Εξωσχολικές δραστηριότητες: Επτά εναλλακτικά είδη άθλησης για να γεμίσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους

Εξωσχολικές δραστηριότητες: Επτά εναλλακτικά είδη άθλησης για να γεμίσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους

Πλησιάζει ξανά αυτή η στιγμή που το μικρό σου είτε θα επιστρέψει στο σχολείο, είτε θα κάνει μια νέα αρχή, φεύγοντας από την ασφάλεια του σπιτιού και ξεκινώντας τα πρώτα του μαθήματα. Ξέρω, είναι μία περίεργη περίοδος, ειδικά αν το παιδί βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία και τώρα είναι η πρώτη φορά που θα το αποχωριστείς, ενώ αν είναι λιγάκι μεγαλύτερο ίσως να αντιμετωπίσετε τα τυπικά θέματα της επιστροφής και κυρίως της άρνησης της επιστροφής! Σε κάθε περίπτωση, η νέα σχολική χρονιά συμβολίζει και ένα ολοκαίνουριο ξεκίνημα για τα παιδιά και ίσως σε αυτή τη φάση να βρίσκεσαι σε μία γενικότερη αναζήτηση ιδεών και τρόπων που θα βοηθήσουν το παιδί να μπει ξανά σε πρόγραμμα και να “αγκαλιάσει” την ιδέα των υποχρεώσεων όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

[babyPostAd]Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να φανείς δημιουργική και ευρηματική, δίνοντάς τους εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις που θα τα βοηθήσουν να αντισταθμίσουν το… βάρος του σχολείου που ίσως να νιώθουν. Ακόμη και έτσι, όμως, να μην είναι και τα μικρά να έχουν κάθε διάθεση να γυρίσουν στα θρανία και στις παρέες τους, τώρα είναι η ώρα που αρχίζεις και σκέφτεσαι μέσα από ποιες δραστηριότητες και εξωσχολικές ασχολίες θα βοηθήσεις τα παιδιά να βρουν εποικοδομητικούς και διδακτικούς τρόπους να περάσουν τον ελεύθερο χρόνος τους, όταν το κουδούνι χτυπάει για σχόλασμα και το διάβασμα δεν είναι δα και τόσο πολύ! Ναι, φυσικά, υπάρχουν οι… πατροπαράδοτες εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως η εκμάθηση ξένων γλωσσών, τα μουσικά όργανα και οι χορωδίες, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ, αλλά μήπως θα σκεφτόσουν το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε κάτι λιγότερο “συμβατικό”. Γιατί η αλήθεια είναι πως πλέον υπάρχουν τόσα πολλά εναλλακτικά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά, σε αντίθεση με όσα κάναμε εμείς στην ηλικία τους!

Αν ψάχνεις, λοιπόν, σε ποιο τμήμα θα… γράψεις το μικρό σου αυτό το χρόνο, ρίξε μια ματιά παρακάτω για να βρεις μερικές από τις εναλλακτικές εξωσχολικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άφθονη άθληση και μπόλικη ψυχαγωγία!

Yoga για παιδιά
Αν έχεις δοκιμάσει κι εσύ η ίδια να ασχοληθείς με τη yoga, γνωρίζεις ήδη πως πρόκειται για μια εξαιρετική πρακτική χαλάρωσης και ενδυνάμωσης! Άρα είσαι σε θέση να αναλογιστείς τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει στο παιδάκι σου! Άλλωστε, έχει αποδειχθεί βάσει ερευνών πως η παιδική yoga συμβάλλει στη συναισθηματική ανάπτυξη των μικρών, αφού απέχει… έτη φωτός από την επιθετικότητα, την ένταση και τις συγκρούσεις! Με ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, από τα τρία έτη μέχρι και τα 11 χρόνια, το μικρό σου μπορεί να συνεχίσει μεγαλώνοντας να ασχολείται με αυτή σε τμήματα εφήβων και έπειτα ενηλίκων.

Pilates για παιδιά
Άλλη μία κατηγορία “ενήλικης” δραστηριότητας που ίσως να έχεις δοκιμάσει και ξέρεις πόσο βοηθητική είναι για το σώμα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες και ειδικούς, το pilates είναι ιδιαιτέρως εποικοδομητικό για τα παιδιά, αφού βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των μυών, διορθώνοντας ευκολότερα θέματα όπως λόρδωση και σκολίωση, ενώ παράλληλα βοηθά στην ευελιξία και την ισορροπία, βοηθώντας το παιδί να γνωρίσει και να ορίσει καλύτερα το σώμα του. Οι ηλικίες που μπορούν να συμμετάσχουν στο παιδικό pilates είναι από πέντε έως 12 ετών, ενώ σαφώς μπορούν να συνεχίσουν μεγαλώνοντας.

