τρέχον βάρος της αλλά και συνυπολογίζοντας παράλληλα τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις του θηλασμού. Αξίζει να σημειωθεί πως για κάθε 100 ml μητρικού γάλακτος καταναλώνονται περίπου 85 θερμίδες. Ωστόσο, πέρα από την συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη που υπολογίζεται με βάση όλα τα παραπάνω, μεγαλύτερη σημασία έχει η ισοκατανομή αυτών μέσα στην ημέρα καθώς και να προέρχονται από διαφορετικές ομάδες τροφίμων ώστε να μην προκύψουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά
Βασικές Οδηγίες για το διατροφικό πρόγραμμα της γυναίκας που θηλάζει και παράλληλα θέλει να ακολουθήσει ένα πιο ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα:
- 4-5 φρούτα / ημέρα
- 2 μερίδες λαχανικών ωμών ή βραστών ημερησίως
- επαρκής κατανάλωση ψωμιού / ψωμοειδών/αμυλούχων τροφών και γενικά υδατανθράκων(κατά προτίμηση ολικής αλέσεως ( 7-11 μερίδες/ ημέρα πχ. Ψωμί ή παξιμάδι ή φρυγανιά ή πατάτα ή καρότο ή ρύζι ή ζυμαρικά (σαν 1 φλ. Τσαγιού – Φροντίστε να συμπεριλαμβάνετε ποικιλία των παραπάνω-)
- επαρκής ενυδάτωση (1,5-2 λίτρα νερού την ημέρα)
- μικρά και συχνά γεύματα ενιδάμεσα των κυρίων γευμάτων για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και καλύτερο διαχειρισμό της αίσθησης πείνας
- επαρκής πρόσληψη ασβεστίου (τυριά και γαλακτοκιμικά – 4 μερίδες την ημέρα οπωσδήποτε-)
- σούπες με κρέας ή κοτόπουλο και λαχανικά καθώς ενισχύουν την παραγωγή γάλακτος
- επάρκεια σε σίδηρο
- αρκετό λευκό κρέας μέσα στην εβδομάδα (ψάρια και πουλερικά)
- τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (οπως ακτινίδια ,λ πορτοκάλια, πιπεριές)
Αντίθετα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς προκαλούν εντερικά πρηξίματα και ίσως ενοχλήσεις στο πεπτικό του μωρού είναι:
• το μπρόκολο
• το λάχανο
• τα κρεμμύδια
• τα λαχανάκια Βρυξελλών
• το κουνουπίδι
• το σκόρδο
• τα τηγανητά
• τα όσπρια
• τα καρυκεύματα
• τις βαριές σάλτσες
Εν κατακλείδι, δίνουμε έμφαση σε επαρκή κατανάλωση θρεπτικών συστατικών, προερχόμενων από όλες τις ομάδες τροφίμων, ενώ δίνουμε παράλληλα ιδιαίτερη σημασία στα τρόφιμα που ενισχύουν την γαλουχία. Εφόσον, τηρηθούν συχνά συνδυαστικά γεύματα και αποφευχθεί η άστατη κατανάλωση τροφίμων, θα υπάρξει και εμφανής διαφορά σε βάρος.
Πηγή: 4moms.gr