Εξωτερικές δραστηριότητες: 5 “χειμωνιάτικοι” κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά
Μπορεί οι εξωτερικές δραστηριότητες με τα παιδιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα να είναι αρκετά πιο περιορισμένες σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα ο “χιονιάς” δεν εμφανίζεται τόσο έντονα, όσο σε άλλες χώρες -και δη στην Αθήνα με το σχεδόν… τροπικό κλίμα! Αυτό σημαίνει πως ακόμη και τους πιο “κρύους” μήνες του χρόνου, τα μικρά σου μπορούν να απολαμβάνουν τις βόλτες, τα παιχνίδια και τις εξορμήσεις στα πάρκα, τις γειτονιές και την ύπαιθρο, ανεξάρτητα από το ημερολόγιο που αναγράφει “Φεβρουάριος”!
[babyPostAd] Ποιες είναι, όμως, οι σκέψεις σου γύρω από το εξωτερικό παιχνίδι και τις παιδικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού; Σίγουρα, το πιο βασικό που σου έρχεται στο μυαλό είναι να μην κρυώσουν τα παιδιά και στη συνέχεια έρχονται τα ενδεχόμενα να βραχεί από μια ξαφνική καταιγίδα ή να γλιστρήσει στις λάσπες. Και ενώ, αυτοί είναι οι τρεις πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι που διατρέχουν τα παιδιά το χειμώνα, ωστόσο δεν είναι οι μόνοι!
Όπως έχεις προσέξει, το ψύχος και η κακοκαιρία που έχουν πλήξει τις τελευταίες ημέρες τα Βαλκάνια και την Ευρώπη δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στην κεντρική και νότια Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις βόρειες περιοχές της χώρας. Αυτό σημαίνει πως σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας το χιόνι και ο πάγος κάνουν την καθημερινότητα αρκετά πιο δύσκολη και οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στα παιδιά να απολαύσουν το ανέμελο παιχνίδι τους εκτός σπιτιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι βέβαιο πως οι κίνδυνοι από τον πάγο πολλαπλασιάζονται. Ακόμη και για την υπόλοιπη χώρα, όμως, υπάρχουν δευτερεύοντες παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των παιδιών και να μην τους έχεις δώσει την ανάλογη σημασία!
Γι’ αυτό, παρακάτω μπορείς να δεις τους πέντε κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και τα μωρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα:
♦ Εγκαύματα από τον ήλιο
Ζώντας στην Ελλάδα, είναι σίγουρο πως η αντηλιακή προστασία που προσφέρεις στα παιδιά σου είναι ιδιαιτέρως εξειδικευμένη και σχολαστική… το καλοκαίρι! Γιατί, το χειμώνα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, τη συννεφιά και τις βροχές, έχουμε την εντύπωση πως οι ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν σε εμάς, αγνοώντας την ηλιοπροστασία, και δη στα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή αντηλιακού στην ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών είναι απαραίτητη και κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να βλάψει το παιδικό δερματάκι.
♦ Αφυδάτωση
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχεις συνεχώς στο μυαλό σου να παρέχεις στο μικρό σου τα απαραίτητα υγρά μέσα στην ημέρα και ιδιαίτερα μετά από έντονο παιχνίδι στη ζέστη. Ακριβώς το ίδιο, όμως, πρέπει να γίνεται και το χειμώνα και ίσως πιο εντατικά, αφού σε αντίθεση με τη ζέστη, το κρύο δεν προκαλεί δίψα στα παιδιά, κάνοντάς τα να ξεχνούν το νερό πιο εύκολα!
♦ Τραυματισμοί στα μάτια
Μπορεί αυτό το “κεφάλαιο” να αφορά περισσότερο τις περιοχές που παρουσιάζουν χιονοπτώσεις και ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες που δίνουν την ευκαιρία στον πάγο να σχηματιστεί, ωστόσο ακόμη και στις λιγότερο επικίνδυνες περιοχές με το ήπιο κλίμα, ο κίνδυνος τραυματισμού στα μάτια παραμένει. Για τις μεν “πληγείσες” από την επέλαση του χιονιά πόλεις, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελοχεύει στην επαφή του παιδικού ματιού με τον πάγο, είτε παίζοντας χιονοπόλεμο, είτε από χιόνι που βρίσκεται στο περιβάλλον. Για τις δε “τροπικές” περιοχές, ακόμη και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα στα μάτια, η οποία πέρα από έντονη ενόχληση μπορεί να προκαλέσει θολή όραση και κούραση στο βλέμμα.
♦ Τα φουσκωτά πανωφόρια στο αυτοκίνητο
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όλες οι μαμάδες φροντίζουν να ντύνουν τα μικρά τους όσο πιο ζεστά και προστατευμένα από το κρύο γίνεται. Αυτό σημαίνει πως τα χοντρά ρούχα και τα φουσκωτά πανωφόρια αυξάνουν τον όγκο των παιδιών, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στο αυτοκίνητο. Πέρα από το γεγονός πως μπορεί να υπερθερμανθούν χάρη στο κλιματιστικό του αυτοκινήτου και να προκληθεί δυσφορία, πιο ανησυχητική είναι η πρόσδεσή τους στο ειδικό παιδικό καθισματάκι. Επειδή ο όγκος που καταλαμβάνουν τα μπουφάν τεντώνει τις ζώνες ασφαλείας, εκείνες χάνουν την προστατευτική λειτουργία τους, καθώς είναι πολύ χαλαρά δεμένες σε σχέση με το σώμα του παιδιού. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να βγάζεις το πανωφόρι του μικρού πριν το καθίσεις και το ασφαλίσεις στο κάθισμά του.
♦ Η ασφάλεια στο δρόμο
Η συμπεριφορά των παιδιών όταν περπατούν στο πεζοδρόμιο ή παίζουν εκτός σπιτιού θα πρέπει πάντοτε να είναι ελεγχόμενη, καθώς ποτέ δεν μπορεί ο γονιός να είναι σίγουρος πως θα λειτουργήσουν βάσει κανόνων και θα προσέχουν την κίνηση των αυτοκινήτων. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όμως, ο κίνδυνος αυξάνεται εξαιτίας της ολισθηρότητας του εδάφους, λόγω της βροχής ή της χιονόπτωσης! Γι’ αυτό και τα παιδιά θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικά ή να προτιμώνται οι περιφραγμένοι χώροι μιας παιδικής χαράς ή ενός πάρκου, παρά ο πεζόδρομος της γειτονιάς!
Πηγή:tlife.gr