Έρευνα: Τι μπορεί να προκληθεί από την υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη;

Έρευνα: Τι μπορεί να προκληθεί από την υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη;

0

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η προεκλαμψία είναι μία από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από την ιδιαιτέρως υψηλή αρτηριακή πίεση, χωρίς να ταυτίζεται άμεσα με αυτή, αλλά κατατάσσοντάς την στην κύρια συμπτωματολογία της. Πέρα, όμως, από τον υψηλό κίνδυνο που παρουσιάζει για την εγκυμονούσα ως πάθηση, η προεκλαμψία συνδέεται πλέον και με το μέλλον της γυναίκας που την εμφάνισε, όπως αποκαλύπτει νέα καναδική έρευνα και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο St Michael’s Hospital και το Πανεπιστήμιο του Toronto.

[babyPostAd]Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, έως και 5% των γυναικών εμφανίζουν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη τους (συνήθως μετά την 20η εβδομάδα κύησης), η οποία πλέον συνδέεται με την εμφάνιση άνοιας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.178.005 γυναίκες στην Δανία, οι οποίες είχαν γεννήσει μεταξύ του 1978 και του 2015. Από αυτές, περισσότερες από 58.000 μητέρες είχαν εμφανίσει προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη τους και η πάθηση δημιούργησε διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης αγγειακής άνοιας και τετραπλάσιες πιθανότητες όταν η γυναίκα φτάνει σε ηλικία άνω των 65 ετών. Επιπλέον, υπήρξε μικρή συσχέτιση της προεκλαμψία με την νόσο Alzheimer, αλλά καμία άλλη σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή άνοιας.

“Η συμβουλή μου σε μια γυναίκα που έχει εμφανίσει προεκλαμψία θα ήταν ίδια με εκείνη της άνοιας, όπως και του καρδιαγγειακού κινδύνου” λέει η επικεφαλής της έρευνας, Heather A. Boyd, και συνεχίζει: “Φρόντισε να χαμηλώσεις την υπέρταση, φτάσε το σωματικό βάρος σου εντός του φυσιολογικού ορίου, απόφυγε τον διαβήτη τύπου 2. Ακόμα χρειάζεται να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας και σε άλλους πληθυσμούς και έπειτα να βρούμε τον τρόπο να τα διαχειριστούμε σωστά (τα ευρήματα). Αυτή την χρονική στγμή, δεν ξέρουμε ποια θα έπρεπε να είναι η ορθή παρέμβασή στην κατάσταση”.

Πηγή:tlife.gr