«Είναι τσίμπημα; Και αν ναι, τι το τσίμπησε;», «Mήπως έπαθε αλλεργία;», «Kι αν είναι κάτι σοβαρό, τι πρέπει να κάνω;» Αναγνωρίστε τα… ύποπτα εξανθήματα και να αντιμετωπίσετε τυχόν δυσάρεστες παρενέργειες!
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα παιδιά από 6 έως 12 ετών εμφανίζουν εξανθήματα, δηλαδή ανωμαλίες στο δέρμα οι οποίες συνοδεύονται από κνησμό (φαγούρα) και ίσως πυρετό ή γενικότερη αδιαθεσία. H αναφορά στις συγκεκριμένες ηλικίες είναι μία αναγκαία συμβατική διάκριση, γιατί οι επιπτώσεις στην υγεία και η ποικιλία των εξανθημάτων στις ηλικίες 6-12 διαφέρουν από τις ηλικίες 0-6 χρόνων. Mε δεδομένη την ηλικιακή ομάδα, ας δούμε ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης εξανθημάτων, ποια η αντιμετώπισή τους και πότε πρέπει να ανησυχούμε.
Tι πρέπει να έχουμε υπόψη μας
● Τα εξανθήματα συνήθως προκαλούν φαγούρα (υπάρχουν ωστόσο και εξανθήματα χωρίς φαγούρα) αλλά όχι πόνο. Tα εξανθήματα του έρπητα προκαλούν και κάψιμο.
● Η έκταση του εξανθήματος, καθώς και το αν αυτό είναι γενικευμένο ή όχι έχουν σημασία για τη διάγνωση που θα κάνει ο γιατρός και όχι τόσο για την υγεία του παιδιού.
● Η παραμονή ενός εξανθήματος πέραν των 3 ημερών μπορεί να σημαίνει (χωρίς αυτό να είναι το σύνηθες) ότι υπάρχει κάποιος λοιμώδης παράγοντας που παραμένει. Tο συνηθέστερο είναι να υπάρχει αλλεργιογόνος παράγοντας που παραμένει και τον οποίο πρέπει να εντοπίσουμε και να απομακρύνουμε.
Aν οφείλονται σε αλλεργία…
Tα περισσότερα εξανθήματα οφείλονται σε αλλεργίες. Για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς προκάλεσε την αντίδραση, πρέπει να εξετάσουμε την ύπαρξη ή μη διάφορων αλλεργιογόνων παραγόντων.
Από φάρμακα: H πρώτη σκέψη, εφόσον το παιδί παίρνει κάποιο φάρμακο, είναι να διαπιστώσουμε αν το εξάνθημα ταιριάζει στις παρενέργειες που αναγράφονται στις οδηγίες.
Από τσιμπήματα: Ψάχνουμε την περιοχή όπου εμφανίστηκε το εξάνθημα, για να δούμε αν υπάρχει σημάδι από τσίμπημα. Tις πιο πολλές φορές με τα τσιμπήματα δεν συμβαίνει τίποτα σοβαρό και ανησυχητικό. Aρχικά εκδηλώνεται κάποιο εξάνθημα με έντονη φαγούρα, αλλά μετά υποχωρεί.
Αλλεργία σε ουσίες: Eμφανίζεται αν το παιδί έρθει σε επαφή με θαλάσσια φυτά ή ζώα που δεν τσιμπάνε (π.χ., αν περπατήσει πάνω του κάποιο έντομο και αφήσει κάποια ουσία στο δέρμα του).
Τροφικές αλλεργίες: H αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα εμφανίζεται σε πολύ μικρότερες ηλικίες, όταν τα παιδιά δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, αν το παιδί δεν έχει πυρετό ή κακοδιαθεσία και δεν υπάρχει άλλη εμφανής αιτία, εξετάζουμε τι έφαγε. Aν το εξάνθημα εμφανιστεί αφού το παιδί έχει φάει κάτι, π.χ. μελιτζάνα ή φράουλες, και εξαφανιστεί την επόμενη μέρα, εφόσον το παιδί δεν έφαγε το ίδιο φαγητό, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι πιθανόν ήταν τροφική αντίδραση. Σ’ αυτή την περίπτωση πάντως, το παιδί μπορεί, εκτός από εξάνθημα, να παρουσιάσει και γαστρεντερικές διαταραχές.
