Φανταστικά, αφράτα ψωμάκια γεμιστά με ελιές, σαν τσουρεκάκια!
Υλικά:
500 g αλεύρι +50 για το ζύμωμα
200 ml γάλα
100 ml ζεστό νερό
50 ml ελαιόλαδο
50-80 γρ βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
3 κουταλιές της σούπας πάστα ελιάς ή 100 γρ ελιές καθαρισμένες τεμαχισμένες
20 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 7 γραμμάρια ξηρή
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 αυγό
Για γλάσο:
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας νερό
σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε τα 100 ml από το γάλα και διαλύουμε σε αυτό τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 10-15 λεπτά.
Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέστε μέσα το μίγμα μαγιάς, το υπόλοιπο γάλα, το βούτυρο, το ζεστό νερό και ανακατέψτε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε το αλάτι.
Μεταφέρετε στην επιφάνεια εργασίας τη ζύμη και προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο ζυμώνετε δυνατά.Σχηματίστε μια μπάλα, τοποθετείστε σε λαδωμένο μπολ και αφήστε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίστε τη ζύμη σε ίσα μέρη. Ανοίξτε ελαφρά με τα χέρια σας το κάθε ένα σε τετράγωνο, καλύψτε με λίγη πάστα ελιάς και ρολάρετε σχηματίζοντας ένα κορδόνι. Στρίψτε το και με τα δυο σας χέρια και δέστε κόμπο. Τις άκρες τις καλύπτετε στην κάτω πλευρά.
Τοποθετείτε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και αφήνετε 20 λεπτά να φουσκώσουν. Στη συνέχεια ανακατέψτε τα υλικά τα γλάσου και βουρτσίστε τα ψωμάκια
Ψήνετε για 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς.
Πηγή: evatoneva.com
Το διαβάσαμε στο mamastv.gr