Η εξομολόγηση μιας μητέρας: «Όσα θέλω να ξέρεις για τους γονείς παιδιών με ειδικές ικανότητες»

Η εξομολόγηση μιας μητέρας: «Όσα θέλω να ξέρεις για τους γονείς παιδιών με ειδικές ικανότητες»

γονείς παιδιών με ειδικές ικανότητες

Η εξομολόγηση μιας μητέρας: «Όσα θέλω να ξέρεις  για τους γονείς παιδιών με ειδικές ικανότητες»

«Ως μητέρα παιδιών με ειδικές ικανότητες, συχνά όλοι μου λένε πόσο δυνατή είμαι που το αντιμετωπίζω και ότι δεν θα ήξεραν τι να κάνουν στη θέση μου. Πάντοτε αισθάνομαι την ανάγκη να τους λέω ότι δεν είμαι ποιο δυνατή από αυτούς. Δεν είχα υπεράνθρωπες δυνάμεις, όταν απέκτησα το παιδιά μου. Είμαι μια μαμά, όπως όλες τις άλλες. Παλεύω με τους λίγους πόρους που έχω προσπαθώντας να παρέχω στα παιδιά μου μια καλή ζωή, όπως κάνει η κάθε μητέρα. Ωστόσο, δεν μπορώ να αποσιωπήσω τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζω στο να μεγαλώσω τα παιδιά μου που έχουν ειδικές ικανότητες. Όμως, όλοι μας προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο πράμα. Και κανείς μας δεν μπορεί να το κάνει μόνος του.

[babyPostAd]Έτσι, υπάρχουν κάποια πράγματα που ο κόσμος θα ήθελα να γνωρίζει για όλους εμάς τους γονείς παιδιών με ειδικές ικανότητες.

 1. Αγαπάμε τα παιδιά μας, όπως ακριβώς εσείς τα δικά σας, και θέλουμε να είναι ευτυχισμένα.
 2. Πανηγυρίζουμε με το κάθε του επίτευγμα. Το πρώτο χαμόγελο του μωρού, το πρώτο του δοντάκι, τα πρώτα του βηματάκια.
 3. Όπως κάθε γονιός, κάνουμε κι εμείς λάθη. Το να είσαι γονιός είναι δύσκολο και δεν ξέρω ούτε έναν γονέα που να μη μετανιώνει για κάποιο λάθος του.
 4. Χρειαζόμαστε κι άλλους ανθρώπους γύρω μας. Πραγματικά, πιστεύω ότι ο ρόλος μας ως γονείς δεν είναι φτιαγμένος για να είναι μοναχικός ή έστω να τον μοιραζόμαστε μόνο με το ζευγάρι μας. Το να έχεις ανθρώπους γύρω σου για να μοιραστείς τις ανησυχίες σου ή να ζητήσεις τη συμβουλή τους είναι πολύ σημαντικό.
 5. Χρειαζόμαστε ένα διάλλειμα κάποιες φορές. Αγαπάμε τα παιδιά μας, όμως όλοι μας θέλουμε κάποιο διάλειμμα που να μην περιορίζεται στο χρόνο που περνάμε στο μπάνιο μας.
 6. Έχουμε πράγματα στα οποία είμαστε καλοί και άλλα στα οποία δεν τα καταφέρνουμε. Δεν είμαι σπουδαία νοικοκυρά. Ούτε και πολύ καλή στο να διασκεδάζω τα παιδιά μου. Αλλά είμαι καλή στη μαγειρική και μου αρέσει να εξερευνώ τις καινούριες μου ιδέες με τα παιδιά μου. Κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος σε όλα.

  «Υποδεχτείτε το παιδί σας με ένα χαμόγελο, όχι με ένα κινητό στο χέρι!»

 7. Τα κατορθώματα του παιδιού με ειδικές ικανότητες μπορεί να διαφέρουν από εκείνα ενός άλλου παιδιού. Πανηγυρίζουμε, όπως όλοι οι άλλοι γονείς γι’ αυτά, αλλά μπορεί να πάρουν περισσότερο χρόνο για να επιτευχθούν.
 8. Σύντομα μαθαίνουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και την ενέργεια να κάνουμε όλα τα πράγματα που συνηθίζαμε να κάνουμε. Μπορεί κάθε μας δραστηριότητα να αντικατασταθεί, να διακοπεί ή να περιοριστεί. Κλήσεις στο γιατρό, παραγγελίες ειδικού εξοπλισμού, συνταγογράφηση και αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής, είναι κάποια από τα πράγματα που μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή.
 9. Είναι δύσκολο να καταλάβουν οι άλλοι γονείς το λεξιλόγιό μας. Έχουμε συχνά δικές μας λέξεις που χρειάζεται να τις εξηγήσουμε για να γίνουν κατανοητές από άλλους γονείς. Είναι κάτι δύσκολο, αλλά απαραίτητο για την επικοινωνία μας με άλλα ζευγάρια.
 10. Όλοι οι γονείς έχουν βιώσει κούραση. Οι γονείς των παιδιών με ειδικές ικανότητες ζουν μ’ αυτή κάθε μέρα. Δεν γεννηθήκαμε με υπερδυνάμεις, ούτε τις αποκτούμε μετά. Συχνά είναι μεγάλη πρόκληση να αναζητήσουμε βοήθεια για το παιδί μας κι έτσι έχουμε λιγότερες ευκαιρίες να φροντίσουμε το παιδί μας.
 11. Ζούμε με συνεχή ανησυχία για την υγεία και την ευεξία του παιδιού μας. Γνωρίζουμε καλά ότι η ημέρα μας, και σε μερικές περιπτώσεις όλη μας η ζωή, μπορεί να γίνει άνω- κάτω κάθε στιγμή. Ωστόσο, όταν όλα πάνε καλά και οι κόποι μας για το παιδί μας αποζημιώνονται από την καλή του υγεία, αισθανόμαστε απίστευτα όμορφα! Η χαρά μας είναι απερίγραπτη!
 12. Οι γονείς αυτών των ιδιαίτερα μοναδικών παιδιών έχουν τις ίδιες προκλήσεις, ελπίδες και επιθυμίες για τα παιδιά τους, όπως όλοι οι γονείς του κόσμου. Κάνουμε ό,τι κάθε άλλος γονιός, κάτω από διαφορετικές συνθήκες.»

Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη

Διαβάστε ακόμη:

Γονείς, προσοχή: Παιδικά βίντεο στο YouTube περιέχουν υλικό ακατάλληλο για παιδιά!

Δείτε πώς αυτός ο μπαμπάς τα βγάζει πέρα με τρίδυμα και ένα νήπιο ταυτόχρονα!