Έθιμα της Καθαρής Δευτέρας!!!

Η Δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς είναι η μέρα που λήγουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Η επόμενη μέρα που ξημερώνει είναι η Καθαρή Δευτέρα.

Λέγεται Καθαρή Δευτέρα επειδή πρωί πρωί τη μέρα αυτή οι νοικοκυρές καθαρίζουν τα σπίτια τους και ιδιαίτερα τα μαγειρικά σκεύη από τα λίπη που φαγώθηκαν το προηγούμενο βράδυ.

Η λέξη Καθαρή εκκλησιαστικά σημαίνει το ξεκίνημα της κάθαρσης των Χριστιανών που αρχίζει με νηστεία.

Από την μέρα αυτή ξεκινάει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η Καθαρή Δευτέρα ονομάζεται από το λαό Κούλουμα, και γιορτάζεται με νηστίσιμα φαγητά στην ύπαιθρο, όπως λαγάνα, χαλβά, ελιές, ταραμά, μαρούλι, ντομάτα, αγγουράκι, τουρσί, σκόρδα, κρεμμυδάκια, και φυσικά θαλασσινά, όπως καλαμαράκια και χταπόδια. Απαραίτητο συμπλήρωμα είναι το ούζο, το κρασί και η ρετσίνα.

Αυτή την ημέρα μικροί και μεγάλοι βρίσκουν την ευκαιρία να πετάξουν τους χαρταετούς τους. Πολύχρωμοι χαρταετοί ανεβαίνουν ψηλά και σκεπάζουν τον γαλάζιο ουρανό. Η χαρά τους γίνεται μεγαλύτερη όταν συναγωνίζονται στο ποιος χαρταετός θα φτάσει πιο ψηλά.Είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι, που σε αυτό το πανηγύρι συμμετέχουν οργανοπαίχτες δημοτικής μουσικής και καλλιτέχνες τραγουδιστές που προσφέρουν διασκέδαση στον κόσμο.

Εμπρός αετέ….

Η ιστορία του χαρταετού!!!

Ο χαρταετός είναι ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στο βάθος των αιώνων. Ως έθιμο καταγράφεται για πρώτη φορά περίπου 1000 π. Χ. στην αρχαία Κίνα.Από την Κίνα, φτιαγμένος από μετάξι και μπαμπού, με τη μορφή του δράκου που ήταν ιερό σύμβολο και αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας για τον κινέζικο λαό, πέταξε μακριά.

Πέταξε στην Κορέα, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, για να φτάσει στην Ιαπωνία, όπου εμπλουτίστηκε με περισσότερο έντονα χρώματα και πήρε τη μορφή των παραδοσιακών Ιαπώνων Σαμουράι. Στη Βόρεια Ινδία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι αιθέριοι χορευτές υποδέχονται την άνοιξη, σε γιορτές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία.

Τον 4ο π.Χ. αι., στην αρχαία Ελλάδα, σύμφωνα με τις πηγές, ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντα χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αϊτό. Παλαιότερη αναφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί η απεικόνιση σε ελληνικό αγγείο της κλασικής περιόδου μιας κόρης που κρατά στα χέρια της λευκή σαΐτα δεμένη με νήμα, ένα είδος αϊτού δηλαδή, και την οποία ετοιμάζεται να πετάξει. Πολύ αργότερα, ο Μάρκο Πόλο, γυρίζοντας από τα ταξίδια του, φέρνει το χαρταετό στη Μεσαιωνική Ευρώπη.

Τόσα ονόματα όσα και τα χρώματα…..

Στα αγγλικά, η λέξη «Kite» είναι συγχρόνως το όνομα ενός υπέροχου πουλιού. Στα ιαπωνικά, η λέξη «taco» σημαίνει «χταπόδι».Οι Ιάπωνες επέλεξαν αυτό το όνομα για τον χαρταετό τους, επειδή μοιάζει με χταπόδι, καθώς πετά με τη βοήθεια πολλών νημάτων, τα οποία εξασφαλίζουν την κίνηση τού συνήθως περίπλοκου σχήματός του.   Στα μεξικανικά, η λέξη «papalote», σημαίνει ταυτόχρονα «πεταλούδα» Στα γερμανικά, η λέξη «Drachen» σημαίνει «δράκος». Η ονομασία αυτή καθιερώθηκε από τα χρόνια που οι γερμανικοί χαρταετοί είχαν μορφή άγριων ζώων που εκτόξευαν φωτιά από τα στόματά τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ονόματα των χαρταετών δεν είναι διαφορετικά μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά πολλές φορές και από περιοχή σε περιοχή μέσα στην ίδια χώρα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, τον χαρταετό στη Θράκη τον λέμε και πετάκι, στα Επτάνησα και Φύσουνα, ενώ γενικά τους εξάγωνους αϊτούς τους λέμε και σμυρνάκια.

Για τα ελληνικά κούλουμα, ο χαρταετός κατασκευαζόταν πάντα από τα ίδια τα παιδιά, με ή χωρίς τη βοήθεια τωνδικών τους, με απλά υλικά, όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγγο και εφημερίδες και με περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες.

Σήμερα, σχεδόν όλοι, μικροί και μεγάλοι, αγοράζουν έτοιμους πλαστικούς χαρταετούς με πολλά μειονεκτήματα, όπως ανεπιτυχή ζύγια, ακατάλληλη ουρά και χαμηλή αισθητική.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κανόνες για ασφαλείς πτήσεις…!!!

Θα πρέπει να είμαστε σε μια περιοχή μακρυά από καλώδια της ΔΕΗ.

Σε περίπτωση που πλησιάσει ο χαρταετός σε ηλεκτρικά σύρματα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για εμάς και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα σύρματα, τότε για την ασφάλειά σας:

• μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα,

• μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή σε στύλους της ΔΕΗ, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα.

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια:

• ειδοποιήστε τις βλάβες της ΔΕΗ ή

• το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.