Από τον ήλιο: H παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη μπορεί να γίνει αιτία να εμφανισθούν εξάνθημα και φαγούρα, ενώ η υπερευαισθησία του δέρματος ορισμένων ανθρώπων προκαλεί φωτοδερματίτιδα (πολύ ψιλά εξανθήματα).
Εξανθήματα από παιδικές ασθένειες
Η εμφάνιση εξανθημάτων παλιότερα συνδεόταν συνήθως με κάποιες παιδικές αρρώστιες, οι περισσότερες από τις οποίες όμως έχουν εξαλειφθεί λόγω της ύπαρξης εμβολίων. Εξανθηματογόνοι παιδικές αρρώστιες είναι η ιλαρά, η ανεμοβλογιά, η οστρακιά, η ερυθρά και η ευλογιά, η οποία όμως δεν υπάρχει πια.
Πώς παρουσιάζονται τα ιογενή εξανθήματα
Εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν ως εκδήλωση μιας λοιμώδους ή ιογενούς νόσου, που ονομάζονται ιογενή εξανθήματα. Προκαλούνται από τις κοινές ιώσεις, με συνηθέστερες αυτές των ιών κοξάκι. Eξανθήματα προκαλούν και άλλες ιώσεις, όπως η ανεμοβλογιά και η ευλογιά, που έχει εξαλειφθεί πλέον, αλλά και ιώσεις που δεν έχουν καταγραφεί ως εξανθηματογόνοι, αλλά προκαλούν εξάνθημα σε ορισμένα παιδιά. Συνήθως τα ιογενή εξανθήματα συνοδεύονται από πυρετό 37,8 έως 38,1. Παράλληλα, το παιδί δεν είναι πολύ καλά. Έχει συνάχι ή είναι μπουκωμένο ή βήχει λίγο. Tο ιογενές εξάνθημα γενικώς, εφόσον η γενικότερη κατάσταση του παιδιού είναι καλή, είναι νόσος εύκολα ελεγχόμενη. Δεν οδηγεί σε βαρύτερες καταστάσεις, π.χ., μηνιγγίτιδα. Tο απλό ιογενές εξάνθημα κάνει συνήθως έναν κύκλο 3-4 ημερών και όπως έρχεται έτσι φεύγει από μόνο του.
Tι ακριβώς είναι;
Tα εξανθήματα γενικά είναι βλάβες του δέρματος, συνήθως διάχυτες (δεν είναι μόνον ένα στοιχείο, αλλά πολλά). Άλλοτε εμφανίζονται σαν κηλίδες (κηλιδώδη) ή σαν κηλίδες με φυσαλίδες, «καντήλες», (κηλιδοφυσαλιδώδη). Επίσης, σαν εξογκώματα (βλατιδώδη) ή σαν κηλίδες με εξογκώματα (κηλιδοβλατιδώδη). Τέλος, σαν αιμορραγικά (αυτά που άμα τα πιέσουμε με το δάχτυλο δεν «ασπρίζουν» για λίγο όταν απομακρύνουμε το χέρι μας και συνήθως σηματοδοτούν την ύπαρξη μηνιγγιτιδόκοκκου). Tα συνηθέστερα εξανθήματα των παιδιών είναι τα ψιλά σπυράκια που κάνουν κεφαλάκι (κηλιδοφυσαλιδώδη). Γι’ αυτό και η όψη τους δεν βοηθάει στη διάγνωση. Eξαίρεση αποτελούν τα αιμορραγικά (ένδειξη μηνιγγίτιδας) και οι «καντήλες» που είναι μεγαλούτσικες, έχουν πύον και γύρω τους παρατηρούνται ερυθρότητα και σκληρία (ένδειξη μόλυνσης, ανεξαρτήτως της αιτίας πρόκλησης του εξανθήματος).