Capoeira για παιδιά
Η capoeira είναι ένα είδος πολεμικής τέχνης, αλλά ταυτόχρονα και κάτι εντελώς διαφορετικό! Γεννημένη στη Βραζιλία, η τεχνική της capoeira περιλαμβάνει πολλή μουσική, ενώ η κινησιολογία της θυμίζει περισσότερο χορό παρά άμυνα ή επίθεση. Στην πραγματικότητα στόχος της όλης διαδικασίας είναι να μην αγγίξει καθόλου ο ένας αθλητής τον άλλο και για αυτό πρόκειται για ένα από τα πιο ευγενή αθλήματα αυτοάμυνας. Τα μαθήματα μπορούν να ξεκινήσουν από πολύ μικρή ηλικία και να συνεχιστούν για όσο το παιδί θελήσει.

Crossfit για παιδιά
Αν έχεις δοκιμάσει να κάνεις crossfit, τότε ίσως να σε φοβίζει η ιδέα να στείλεις το παιδί σου σε ένα τέτοιο είδος έντονης άθλησης. Στην πραγματικότητα, όμως, η προπόνηση είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δεξιότητες κάθε παιδιού και σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο έντονη με αυτό που έχεις κάνει εσύ. Με το crossfit τα μικρά αναπτύσσουν δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στην καθημερινότητά τους, όπως ο τρόπος που πρέπει να χειρίζονται το σώμα τους και να το οριοθετούν. Τα τμήματα μπορεί να ξεκινούν και από τριών ετών, ανάλογα με τις δεξιότητες του κάθε παιδιού.

Καράτε για παιδιά
Ναι, η αλήθεια είναι πως το καράτε μοιάζει ελαφρώς με… blast from the past, αλλά τα οφέλη του είναι πραγματικά τόσο πολλά, που δεν είναι περίεργη η επαναφορά του στο προσκήνιο! Μέσα από το καράτε τα παιδιά γυμνάζουν όλο το κορμί τους, ενώ παράλληλα θέτουν τις βάσεις για τη σωστή φυσική κατάστασή τους μεγαλώνοντας. Την ίδια στιγμή, διδάσκονται την πειθαρχία, τον αλληλοσεβασμό, την ομαδικότητα και την αυτοεκτίμηση, ενώ αυξάνεται η συγκέντρωσή τους και τα αντανακλαστικά τους. Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί είναι τα έξι χρόνια, ώστε να αντιλαμβάνεται τη λογική του αθλήματος.

Κολύμβηση για παιδιά
Εδώ μάλλον δεν χρειάζονται συστάσεις, αλλά πολύ συχνά οι γονείς ξεχνούν τα απίθανα οφέλη της κολύμβησης. Μέσα από την κολύμβηση βελτιώνεται το καρδιοαναπνευστικό σύστημα των παιδιών, δυναμώνει η σπονδυλική στήλη τους, αυξάνεται η μυϊκή δύναμή τους, αποκτούν ελαστικότητα και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού τους. Παράλληλα, εκτονώνουν το άγχος τους, θέτουν στόχους, αποκτούν αυτοπεποίθηση, ενισχύουν την αντίληψή τους και τη συγκέντρωσή τους. Μπορούν να ξεκινήσουν την κολύμβηση από τόσο νωρίς, όσο η… γέννησή τους και να συνεχίσουν επ’ άπειρον!

Τένις για παιδιά
Όπως και όλα τα ευγενή αθλήματα, έτσι και το τένις ενδείκνυται για τα παιδιά και την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό! Μέσα από αυτό, τα μικρά αναπτύσσουν την ευκινησία, την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεών τους, ενώ γίνονται περισσότερο επικοινωνιακά, αναπτύσσεται η αντίληψή τους και μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά και συντονισμένα. Διασκεδάζουν, εκτονώνονται και διδάσκονται αξίες μέσα από το παιχνίδι. Η εκμάθηση μπορεί να ξεκινήσει από τα τέσσερα έτη και να συνεχίσει μέχρι την εφηβική ηλικία.

Πηγή:   tlife.gr

Διαβάστε ακόμη:

Οι δίδυμες με σπάνια πάθηση μαλλιών!

Λαρυγγομαλακία: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Πότε μπορεί να πηγαίνει μόνο του σχολείο;