Έρευνα: ανάκτηση βάρους νεογνών τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση

Έρευνα: ανάκτηση βάρους νεογνών τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση

Τα νεογέννητα χάνουν ένα ποσοστό του βάρους τους τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους. Όμως, παρόλο που οι γιατροί λένε συχνά στους γονείς ότι τα νεογέννητα θα ανακτήσουν το βάρος που έχασαν μέσα στις επόμενες 1 με 2 εβδομάδες, σε πολλά βρέφη παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν αυτόν τον «στόχο», λέει μια πρόσφατη Αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

[babyPostAd]Σχεδόν όλα τα νεογέννητα χάνουν βάρος κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών, ασχέτως αν έχουν θηλάσει ή έχουν πάρει φόρμουλα. Πολλοί γιατροί περιμένουν τα μωρά να ανακτήσουν τα γραμμάρια που είχαν χάσει και να ξεπεράσουν το βάρος της γέννησής τους μέσα σε 10 – 14 ημέρες.

Αλλά στις 14 μέρες, το 14% των μωρών που γεννήθηκαν κολπικά και το 24% των βρεφών που γεννήθηκαν με καισαρικές επεμβάσεις δεν επέστρεψαν στο βάρος γέννησής τους, απέδειξε έρευνα που έγινε πάνω σε περίπου 144,000 νεογέννητα.

«Είναι φυσιολογικό για τα νεογέννητα να χάνουν ένα σημαντικό ποσοστό βάρους τις πρώτες 1- 3 μέρες μετά την γέννησής τους λόγω της ούρησης του περίσσιου υγρού αλλά και της περιορισμένης πρόσληψης», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Dr Ian Paul, ερευνητής  στο Penn State College of Medicine στο Hershey της Pennsylvania.

«Τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική μπορεί να χάνουν περισσότερο βάρος μετά την γέννησή τους διότι έρχονται στον κόσμο πιο ενυδατωμένα από άλλα βρέφη εξαιτίας των ενδοφλέβιων υγρών που δίνονται στις γυναίκες πριν και κατά την διάρκεια της εγχείρισης» συμπληρώνει ο ίδιος.

Αποθηλασμός: μία μεταβατική περίοδος με ανάμεικτα συναισθήματα

«Κατά την γέννηση, ένα νεογέννητο ζυγίζει σχετικά περισσότερο αν γεννηθεί  με καισαρική και για αυτό έχει περισσότερά υγρά για να αποβάλλει, με αποτέλεσμα να χάνει σχετικά περισσότερο βάρος», είπε ο Paul.

Η Αμερικάνικη ακαδημία της παιδιατρικής λέει ότι τα περισσότερα νεογέννητα θα πρέπει να ξεπεράσουν το βάρος γέννησής τους τις πρώτες 7 με 10 ημέρες, με εβδομαδιαία αύξηση από 100 έως 200 γραμμάρια για τους πρώτους μήνες ζωής τους.

Στην τρέχουσα έρευνα, ερευνητές εξέτασαν μωρά που γεννήθηκαν στο Kaiser Permanente Northern California Medical Centers ανάμεσα στο 2009 και στο 2013. Όλα τα μωρά γεννήθηκαν λίγο πριν ή στο τέλος της πιθανής ημερομηνίας τοκετού και είχαν φυσιολογικό βάρος όταν γεννήθηκαν.

Τα μισά νεογέννητα είχαν το ίδιο βάρος ή λίγο παραπάνω από το βάρος γέννησης στις πρώτες 9 έως 10 μέρες είτε μετά από καισαρική είτε μετά από κολπικό τοκετό.

Μετά τις πρώτες 21 μέρες ωστόσο, το 5% των μωρών που γεννήθηκαν με κολπικό τοκετό και το 8% των βρεφών  που γεννήθηκαν με καισαρική ακόμη δεν επανήλθαν στο βάρος γέννησής τους, βρήκε επίσης η έρευνα.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν πως οι ερευνητές είχαν έλλειψη δεδομένων για το πώς ταΐστηκαν τα βρέφη όταν πήγαν σπίτι μετά το νοσοκομείο, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει το βάρος που κερδίζουν, σημείωσε ο συγγραφέας.

«Ακόμη κι έτσι, οι έρευνες θα πρέπει να είναι καθησυχαστικές προς τους γονείς των μωρών που δεν επανέρχονται  στο βάρος της γέννησής τους μέσα σε 7-10 ημέρες», είπε η Tessa Crume, ερευνήτρια στο  Colorado School of Public Health της Aurora.

«Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να δουν τα αποτελέσματα ως λόγο να μην πανικοβάλλονται», πρόσθεσε η Crume.

«Για της οικογένειες που θέλουν να θηλάσουν, αυτή είναι μια επιβεβαίωση ότι η αργοπορημένη ανάκτηση βάρους δεν σηματοδοτεί ανεπαρκή παραγωγή γάλακτος, αλλά μάλλον είναι ένα φυσιολογικό είδος ανάπτυξης».

«Για να έχουν περισσότερες πιθανότητες τα μωρά που θηλάζουν να αυξήσουν αρκετά το βάρος τους, οι γυναίκες θα ήταν καλό να εστιάσουν σε μια καλή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού».

«Οι γυναίκες μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή τους θηλάζοντας το συντομότερο δυνατόν μετά τη γέννηση, ή αντλώντας μητρικό γάλα», λέει ο Dr. Sarbattama Sen, ερευνητής στο Harvard University και στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.

«Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν τα μωρά τους δεν ανακτήσουν το βάρος γέννησης σύντομα, ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθούν πιθανά σημάδια προβλήματος, όπως αφυδάτωση, έλλειψη δραστηριότητα, μειωμένη ούρηση και κενώσεις και ίκτερος» συμπληρώνει ο Dr Sen.

“Τα μωρά που δεν έχουν ανακτήσει το βάρος γέννησης 7-10 μέρες μετά τον τοκετό, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από επαγγελματίες υγείας”.

Αν τα μωρά παρακολουθούνται, η χαμηλή αλλά σταθερή πρόσληψη βάρους, ακόμα κι αν είναι λιγότερη από τα διεθνή πρωτόκολλα, είναι μια χαρά, λέει ο Dr. Charles Wood του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα.

«Η έρευνα αυτή θα βοηθήσει τους γιατρούς και τους γονείς να επανεξετάσουν τις προσδοκίες τους γύρω από την επαρκή πρόσληψη βάρους των νεογνών».

ΠηγήΜετάφραση – Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

To διαβάσαμε στο thilasmos.com

Θηλασμός και βαφή μαλλιών: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Αυτή η μαμά περιγράφει ότι «ο θηλασμός δεν είναι πάντα μαγικός!»