Έρευνα: Οι γυναίκες που εργάζονται τη νύχτα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Έρευνα: Οι γυναίκες που εργάζονται τη νύχτα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με μελέτη, οι γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση και εργάζονται τις νυχτερινές ώρες, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. 

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Τμήματος Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τη Δρ Άνν Γκράντι.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ανέλυσαν στοιχεία από 13.000 γυναίκες, από την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

[babyPostAd]Από το σύνολο των γυναικών, σχεδόν 6.100 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ενώ οι υπόλοιπες όχι.
Οι γυναίκες που συμμετείχαν απάντησαν σε ερωτηματολόγια ή έκαναν συνεντεύξεις από τηλέφωνο, σχετικά με το επάγγελμα που κάνουν, αλλά και πόσο κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν από 55 έως 59 ετών, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.
Στη Γερμανία, ο μέσος όρος των γυναικών που δούλευαν τη νύχτα ήταν 6%, στην Αυστραλία 17% και στον Καναδά 16,7%.

Οι ερευνητές ανάλυσαν τα στοιχεία των γυναικών. Παρατήρησαν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όσο αυξάνονται και οι ώρες νυχτερινής δουλειάς. Σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο έχουν και τα χρόνια που έχει δουλέψει τη νύχτα κάθε γυναίκα.
Όμως, παρατήρησαν επίσης ότι ο κίνδυνος μειώνεται αισθητά μέχρι και δύο χρόνια αφού διακόψουν τη νυχτερινή δουλειά.

«Οι γυναίκες που εργάζονταν τουλάχιστον τρεις ώρες, μεταξύ 00:00 και 05:00 είχαν 12% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν εργαστεί ποτέ νύχτα. Μεταξύ των γυναικών που βρίσκονταν πριν την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος ήταν 26%», εξηγεί η Δρ Γκράντι.

Οι γυναίκες που εργάζονταν νυχτερινές ώρες, τουλάχιστον για 10 ώρες, είχαν μέχρι και 36% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
Όσες εργάζονταν πάνω από 10 ώρες, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν 80% κίνδυνο.

«Ενώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα με βεβαιότητα, πιστεύουμε ότι ο συσχετισμός έχει να κάνει με τη θεωρία ότι η νυχτερινή εργασία διαταράσσει τον κιρκαδιανό ρυθμό και αναστέλλει την έκκριση μελατονίνης, η οποία παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια.

Η ίδια συμπληρώνει ότι απαιτείται εκτενέστερη έρευνα, με σκοπό η πολιτική των εργοδοτών να αλλάξει και να λαμβάνουν υπόψη τους τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες. Πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να τροποποιήσουν τα ωράρια εργασίας, ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία των γυναικών.

Πηγή:valueforlife.gr