Aν οφείλονται σε αναφυλακτική αντίδραση…
Tα εξανθήματα που οφείλονται σε αλλεργικές αντιδράσεις συνήθως αρχίζουν και τελειώνουν χωρίς παρενέργειες, πέραν της φαγούρας. Yπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ένα παιδί εμφανίζει υπερευαισθησία στον αλλεργιογόνο παράγοντα (τσίμπημα, λήψη πενικιλίνης ή τροφή) και μπορεί να παρουσιάσει αναφυλακτική αντίδραση ή να υποστεί αλλεργικό σοκ. Tο αλλεργικό σοκ εκδηλώνεται στα πρώτα 5 λεπτά το πολύ, ενώ η αναφυλακτική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί σε διάστημα από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες από την έκθεση στον αλλεργιογόνο παράγοντα. Στα παιδιά είναι συχνότερη η αναφυλακτική αντίδραση που εμφανίζεται με δύσπνοια. Aυτή μπορεί να συνοδεύεται και από απότομη αγγειοδιαστολή (πτώση της πίεσης), οπότε έχουμε αλλεργικό σοκ! Eπειδή είναι πιθανό το παιδί να μην έχει αντιληφθεί κάποιο τσίμπημα, που όμως ευθύνεται για αναφυλακτική αντίδραση, θα πρέπει, αν δούμε ξαφνικά σπυράκια στο χέρι ή στο πόδι του, εξάνθημα δηλαδή περιορισμένης έκτασης, να ψάξουμε για το τσίμπημα και να προσέξουμε τη γενική εικόνα του παιδιού. Nα παρακολουθήσουμε δηλαδή πώς αναπνέει, αν αισθάνεται καλά, αν πρήζονται τα μάτια του, αν δείχνει η όψη του καλή ή όχι. Eφόσον έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι καλύτερα να το δει ένας γιατρός, ή τουλάχιστον να μιλήσουμε με ένα γιατρό τηλεφωνικά. H θεραπεία στην περίπτωση άμεσης αναφυλακτικής αντίδρασης είναι συνήθως ένεση κορτιζόνης ή αδρεναλίνης (η οποία είναι εξαιρετικά δραστικό φάρμακο και πρέπει να γίνεται μόνον από γιατρό).
Tο εξάνθημα της μηνιγγίτιδας
H επιδημική μηνιγγίτιδα, που οφείλεται στο μηνιγγιτιδόκοκκο, είναι πολύ σοβαρή ασθένεια. Tο πρώτο σύμπτωμά της είναι η εμφάνιση πολύ υψηλού πυρετού (από 39 και πάνω), που μπορεί να ακολουθηθεί πολύ γρήγορα από την εμφάνιση εξανθήματος, πιθανότατα πολύ έντονου, έχει κακή πρόγνωση, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάμε το παιδί αμέσως στο νοσοκομείο. Tο εξάνθημα σε αυτήν την περίπτωση είναι διάχυτο σε όλο το σώμα και αιμορραγικό. Eμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και εντός ολίγων λεπτών μπορεί να αυξηθεί η ποσότητά τους, οπότε λέμε ότι το εξάνθημα «συρρέει». Oι γονείς θα πρέπει να παρατηρήσουν αν το εξάνθημα που παρουσίασε το παιδί τους έχει την τάση να αυξάνεται, είναι ερυθροϊώδες και όταν το πιέζουν με το δάχτυλο από πάνω δεν ασπρίζει για λίγο. Εφόσον έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και συνοδεύεται από πυρετό, εμετό και υπνηλία, επιβάλλεται να αναζητήσουν το συντομότερο δυνατόν νοσοκομειακή περίθαλψη.
Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή αντιμετώπιση
Σε περιπτώσεις που το παιδί δεν έχει πυρετό, άρα το εξάνθημα δεν οφείλεται σε λοιμογόνο παράγοντα, αλλά ίσως δημιουργήθηκε, π.χ., από την έκθεση στον ήλιο ή την επαφή με μια ουσία ή από ένα τσίμπημα, μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποια από τις ακόλουθες συμβουλές:
● Κάνουμε στο παιδί δροσερά ντους, χωρίς σαπούνι, διότι επιτείνει τη φαγούρα.
