Οι φυλές των Ελληνίδων Γιαγιάδων

Οι φυλές των Ελληνίδων Γιαγιάδων

Παραφράζοντας μία ρήση του Βολταίρου, εγώ θα υποστηρίξω “ακόμα κι αν δεν υπήρχαν γιαγιάδες, θα έπρεπε να τις εφεύρουμε”.

[babyPostAd]Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συμβολή και βοήθειά τους στην Ελληνική ιδίως οικογένεια. Δεν είναι όμως όλες ίδιες. Υπάρχουν διαφορετικά είδη γιαγιάδων, διαφορετικές φυλές με τα γνωρίσματα και τις συνήθειές τους.

  1. Η παραδοσιακή γιαγιά

Είναι η γιαγιά των παραμυθιών και ίσως η γιαγιά της δικής μας παιδικής ηλικίας. Πλέκει, φτιάχνει πίτες, λέει παραμύθια και ιστορίες. Πιο συχνά μένει στο χωριό και βλέπει τα εγγόνια της 2-3 φορές το χρόνο.

  1. Η ψυχή της παρέας

Είναι η γιαγιά που είναι μέλος στο ΚΑΠΗ, στο Σύλλογο Γυναικών της περιοχής, στο πολιτιστικό σύλλογο του χωριού καταγωγής της. Πηγαίνει σε όλες τις εκδρομές και εκδηλώσεις που διοργανώνονται και πρωτοστατεί στην οργάνωση, στο κέφι και στο μπρίο.

  1. Η γιαγιά που δε γερνάει ποτέ

Πολλές φορές μπορεί να την μπερδέψεις με την κόρη της/νύφη της. Είναι η γιαγιά που προσέχει πολύ την εμφάνισή της. Έχει κάνει σίγουρα μπότοξ, ίσως και καμιά πλαστική, έχει ξανθό πάντα χτενισμένο μαλλί, βαμμένο νύχι.  Ντύνεται νεανικά και μοντέρνα και συναγωνίζεται πολύ νεότερές της.

  1. Η γιαγιά – χαρτοπαίχτρα

Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μπορεί να βρει άλλους 3 εθελοντές, θα απλώσει εύκολα την πράσινη τσόχα για να παίξει τη μπιρίμπα της. Συχνά πυκνά επισκέπτεται το καζίνο. Όχι, δεν είναι εθισμένη, απλά περνάει ευχάριστα την ώρα της. Φυσικά και μπορεί να περάσει ολόκληρο το απόγευμα ή και ολόκληρη ημέρα παίζοντας χαρτιά, φτάνει να έχει καλούς συμπαίκτες και κάτι να τσιμπάνε!!

  1. Η γιαγιά – χρυσοχέρα

Αναθέστε της ό,τι σε δουλειά σπιτιού, μαγείρεμα ή επιδιόρθωση. Αυτή θα ράψει τα κουμπιά που ξηλώθηκαν, θα μαντάρει τις κάλτσες, θα ράψει τις κουρτίνες, θα φτιάξει λαγό στιφάδο, θα τρίψει τη σκουριά ή θα πλύνει τα πατζούρια και φυσικά όποιο κοτσάνι κι αν φυτέψει, θα φυτρώσει φυτό ή λουλούδι. Αυτήν θα συμβουλευτούν όλοι για μυστικά νοικοκυροσύνης ή μαγειρικής.

  1. Η εργαζόμενη γιαγιά

Υπάρχουν και αυτές που ακόμα εργάζονται. Έχουν περιορισμένο χρόνο για τα εγγόνια τους, αλλά τα βλέπουν το Σαββατοκύριακο. Είτε δουλεύουν επειδή πρέπει, είτε επειδή το θέλουν, είναι πλέον πολύ λίγες, λόγω κρίσης.

  1. Η θρήσκα γιαγιά

Είναι η γιαγιά που φοράει πάντα το σταυρό της, ξέρει όλες τις θρησκευτικές γιορτές, τα έθιμα και ναι και τα όχι της θρησκείας μας. Επισκέπτεται όσα μοναστήρια μπορεί και συμμετέχει σε όλες τις θρησκευτικές εκδρομές των ΚΑΠΙ και των συλλόγων που είναι μέλος. Ίσως είναι και εθελόντρια στην εκκλησία της ενορίας της. Νηστεύει σε όλες τις νηστείες του έτους και έχει κάτι να πει για όσους δεν ακολουθούν το δρόμο της εκκλησίας. Σε αυτήν τρέχουν για να μάθουν όλοι γιορτές και έθιμα.

Όποια γιαγιά κι αν είναι η δική σας, φροντίστε να την αγαπάτε και να περνάτε χρόνο μαζί της, γιατί δεν θα είναι πάντα κοντά σας. Εκμεταλλευτείτε όσο μπορείτε την εμπειρία και τις γνώσεις της. Πάρτε την τηλέφωνο, θυμηθείτε τη γιορτή της και τα γενέθλιά της. Πείτε της ότι την αγαπάτε.

Πηγή:  tsemperlidou.gr

Διαβάστε ακόμη:

15 σκίτσα που θα σας κάνουν να πάρετε τηλέφωνο τη γιαγιά σας!

Επικίνδυνο το μπέιμπι σίτινγκ για τον παππού και τη γιαγιά

Όταν ο παππούς και η γιαγιά μένουν κοντά σας…