Φούσκωμα στις γυναίκες: 5 σημάδια ότι είναι ανησυχητικό

Φούσκωμα στις γυναίκες: 5 σημάδια ότι είναι ανησυχητικό

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και κάποιες διατροφικές ατασθαλίες (όπως η κατανάλωση λαχανικών που προκαλούν αέρια και αναψυκτικών) αποτελούν κοινές αιτίες φουσκώματος στις γυναίκες.

Κάποιες φορές όμως, το φούσκωμα μπορεί να συνδέεται με πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα και υποφέρετε από χρόνιο φούσκωμα, συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό.

[babyPostAd]Πυελικός πόνος

Παρότι σπάνιο, ο πόνος στην περιοχή της πυέλου θα μπορούσε να συνδέεται με καρκίνο των ωοθηκών, ειδικά αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως αίσθημα πληρότητας ακόμη και μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού και την επιτακτική ανάγκη ούρησης.

Αυτό προκαλείται από τη συσσώρευση ορώδους υγρού στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κάτω μέρος της κοιλιάς), μιας κατάστασης που ονομάζεται ασκίτης ή σε πίεση από κάποιο όγκο στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης. Μόλις το ένα τρίτο των γυναικών όμως, γνωρίζουν ότι αυτά τα συμπτώματα αποτελούν σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών.

Πριν πανικοβληθείτε, πρέπει να γνωρίζετε ότι τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε καλοήθη κατάσταση, όπως τα ινομυώματα. Για να το επιβεβαιώσετε, απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποβάλλει στις απαραίτητες εξετάσεις.

Απώλεια βάρους

Περίπου το 1% του πληθυσμού πάσχει από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση ασθένεια, στην οποία ο οργανισμός δεν ανέχεται τη γλουτένη. Υπολογίζεται ότι μέχρι και στο 83% των Αμερικανών που πάσχουν από κοιλιοκάκη, δεν έχει γίνει σωστή διάγνωση. Στα κοινά συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνονται η διάρροια και η απώλεια βάρους, ενώ περίπου οι μισοί από τους ενήλικες με κοιλιοκάκη έχουν συμπτώματα που δεν σχετίζονται με την γαστρεντερική οδό, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, των δερματικών εξανθημάτων, των πονοκεφάλων και της πρώιμης οστεοπόρωσης.

Απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει εξετάσεις αίματος για να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για κοιλιοκάκη.

Έντονες κράμπες στην κοιλιά

Αν δεν εκδηλώνονται ως σύμπτωμα περιόδου και εντοπίζονται στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς, μπορεί να οφείλονται σε εκκολπωματική νόσο. Τα εκκολπώματα είναι μικροί σάκοι που σχηματίζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Στην ουσία είναι προσεκβολή του εσωτερικού χιτώνα (βλεννογόνος) μέσα από τα υπόλοιπα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου.

Παρόλο που παραδοσιακά θεωρείται ασθένεια των ηλικιωμένων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των περιστατικών σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Αν έχετε έντονες κράμπες στην κοιλιά οι οποίες συνοδεύονται από πυρετό, συμβουλευτείτε άμεσα γιατρό.

Η αντιμετώπιση της εκκολπωματικής νόσου γίνεται συνήθως με αντιβιοτικά. Για να αποφύγετε τις υποτροπές της νόσου, πρέπει να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και να αποφεύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη υδατανθράκων, τη λακτόζη των γαλακτοκομικών, το σιτάρι, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα όσπρια και τις πολυόλες (γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη) που βρίσκονται στα βερίκοκα, τα κεράσια και τα νεκταρίνια.

Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις

Σχεδόν το 5% όλων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (18-44 ετών) εμφανίζουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, δηλαδή λοίμωξη των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας και κυρίως των ευσταχιανών σαλπίγγων (το όργανο που μεταφέρει το ωάριο από την ωοθήκη στη μήτρα). Πρόκειται για μια συχνή και σοβαρή επιπλοκή ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια.

Η ΦΝΠ μπορεί να προξενήσει σημαντικά προβλήματα στην περιοχή της κατώτερης κοιλίας (πύελος), συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ευσταχιανών σαλπίγγων και των ιστών που βρίσκονται στην περιοχή της μήτρας και των ωοθηκών. Αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως στειρότητα , έκτοπη κύηση, δημιουργία αποστήματος και χρόνιο πυελικό άλγος.

Ο γιατρός σας θα εξετάσει την περιοχή της πυέλου και θα συστήσει εξετάσεις ούρων και αίματος για να ελέγξει το ενδεχόμενο λοίμωξης. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά και πολύ σπάνια χειρουργική επέμβαση.

Διάρροια με αίμα

Το φούσκωμα που συνοδεύεται από συχνό κοιλιακό άλγος και διάρροιες, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα. Εκτιμάται ότι το 40% των πασχόντων παρουσιάζουν επίσης συμπτώματα που δεν αφορούν το πεπτικό, όπως προβλήματα όρασης (συνήθως πόνο στο μάτι και θολή όραση), δερματικά εξανθήματα και κόπωση.

Ο γιατρός θα σας παραπέμψει σε γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα σας συστήσει μια σειρά εξετάσεων, όπως εξέταση αίματος και κοπράνων. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό. Έχει βρεθεί επίσης ότι η πρωτεΐνη σόγιας μειώνει τη σοβαρότητα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Πηγή: prevention.com

Το διαβάσαμε στο:onmed.gr