Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής: η μουσική βοηθά τα παιδιά να είναι πιο συγκεντρωμένα, χαρούμενα, δημιουργικά και με περισσότερη αυτοπεποίθηση!

Μια συνθέτρια, δασκάλα πιάνου και δημιουργός εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξηγεί γιατί η μουσική δίνει στα παιδιά πολύτιμα εφόδια για όλη τους τη ζωή!

Cute baby sleeping with headphones on comfortable sofa in the room, close up

Ό,τι ακούμε, βλέπουμε και αγγίζουμε γύρω μας, όλα δημιουργούν μόνα τους μια μουσική. Καθίστε και αφουγκραστείτε για λίγο τη φύση γύρω μας, όλα σε πλήρη αρμονία: το θρόισμα των φύλλων, ο αέρας, η κίνηση των λουλουδιών, τιτιβίσματα πουλιών, ζώα, έντομα, το ελαφρύ κυματάκι της θάλασσας, το νερό που κυλάει στο ποτάμι, όλα αποδίδουν τη δική τους μουσική συμφωνία. Η μουσική υπάρχει μέσα μας, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική αποκτούν πολύτιμα εφόδια για όλη τους τη ζωή:

Η ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική τα βοηθάει να συντονίζονται. Συντονίζονται ταυτόχρονα το σώμα, το συναίσθημα και ο νους. Με τη μουσική τα παιδιά γίνονται πιο ήρεμα και οργανωτικά, συγκεντρώνονται πιο εύκολα, αποκτούν ενσυναίσθηση, αναπτύσσουν δεξιότητες και υπομονή, βιώνουν τη χαρά της δημιουργίας και της αυτοπεποίθησης, επικοινωνούν… Η ενασχόληση με τη μουσική αναπτύσσει τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια και έτσι τα παιδιά γίνονται πιο έξυπνα και αντιλαμβάνονται καλύτερα τις συνθήκες γύρω τους.

Πολλές από τις ιδιότητες της μουσικής χρησιμοποιούνται και σε θεραπείες άγχους, μη συγκέντρωσης, κατάθλιψης… Είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες της κλασικής μουσικής του Wolfang Amadeus Mozart σε μικρούς και μεγάλους.

 

Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε ένα παιδί να ασχοληθεί με τη μουσική;

Τα σπίτια μας να γεμίσουν με Μουσική!

Αρχίστε πριν ακόμα γεννηθεί το μωρό! Μελέτες έχουν δείξει πως όσο η μητέρα ακούει μουσική ή τραγουδάει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενεργοποιείται ο εγκέφαλος του εμβρύου. Η κλασική μουσική, τα χαρούμενα μελωδικά μοτίβα, ενδείκνυνται για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Στις ηλικίες 2-4 χρόνων ο εγκέφαλος των παιδιών λατρεύει τα ερεθίσματα. Οπότε, αφήστε τα να πειραματιστούν με τους ήχους και τα μουσικά όργανα.

Υπάρχουν πια αρκετές δραστηριότητες εντός ή εκτός σπιτιού που βοηθούν την ενθάρρυνση του παιδιού προς τη μουσική. Όταν είστε σπίτι, ακούστε μαζί του μια ορχήστρα με κλασική μουσική σε έργα Mozart. Στην αρχή απλά θα ακούει και έπειτα, μετά τα 4 χρόνια του, θα μπορεί να συζητήσετε μαζί του για τα μουσικά όργανα μιας ορχήστρας ακούγοντας και βλέποντας στο διαδίκτυο, με σκοπό να το παροτρύνετε να επιλέξει ποιο μουσικό όργανο του αρέσει. Στην προσχολική του ηλικία γίνετε και εσείς παιδί, παίξτε ελεύθερα μαζί του κρουστά μουσικά όργανα του Orff και αυτοσχεδιάστε!

Αργότερα, στο σχολείο, ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει σε ομάδες μουσικής, όπως η χορωδία ή η σχολική μπάντα.

Όσο και να ασχοληθεί κάποιος, μικρός ή μεγάλος με τη μουσική, μόνο οφέλη και θετικά αποτελέσματα θα έχει.

*Ευχαριστούμε τη συνθέτρια, δασκάλα πιάνου και δημιουργό εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μαρκέλλα Σκούρτη