Η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που «τρώνε» ξύλο γίνονται επιθετικά, ενώ μπορεί να παρουσιάσουν άγχος και κατάθλιψη
Πολλοί γονείς όταν συζητούν για τον τρόπο και τις μεθόδους που ακολουθούν στην ανατροφή των παιδιών τους δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν τα χτυπούν. Είναι όμως αυτή η αλήθεια, ή απλά φοβούνται να ομολογήσουν ότι χτυπούν τα παιδιά τους, επειδή κατά βάθος γνωρίζουν ότι αυτό είναι αναχρονιστικό;
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Saouthern Methodist του Ντάλλας ισχυρίζονται ότι μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν με συσκευές καταγραφής φωνών σε 33 οικογένειες, διαπίστωσαν ότι είναι αρκετοί οι γονείς που χτυπούν τα παιδιά τους και ειδικότερα, αυτό γίνεται τις βραδινές ώρες… Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές όταν οι μητέρες γυρίζουν κουρασμένες από τη δουλειά είναι αρκετά εκνευρισμένες και χτυπούν τα παιδιά τους συνήθως πριν τα βάλουν για ύπνο.
Συγκεκριμένα, από τα 33 σπίτια με παιδιά που εγκαταστάθηκαν οι ειδικές συσκευές, αποκαλύφθηκαν, μέσα σε έξι ημέρες που κράτησε το πείραμα, 41 περιπτώσεις όπου οι γονείς χτυπούσαν τα παιδιά τους σε 15 σπίτια και μάλιστα, στο 75% αυτών των περιπτώσεων τα παιδιά επανέλαβαν την ίδια ανάρμοστη συμπεριφορά- αν ο όρος είναι δόκιμος, όταν μιλάμε για παιδιά- μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά, μετά το ξύλο που έφαγαν!
Ο επικεφαλής της έρευνας, δόκτωρ George Holden, τονίζει ότι τα παιδιά που οι γονείς τους τα χτυπούν γίνονται πιο επιθετικά από τα υπόλοιπα παιδιά ενώ έχουν περισσότερο άγχος και ενδέχεται να νοσήσουν από κατάθλιψη. Ο ερευνητής σημείωσε ότι οι γονείς που φωνάζουν στα παιδιά τους είναι και αυτοί που τα χτυπούν περισσότερο.
Σημειώνεται ότι και άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το ίδιο χρονικό διάστημα, κατέδειξε ότι τα πεντάχρονα παιδιά που τα χτυπούσε ο πατέρας τους, όταν, αργότερα, πήγαιναν στο δημοτικό σχολείο ήταν πιο αδύναμα στα μαθησιακά τεστ λεξιλογίου.
Η έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Ντάλλας χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Ψυχιατρικής Timberlawn της πολιτείας, με στόχο να βρεθούν τρόποι εκτός από τη σωματική τιμωρία, με τους οποίους οι γονείς θα μπορέσουν να έχουν μια πιο ήπια προσέγγιση για να βελτιώσουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους.
protothema.gr