Αισθητηριακά φιλικό παιδικό δωμάτιο

Γράφει η ΧΑΒΑΤΖΙΟΓΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, SIT,
ergo-logo-therapeia.blogspot.com

Το δωμάτιο ενός παιδιού είναι ο χώρος που περνάει συνήθως τις περισσότερες ώρες της ημέρας του. Είναι πολύ σημαντικό το παιδικό δωμάτιο να είναι αισθητηριακά φιλικό και ευχάριστο για το παιδί ώστε να αποφεύγονται οι διαταραχές ύπνου που οφείλονται σε αισθητηριακή διαταραχή. Ας δούμε παρακάτω κάποιες οδηγίες για το πως θα προσαρμόσουμε το δωμάτιο ώστε να είναι αισθητηριακά φιλικό για ένα παιδί με σκοπό την χαλάρωση και την ηρεμία. Οι οδηγίες παρακάτω απευθύνονται σε έναν γενικό πληθυσμό παιδιών. Επειδή κάθε παιδί είναι διαφορετικό, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν το αισθητηριακό προφίλ του κάθε παιδιού από εργοθεραπευτή που είναι εξειδικευμένος στην μέθοδο της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης. Παρακάτω θα δούμε μερικές βασικές οδηγίες οι οποίες οδηγούν στην χαλάρωση και στην ηρεμία ενώ αποφεύγουν την υπερδιέγερσή.

ΧΡΩΜΑ

Το χρώμα του δωματίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αποφεύγουμε χρώματα τα οποία είναι έντονα όπως το κόκκινο, το πορτοκάλι, το κίτρινο και το άσπρο τα οποία υπέρ διεγείρουν και διασπούν το παιδί. Ενώ προτιμάμε χρώματα απαλά όπως το μπλε, το πράσινο, το μωβ, και το μπεζ που ηρεμούν και ανακουφίζουν. Σημαντικό είναι σε κάθε τοίχο να υπάρχει ένας πίνακας και όχι περισσότεροι από έναν πίνακα σε κάθε τοίχο. Οι πίνακες πρέπει να έχουνε το ίδιο θέμα μεταξύ τους και προτιμάμε πίνακες με εικόνες που ηρεμούν το μάτι όπως τοπία. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε την οπτική ακαταστασία.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Προτιμάμε το φυσικό φως ή φωτισμό με διακόπτη dimmer. Αποφεύγουμε το κίτρινο φως και τους λαμπτήρες φθορισμού.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Καλό θα ήταν να μην υπάρχουν ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο δωμάτιο όπως υπολογιστές, εκτυπωτές και άλλα. Είναι αποδεκτά όμως τα μηχανήματα λευκού ήχου και οι προτζέκτορες που προβάλλουν εικόνες σε τοίχο, πάτωμα ή ταβάνι.

ΚΡΕΒΑΤΙ

Για το κρεβάτι προτιμάμε μαλακά βαμβακερά σεντόνια σε απαλά χρώματα χωρίς ιδιαίτερα μοτίβα.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Αν το μέγεθος του δωματίου είναι μεγάλο τότε είναι σημαντικό να χωρίσουμε το δωμάτιο σε σταθμούς. Υπάρχει να σε εύκολος κανόνας ώστε να θυμόμαστε ποιοι είναι η βασικοί σταθμοί. SPEL: Sleep Play Enjoy Learn.

Από την άλλη αν το δωμάτιο είναι μικρό τότε δίνουμε έμφαση στην κύρια λειτουργία του δωματίου που είναι ο ύπνος και χαλάρωση. Το κρεβάτι είναι καλό να τοποθετείται μακριά από το παράθυρο και να τοποθετείται με το προσκεφάλι σε τοίχο. Οι σταθμοί Play Enjoy Learn είναι καλό να βρίσκονται δίπλα στο παράθυρο για να προσλαμβάνει το παιδί όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το φυσικό φως.