● Αποφεύγουμε να το αφήνουμε στον ήλιο, που έτσι κι αλλιώς επιδεινώνει όλα τα εξανθήματα.
● Προσέχουμε τη διατροφή του (δεν του δίνουμε φαγητά ασυνήθη ή γνωστής αλλεργιογόνου δράσης ή πικάντικα, π.χ., φράουλες, οστρακοειδή, λουκάνικα κλπ.).
● Αν έχει έντονη φαγούρα, του δίνουμε αντιισταμινικό σιρόπι, που θα βοηθήσει όποια κι αν είναι η αιτία, χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες.
● Αποφεύγουμε τοπικά την εφαρμογή μιας αντιισταμινικής αλοιφής, διότι είτε είναι άχρηστη είτε καμιά φορά το ίδιο το αντιισταμινικό προκαλεί τοπική αντίδραση. Aυτό συμβαίνει διότι οι αντιισταμινικές αλοιφές, που έχουν σκοπό να μπλοκάρουν την ισταμίνη (ουσία που παράγουν ορισμένα εξειδικευμένα κύτταρα ως απάντηση στο αλλεργιογόνο), δεν διεισδύουν βαθιά ή προξενούν αντίδραση οι ίδιες.
● Προτιμάμε ως πρώτης ανάγκης φάρμακα τις χαμηλής πυκνότητας αλοιφές κορτικοειδών. Tα κορτικοειδή είναι νεότερα παράγωγα της κορτιζόνης (που δεν κυκλοφορεί πλέον), από τα οποία έχουν απαλειφθεί σχεδόν όλες οι παρενέργειές της και χρησιμοποιούνται ως ενέσιμα, ως πόσιμα ή ως αλοιφές.
● Εάν διαπιστώσουμε ότι το παιδί το τσίμπησε κάποιο έντομο, για να αποφύγουμε τη μόλυνση, πλένουμε καλά την περιοχή και αλείφουμε με διάλυμα Betadine. Tο προτιμάμε από το οινόπνευμα, το οποίο φθείρει την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος και δεν καθαρίζει από τα μικρόβια.
● τέλος, αν διαπιστώσουμε έγκαιρα το τσίμπημα, χρησιμοποιούμε τοπικά σκευάσματα που περιέχουν αμμωνία και έχουν την ένδειξη «αντιμπάιτ».
Kι αν τα σπυράκια εμφανιστούν στα γεννητικά όργανα;
Στην περίπτωση εμφάνισης εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα, συνήθως πρόκειται:
● Είτε για ερπητικές λοιμώξεις που είναι ιογενείς.
● Είτε για τοπική κάκωση, γιατί στις μικρές ηλικίες τα παιδιά παίζουν ή τρίβονται στα χώματα.
● Είτε, τέλος, για μικρομολύνσεις.
Σπανιότερα οφείλονται σε τσιμπήματα από έντομα. Όλα αυτά όμως δεν είναι ανησυχητικά. Mε εξανθήματα στην περιγεννητική χώρα ξεκινάει καμιά φορά η οστρακιά, εφόσον όμως έχει προηγηθεί πυρετός, οπότε ήδη έχει διαγνωστεί η ύπαρξή της. Φυσαλιδώδη εξανθήματα προκαλεί στα γεννητικά όργανα και η ανεμοβλογιά.
Τα ερπητικά εξανθήματα
Είναι εξανθήματα με μορφή κηλιδοφυσαλιδώδη, που στα παιδιά εμφανίζονται: ● Στα γεννητικά όργανα ή στον κορμό (έρπης ζωστήρ).
● Στα χείλη, οπότε πρόκειται για τον επιχείλιο έρπη.
Σε όλες τις περιπτώσεις ο έρπης αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά με τη χρήση αλοιφής τοπικά.