Έξυπνοι τρόποι για να καθαρίσετε στην εντέλεια τα τάπερ σας από λεκέδες και μυρωδιές

Αποθηκεύονται εύκολα, είναι οικονομικά και διαθέσιμα σε μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων. Τα επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σύγχρονου ντουλαπιού. Η γυάλινη εκδοχή τους είναι εξίσου δημοφιλής (και περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον), εξακολουθεί όμως να είναι λιγότερο διαδεδομένη και κάπως πιο ακριβή.

Aυτά τα ανθεκτικά, ελαφριά δοχεία είναι ιδανικά για την αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο και για το πακετάρισμα γευμάτων που θέλετε να πάρετε μαζί σας εκτός σπιτιού.

Ωστόσο, μπορούν να γίνουν σωστός εφιάλτης στο καθάρισμά τους. Όσο λοιπόν μπαίνουμε για τα καλά στη νέα σχολική σεζόν (τόσο για τα παιδιά όσο και τους μεγάλους), ψάξαμε και βρήκαμε τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τα τάπερ σας καθαρά, χωρίς οσμές και έτοιμα για τα πάντα: από τοστάκια μέχρι σαλάτες σιτηρών και χειμερινές σούπες.

Αυτές είναι οι καλύτεροι τρόποι για να καθαρίζετε και να αποθηκεύετε τα τάπερ σας:

Το πρώτο βήμα για την εξάλειψη της όποιας μυρωδιάς από πλαστικά δοχεία είναι να τα πλένετε το συντομότερο δυνατό. Ένα διεξοδικό πλύσιμο με ζεστό νερό και υγρό πιάτων είναι η καλύτερη λύση, αλλά και ένα αρχικό ξέπλυμα πριν το κανονικό πλύσιμο κάνει τη δουλειά του.

Μπορεί το ταϊλανδέζικο και άλλα εξωτικά φαγητά με έντονη γεύση και μπαχαρικά να είναι μια συναρπαστική επιλογή για γεύμα στο γραφείο, είναι όμως και τα φαγητά που θα αφήσουν μυρωδιές διαρκείας στα τάπερ σας, ακόμα και μετά το πλύσιμο. Αν, αφού τα πλύνετε καλά, τα πασπαλίσετε με μια πρέζα αλάτι και τα αποθηκεύεστε κλειστά, τότε θα απαλλαχτείτε από τις ανεπιθύμητες μυρωδιές και το σάντουιτς με τονοσαλάτα που θα πάρετε την άλλη μέρα μαζί σας δε θα μυρίζει πράσινο τσίλι και γάλα καρύδας. Καλό θα ήταν βέβαια να τα σκουπίσετε καλά πριν βάλετε φαγητό μέσα, για να μην καταλήξει… λύσσα.

Ναι, το φως του ήλιου τα κάνει (σχεδόν) όλα καλύτερα. Αν βγάλετε τα τάπερ σας στον ήλιο και τα αφήσετε εκεί όλη τη μέρα, όχι μόνο θα αεριστούν αλλά θα εκμεταλλευτείτε και τη φυσική ιδιότητα του ήλιο να καταπολεμά τις οσμές.

Αφού πλύνετε τα τάπερ σας με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, γεμίστε τα με ξύδι και αφήστε τα για τουλάχιστον 3 λεπτά, ώστε να εξαλείψουν όλες τις άσχημες μυρωδιές που τείνουν να μένουν για καιρό. Έπειτα, αδειάστε το ξύδι και καθαρίστε τα ξανά με νερό και σαπούνι.

Μη μας ρωτήσετε πώς και γιατί, αλλά οι έντονες μυρωδιές στα πλαστικά τάπερ που δε λένε να φύγουν, συνήθως εξαφανίζονται με τη βοήθεια μιας εφημερίδας. Κόψτε φύλλα εφημερίδας, τσαλακώστε τα σε μπάλες και γεμίστε τα τάπερ σας, κλείνοντας στο τέλος το καπάκι. Βάλτε τα στο ντουλάπι για όλο το βράδυ ή και για περισσότερο. Όταν τα αδειάσετε, μη ξεχάσετε να τα πλύνετε καλά, καθώς οι εφημερίδες δεν είναι και το πιο καθαρό πράγμα στον κόσμο.

Αν βάλετε τα τάπερ στο κάτω ράφι του πλυντηρίου πιάτων θα έρθουν σε επαφή με τις καυτές περιοχές του πλυντηρίου, με αποτέλεσμα να λιώσουν και να παραμορφωθούν. Φροντίστε να τα βάζετε στο πάνω πάνω ράφι για να αποφύγετε τις αλλοιώσεις.

Οι καθαριστικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας δεν είναι κάτι καινούργιο, και στην περίπτωση των πλαστικών τάπερ λειτουργούν ως αποτελεσματικό όπλο για την απομάκρυνση μεγάλων λεκέδων και ενοχλητικών οσμών. Απλά φτιάξτε μια σχετικά παχιά στρώση σόδας και ζεστού νερού και τρίψτε με αυτή το εσωτερικό του τάπερ. Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον μία ημέρα και έπειτα ξεπλύνετε καλά. Επαναλάβετε μέχρι να έχουν φύγει όλοι οι λεκέδες και το τάπερ να μυρίζει καθαριότητα.

πηγή: huffingtonpost.gr