Έρευνα: Μπορούν τα αλεσμένα φαγητά να οδηγήσουν σε παχυσαρκία;

Έρευνα: Μπορούν τα αλεσμένα φαγητά να οδηγήσουν σε παχυσαρκία;

Τι αποκαλύπτει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea;

Ο δημοφιλέστερος τρόπος σίτισης των μωρών είναι η εισαγωγή πολτοποιημένων τροφών μετά τον 6ο μήνα.

[babyPostAd]Καθώς το παιδί μεγαλώνει οι τροφές γίνονται όλο και λιγότερο κρεμώδεις μέχρι που να καταλήξει να τρώει μικρά κομμάτια τροφής. Στον αντίποδα, η μέθοδος του Baby Led Weaningυποστηρίζει πως στην ηλικία των 6 μηνών τα περισσότερα μωρά είναι σε θέση να διαχειριστούν κομμάτια τροφής στο μέγεθος της γροθιάς, οπότε και μπορούν να πειραματιστούν με την στερεά τροφή και να ξεκινήσουν να τρέφονται μόνα τους.

Μία έρευνα του διενεργήθη στο Πανεπιστήμιο του Swansea, στη Μεγάλη Βρετανία,  και δημοσιεύθηκε στην Telegraph, έρχεται να υποστηρίξει την μέθοδο του Baby Led Weaning, καθώς αποκάλυψε πως τα μωρά που σιτίζονται για πολύ μεγάλο διάστημα με λιωμένα φαγητά κινδυνεύουν να αναπτύξουν κακές διατροφικές συνήθειες και να οδηγηθούν στην παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέθοδος του Baby Led Weaning αφήνει στα μωρά την πρωτοβουλία του τι και πόσο θα φάνε και τα βοηθά να αποκτήσουν μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό. Το να επιτρέπουμε, με άλλα λόγια, στο μωρό να ελέγχει μόνο του την πείνα του και τον κορεσμό του έχει επίδραση τόσο στο βάρος του όσο και στον τρόπο που τρώει, συνήθειες που θα συνεχιστούν και στην παιδική ηλικία.

Η Dr Amy Brown και η  Michelle Lee από το Πανεπιστήμιο του Swansea μελέτησαν 298 παιδιά, μεταξύ 6 και 12 μηνών, που προχώρησαν στον απογαλακτισμό και με τις δύο μεθόδους απογαλακτισμού. Στην αρχή κατέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο εισήχθησαν τα εν λόγω παιδιά στη στερεή τροφή και στη συνέχεια συνέκριναν το βάρος και τη διατροφική τους συμπεριφορά όταν ήταν μεταξύ 18 και 24 μηνών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που δεν είχαν φάει πολτοποιημένα φαγητά όταν ήταν μωρά είχαν πιο φυσιολογικό βάρος (δεν ήταν υπέρβαρα) και μπορούσαν να σταματούν το φαγητό όταν ένοιωθαν ότι είχαν χορτάσει. Μάλιστα, αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το βάρος της μητέρας, ο θηλασμός, η ηλικία που ξεκίνησαν τις στερεές τροφές κλπ.

Η  Dr Amy Brown εξηγώντας  τα αποτελέσματα της έρευνας δήλωσε ότι τα παιδιά αυτά είχαν μάθει να τρώνε μόνα τους, χωρίς πίεση, όσο ήθελαν και μπορούσαν να σταματήσουν όποτε είχαν χορτάσει.

Πηγή:happyparenting.gr