Φιλία: Πράγματα που την απειλούν και πώς να τη σώσεις

files1

Αναγνώστριά του boro.gr ρωτά: 

Γεια σας έχω ένα πρόβλημα με την κολλητή μου είμαστε φίλες 10 χρόνια από το σχολείο. Τώρα είμαστε 23 χρόνων εγω δουλεύω εκείνη ακόμα σπουδάζει. Τον τελευταίο χρόνο έκανε μια καινούρια φίλη την οποια συμπαθώ πάρα πολύ έχουμε έρθει αρκετά κοντά μπορώ να πώ αλλά νιώθω ότι η φίλη μου έχει απομακρυνθεί και κάνει περισσότερο παρέα μαζί της. Οταν της προτείνω να βγουμε οι δύο μας πάντα μου βρίσκει δικαιολογιες ενώ όταν είναι να κάνουμε κάτι οι 3 μας οι εκείνες μόνες τους είναι πάντοτε διαθέσιμη. Της έχω μιλήσει για το ότι έχουμε απομακρυνθεί και συμφωνεί και η ίδια αλλά το μόνο που λέει είναι ότι είναι πολυ πιεσμένη εγώ μένω λίγο μακριά αλλά είναι στο χέρι μας να καθιερώσουμε και πάλι τις συναντήσεις μας. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Δημήτρης Κατσαρός

Αγαπητή αναγνώστρια:
Μοιάζει να φοβάστε κάτι. Την απομάκρυνση από το φίλη σας; Ότι την χάνετε; Ότι υπάρχει μια άλλη φίλη που μπορεί να είναι “καλύτερη” από σας; Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι μπορεί να μπείτε σε μια ανταγωνιστική κατάσταση όπου πρέπει να είστε “καλή φίλη” όχι για να περνάτε όμορφα και να δυναμώσετε τη φιλία σας με την κολλητή σας αλλά για να μη συμβεί η σύγκριση που θα σας βγάλει εκτός παιχνιδιού. Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά βαρετό για εσάς και θα σας θυμώσει στην πορεία. Προσπαθήστε να το αποφύγετε. Νιώστε και μετρήστε τους ρυθμούς σας: Εργάζεστε. Αυτό έχει απαιτήσεις από εσάς και εσείς χρειάζεστε κάποια πράγματα μετά την εργασία που δεν είναι τόσο επικοινωνιακά.
Θέλετε ξεκούραση, ίσως κάποιο χρόνο μόνη σας. Αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τα δει ένας άνθρωπος που δε δουλεύει. Όχι επειδή είναι χαζός ή λιγότερος, αλλά επειδή η εμπειρία δεν μεταφέρεται ολόκληρη. Είναι αυτό που λέμε “πρέπει να σου συμβεί για να καταλάβεις”. Έχετε υπομονή. Μια μέρα θα πιάσει και η φίλη σας δουλειά. Εν τω μεταξύ δώστε της χρόνο και προσοχή όταν θέλετε να την δείτε. Δε χρειάζεται υπερβολές. Η ειλικρίνεια αρκεί. Εν τέλει δε διαφωνώ ότι είναι στο χέρι σας να καθιερώσετε πάλι τις συναντήσεις σας. Αλλά υπάρχουν και κάποιες καταστάσεις που δεν είναι στο χέρι σας. Αυτές μάλλον αφορούν τη φίλη σας και τις επιλογές που καλείται να κάνει.
ΠΗΓΗ: boro.gr