Έρευνα: Η εμμονή σας με την καθαριότητα διαταράσσει την υγεία των παιδιών σας

Έρευνα: Η εμμονή σας με την καθαριότητα διαταράσσει την υγεία των παιδιών σας

Αφήστε τα να τρώνε τα φαγητά που έχουν πέσει στο πάτωμα και μην είστε μανιακοί με την καθαριότητα

[babyPostAd]Ως γονείς, αυτό που θέλουμε περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, καθαρότερο και πιο ασφαλές για τα παιδιά μας…

Στην πραγματικότητα, όμως και σύμφωνα με ειδικούς, η υπερβολική προστασία και προσοχή μπορεί να έχει περισσότερα αρνητικά, στην υγεία του παιδιού, παρά θετικά.

Πως εξηγείται αυτό;

Η έκθεση των παιδιών σε μικροοργανισμούς και μικρόβια, μπορεί να συμβάλλει σ’ ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο καθηγητής και διευθυντής του Microbiome Center στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Jack Gilber, αναφέρει ότι, η εμμονή των γονιών να προτρέπουν τα παιδιά τους να παίξουν σε εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι είναι πιο καθαροί, μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του οργανισμού των παιδιών από τις διάφορες ασθένειες.

Ο ίδιος δήλωσε στον The Independent:

«Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι όλα τα μικρόβια είναι κακά, αυτό δεν είναι αλήθεια» και προσθέτει: «Τα περισσότερα θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα σας κάνουν πιο ισχυρούς», ενώ καταλήγει:

«Η αποστείρωση του σπιτιού σας όπως ένα νοσοκομείο θα μπορούσε να οδηγήσει το παιδί σας στο να έχει ένα υπερβολικά ευαισθητοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντάς το ανοιχτό σε αλλεργίες και άσθμα, ακόμη και σε νευρο-αναπτυξιακά προβλήματα», ενώ δε διστάζει να υποστηρίξει:

«Σώστε ένα σκυλί, αφήστε τα παιδιά να τρώνε από το πάτωμα, να παίζουν στο έδαφος, η βρωμιά είναι καλό!»

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μη έκθεση των παιδιών σε βρωμιά και μικρόβια, έχει ως αποτέλεσμα ένα ανοσοποιητικό σύστημα, ανίκανο να ελέγξει, τους καθημερινούς εισβολείς όπως η σκόνη και η γύρη.

Γι’ αυτό…μην ανησυχείτε, πια, για τα μικρόβια που υπάρχουν στις λάσπες ή τα κατοικίδια ζώα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Gilbert, όταν τα παιδιά παίζουν στον κήπο και στη λάσπη, δεν είναι απαραίτητο, τα χέρια ή τα πρόσωπά τους, να αποστειρώνονται αμέσως.

Οι ανησυχίες ότι τα κατοικίδια ζώα θα μεταδώσουν μικρόβια στα παιδιά είναι, επίσης, αβάσιμες.

Σύμφωνα πάντα με τον Gilbert, όταν ένα σκυλί γλείφει το πρόσωπο ενός παιδιού, αυτό είναι ωφέλιμο για το ανοσοποιητικό του σύστημα και όχι επιβλαβές.

Ο Gilbert, προκειμένου να υποστηρίξει τη θεωρία του μελέτησε τα ανοσοποιητικά συστήματα των παιδιών Amish, τα οποία έχουν υιοθετήσει έναν πολύ απλοϊκό τρόπο ζωής χωρίς τις σύγχρονες ανέσεις με τη γεωργία να παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά τους.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι νέοι που ζούσαν σε μικρές φάρμες, οι οποίες ήταν «πλούσιες σε μικρόβια» παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά άσθματος.

Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών των προγόνων μας ήταν πιο ισχυρό σε σύγκριση μ’ αυτό, των παιδιών, του σήμερα.

Πηγή: protothema.gr