Ερωτήσεις γονέων: Το παιδί μου έτυχε να με δει να βγαίνω γυμνός από το μπάνιο…

Ερώτηση γονέα:

“Το παιδί μου έτυχε να με δει να βγαίνω γυμνός από το μπάνιο. Τι θα πρέπει να κάνω;”

Η απάντηση από την Ράνια Βλάγκα Αντωνίου, Σύμβουλο Σφαιρικής Αντιληπτικότητας, Professional Life Coach for kids and Families, Parent Coach, Σχολική Ψυχολόγο, Κοινωνιολόγο και Ειδική Παιδαγωγό.

Είναι καλό ο γονιός να αποφεύγει καταστάσεις όπου το παιδί θα μπορεί να τον βλέπει γυμνό, καθώς σε ηλικία από 4 ετών και μετά η γύμνια δεν είναι θετική εικόνα γιατη ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού.

Ωστόσο, αν αυτή είναι μία μεμονωμένη κατάσταση, που δεν έχει προκλητικό και συστηματικό χαρακτήρα δεν αποτελεί απειλή για το παιδί.

Το να κυκλοφορούμε όμως απροκάλυπτα και τακτικά γυμνοί μπροστά στο παιδί μας είναι λάθος, γιατί εκείνο είναι πιθανό να συγκρίνει τα γεννητικά του όργανα με αυτά των μεγάλων ή ακόμα και να αισθανθεί διέγερση.

Αν κάποια στιγμή τύχει το παιδί, να μας δει γυμνούς στο μπάνιο ή στο δωμάτιο, αυτό δε θα πρέπει να μας κάνει να αντιδράσουμε έντονα ή με ενοχές και αγωνία.

Απλά, μπορούμε να του ζητήσουμε να περάσει έξω λέγοντάς του ήρεμα και απλά: «με συγχωρείς ένα λεπτό να ντυθώ…». Παράλληλα, είναι σημαντικό να οριοθετήσουμε το παιδί, μεταφέροντας του το μήνυμα ότι η τουαλέτα ή το δωμάτιο είναι προσωπικοί χώροι και δεν θα πρέπει να εισβάλλει σε αυτούς αιφνίδια.