Η «έξυπνη» τεχνολογία στην υγεία – Από τις εφαρμογές στα κινητά στις τεχνητές μήτρες
Όλοι έχουν στα σπίτια τους από ένα «έξυπνο» τηλέφωνο, μια «έξυπνο» τηλεόραση… Γενικότερα, οι ζωές όλων μας κατακλύζονται από «έξυπνα» αντικείμενα.
Η τεχνολογία κάνει άλματα: πώς θα σας φαινόταν αν, μέσω αυτής, είχατε εύκολη πρόσβαση σε ζητήματα που αφορούν στην υγεία;
[babyPostAd]Πέρα από τις τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις που φέρνουν επανάσταση στο πώς λειτουργεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπάρχει πληθώρα λιγότερο γνωστών καινοτομιών και συσκευών που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον φόρτο εργασίας των ιατρών και να βοηθήσουν στην πρόληψη των ασθενειών.
Μερικές αξιοποιούνται ήδη στις υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ άλλες βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές ή αναμένεται να ξεφύγουν από τα ερευνητικά εργαστήρια.
Η ταχύτητα της εξέλιξης στον τομέα της πληροφορικής, της γενετικής και άλλων πεδίων, σε συνδυασμό με ισχυρά συμπεράσματα που προέρχονται από τεράστια ιατρικά σύνολα δεδομένων, δείχνουν ότι η πρόοδος πραγματοποιείται ταχύτερα από ποτέ.
Εφαρμογές
Τα smartphones έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν την ευεξία μας, κάνοντας προσωπική την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εφαρμογές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, να τρώνε καλύτερα και να ασκηθούν περισσότερο υπάρχουν για να βελτιώσουν τη σωματική μας υγεία.
Εφαρμογές για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας έχουν επίσης κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά. Η εφαρμογή Ginger.io αντιστοιχεί συνδρομητές σε προσωπικούς προπονητές που συντάσσουν συμβουλές και παρέχουν καθημερινή συναισθηματική υποστήριξη.
Άλλες εφαρμογές βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις πανικού, τα συναισθήματα που οδηγούν σε αυτοτραυματισμό, το στρες και το άγχος. Υπάρχει ακόμη και μια εφαρμογή, το Brush DJ, που παίζει μουσική για δύο λεπτά, για να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι καθαρίζουν τα δόντια τους για τη σωστή χρονική διάρκεια.
Στο νοσοκομείο παίδων του Alder Hey κοντά στο Λίβερπουλ, το προσωπικό αναπτύσσει μια εφαρμογή που βασίζεται σε ψηφιακό σύστημα ερωτήσεων – απαντήσεων για να βοηθήσει τους ασθενείς να αισθάνονται άνετοι πριν φτάσουν στο ραντεβού τους. Η εφαρμογή επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργήσουν έναν χαρακτήρα (avatar) που μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία, ποιον γιατρό θα επισκεφτούν και τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Δίνει επίσης κατευθύνσεις για το σωστό τμήμα, ξεπερνώντας μία από τις κύριες αιτίες του στρες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς καθημερινά.
Με τόσες πολλές εφαρμογές, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι η εύρεση των σωστών. Κάποια συστήματα υγείας, όπως το βρετανικό, έχουν δημιουργήσει μια ψηφιακή βιβλιοθήκη εφαρμογών για να διευκολύνουν τους ασθενείς.
« Έξυπνα» χάπια
Σε μια εποχή που τα πάντα είναι «έξυπνα», ακόμη και τα χάπια έχουν πάρει μια τεχνολογική μορφή. Πέρυσι, το πρώτο «έξυπνο» χάπι εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Κατά την επαφή του με γαστρικά υγρά στο στομάχι, ένας μικροσκοπικός αισθητήρας στέλνει μήνυμα σε ένα φορητό έμπλαστρο που μεταδίδει τις πληροφορίες στο smartphone του ασθενούς.
Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να παρακολουθήσουν την κατάποση των φαρμάκων τους και να αποφύγουν την υπερδοσολογία. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλα χάπια γεμάτα με gadget που παρακολουθούν ζωτικά σημεία, όπως οι παλμοί και τα ποσοστά αναπνοής, καθώς περνούν μέσα από το σώμα. Παρόμοια τεχνολογία είναι οι μικροσκοπικές κάμερες, που μπορούν να καταποθούν και να εντοπιστούν μέσω του πεπτικού σωλήνα για να αναζητήσουν ασθένειες και άλλες ανωμαλίες.
Τεχνητές μήτρες
Περίπου 60.000 μωρά – ένα στα εννέα – γεννιούνται πρόωρα στα νοσοκομεία κάθε χρόνο. Το όριο βιωσιμότητας για τα πρόωρα βρέφη βρίσκεται σταθερά στις 23 εβδομάδες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα ζυγίζουν περίπου 0,45 κιλά. Τα βλέφαρά τους είναι σφραγισμένα και το δέρμα τους είναι τόσο λεπτό που φαίνονται οι φλέβες τους. Αυτά τα μωρά μπορούν να επιβιώσουν, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό θα αντιμετωπίσει σοβαρά και μακροχρόνια ιατρικά προβλήματα.
Η απότομη μετάβαση θα μπορούσε να γεφυρωθεί χρησιμοποιώντας μια τεχνητή μήτρα. Σε μια προκλινική μελέτη πέρυσι, πρόβατα που γεννήθηκαν στο ισοδύναμο των 23 εβδομάδων επωάστηκαν επιτυχώς σε τεχνητή μήτρα για τέσσερις εβδομάδες.
Οι γιατροί που ανέπτυξαν την τεχνολογία πιστεύουν ότι θα είναι έτοιμη για κλινικές μελέτες στον άνθρωπο τα επόμενα πέντε χρόνια.
Πηγή:topontiki.gr