ΠΑΤΩΜΑ

Για το πάτωμα προτιμούμε φυσικό ξύλο, με λεπτή λεία επιφάνεια όπου απορροφά τον ήχο. Αποφεύγουμε τα laminate φύλλα που μοιάζουν με ξύλο ενώ προτιμάμε σανίδες βινυλίου που μοιάζουν πολύ περισσότερο με πραγματικό ξύλο είναι πιο μαλακές και ζεστές και έχουν καλύτερη απορρόφηση ήχου. Αν το παιδί προτιμάει απαλές υφές τότε τοποθετούμε στο δωμάτιο ένα χαλί. Αποφεύγουμε μοτίβα όπως η σκακιέρα οι οποίες προκαλούν άγχος. Διότι τα παιδιά παρατηρούν τις αλλαγές των χρωμάτων στα μοτίβα σαν τρύπες που μπορεί να πέσουν μέσα. Αποφεύγουμε τα πλακάκια πορσελάνης δεν απορροφούν τον ήχο, είναι κρύα σκληρά.

ΕΠΙΠΛΑ

Για τα έπιπλα προτιμάμε φυσικό ξύλο, χωρίς έντονη γυαλάδα και χωρίς έντονους τόνους κόκκινου, πορτοκαλί και κίτρινο. Προτιμάμε τα έπιπλα τα οποία έχουν γκρι ή σκούρο καφέ χρώμα. Αν τα έπιπλα είναι βαμμένα τότε προτιμούμε έπιπλα μαύρα, σε χρώμα espresso ή χρώμα του κάρβουνου.

ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ

Οι κουρτίνες είναι  σημαντικό να είναι μονόχρωμες και επίσης σε απαλά χρώματα όπως το μπλε, το πράσινο ή το μωβ. Αν το παιδί ενοχλείται από το φως τότε προτιμάμε κουρτίνες black out που μπλοκάρουν το φως.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η οργάνωση του χώρου είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας ώστε το παιδί να λειτουργεί με οργάνωση και ηρεμία μέσα στον χώρο. Προτιμάμε την οργάνωση η οποία έχει λογική χρήση και είναι άνετη για το παιδί. Τα κουτιά αποθήκευσης καλό είναι να μην είναι διαφανή με αποτέλεσμα να μπερδεύουν το μάτι του παιδιού. Τα κουτιά αποθήκευσης τα οποία πρέπει να είναι εύχρηστα τοποθετούμε ετικέτες με εικόνες ή λέξεις τα οποία προσδιορίζουν τι περιέχει το κάθε κουτί μέσα.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ

Προτιμάμε φυσικά αρώματα για τον χώρο όπως βαμβάκι με έλαιο και άρωμα βανίλια ή λεβάντα. Αποφεύγουμε τα τεχνητά αποσμητικά χώρου.

ΓΩΝΙΑ ΗΡΕΜΙΑΣ

Βοηθητικό θα ήτανε για το παιδί αν υπήρχε και μία γωνία ηρεμίας με μία σκηνή η οποία απομονώνει το φως όταν κλείνει. Ή μία γωνία με πουφ και μαξιλάρια όπου το παιδί θα μπορεί να ηρεμεί όταν το επιθυμεί. Σ’ αυτό το σημείο θα μπορούσε να υπάρχουν και διάφορα παιχνίδια αισθητηριακής εισροής όπως μπαλάκια διαφορετικό υφών, χλαπάτσα, μουσικά όργανα και παιχνίδια, παιχνίδια νευρικότητας (fidget spinner) και απασχόλησης, αισθητηριακά μπουκάλια, ένα μικρό ραδιοφωνάκι με ή χωρίς ακουστικά και ότι άλλο ταιριάζει και αρέσει σε κάθε παιδί ανάλογα με το αισθητηριακό του προφίλ.

Είναι πολύ σημαντικό, όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο, ο χώρος να είναι φυσικός. Γι’ αυτό το λόγο επιδιώκουμε τα περισσότερα στοιχεία του δωματίου να σε φυσικές αποχρώσεις, σε φυσικό φωτισμό και άλλα.