Φίμωση στην παιδική ηλικία | 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Το babyradio.gr ρώτησε τον ειδικό για τη φίμωση στην παιδική ηλικία. Τι είναι; Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε; Αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση; Δείτε τις απαντήσεις.

Φωτό: yourwholebaby.org
Γράφει ο Χρήστος Καρέτσος*

1Τι είναι η φίμωση;

Η αδυναμία έλξης προς τα πίσω της ακροποσθίας, δηλαδή της δερματικής πτυχής που καλύπτει τη βάλανο του πέους.

2Η φίμωση είναι πάντα παθολογική κατάσταση;

Η φίμωση στα νεογνά είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Όλα τα αγοράκια γεννιούνται με φίμωση (βαλανοποσθικές συμφύσεις). Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να είναι και παθολογική και να οφείλεται σε φλεγμονές της βαλάνου.

3Πότε πρέπει οι γονείς να ανησυχήσουν;

Με την πάροδο του χρόνου η συχνότητα της φίμωσης μειώνεται και το πρόβλημα λύνεται αυτόματα. Όταν όμως η φίμωση παραμένει μετά την αφαίρεση της πάνας (περίπου στην ηλικία των 3 ετών), τότε θα πρέπει να επισκεφτούν το γιατρό.

4Τι είναι η παραφίμωση;

Παραφίμωση συμβαίνει όταν η ακροποσθία έλκεται κάτω από το επίπεδο της βαλάνου αλλά δεν μπορεί να επανέλθει πάνω απ’ αυτό το επίπεδο. Σ’ αυτή την περίπτωση η ακροποσθία γίνεται ιδιαίτερα οιδηματώδης και ερυθρή. Η παραφίμωση είναι επείγουσα κατάσταση και θα πρέπει αμέσως οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον παιδοχειρουργό.

5Η φίμωση πάντα χειρουργείται;

Όχι! Η εφαρμογή κορτιζονούχων κρεμών για 10-15 ημέρες μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των βαλανοποσθικών συμφύσεων. Αν μετά τη λήξη αυτής της θεραπείας δεν υπάρχει βελτίωση, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν οι γονείς και πάλι στον ειδικό.

6Πότε χειρουργείται η φίμωση;

Οι ενδείξεις για να χειρουργηθεί ένα παιδί είναι η παθολογική φίμωση, η παραφίμωση και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της ακροποσθίας. Υπάρχουν βέβαια και θρησκευτικοί ή πολιτισμικοί λόγοι για να οδηγηθεί ένα παιδί στο χειρουργείο. Οι πιο συχνές χειρουργικές τεχνικές είναι η περιτομή και η πλαστική ακροποσθίας.

7Είναι επίπονη για το παιδί η χειρουργική διόρθωση;

Καθόλου! Το παιδί λαμβάνει γενική και περιοχική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30΄ και την ίδια ημέρα το παιδί επιστρέφει σπίτι του.

8Τι πρέπει να προσέχουμε μετά την επέμβαση;

Μετεγχειρητικά η εφαρμογή ειδικών αλοιφών είναι ουσιώδης. Σημαντικό επίσης είναι να αποφεύγονται ακούσια χτυπήματα στην ευαίσθητη περιοχή.

9Υπάρχουν οφέλη από την περιτομή;

Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά που υποβάλλονται σε περιτομή παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ουρολοιμώξεων, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και κακοήθειας προστάτη και πέους στην ενήλικη ζωή τους.

10Πότε δεν πρέπει να χειρουργείται ένα παιδί με φίμωση;

Όταν ένα παιδί έχει προβλήματα με την πηκτικότητα του αίματος, τοπική φλεγμονή καθώς και συγγενείς ανωμαλίες του πέους, όπως, π.χ., υποσπαδίας, δεν πρέπει να οδηγείται σε χειρουργική επέμβαση για διόρθωση της φίμωσης.

Ο Χρήστος Καρέτσος είναι Χειρουργός Παίδων.