Φράσεις και Συμπεριφορές που πληγώνουν τα παιδιά μας…
Η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη. Η πίεση της δουλειάς αλλά και το άγχος της διαβίωσης, αποτελούν για όλες τις οικογένειες αιτία και αφορμή για νεύρα και φωνές.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€
[babyPostAd]Τα παιδιά όμως δεν διαθέτουν την ψυχική δύναμη και τις άμυνες που διαθέτουμε εμείς και είναι πολύ εύκολο να πληγωθούν από αυτά που θα τους πούμε τη στιγμή που χάνουμε την ψυχραιμία μας. Υπάρχουν εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι γονείς χωρίς καν να το καταλαβαίνουν, που αφήνουν σημάδι στην ψυχή των παιδιών για πάντα. Η παιδική ψυχολογία επηρεάζεται και οι συμπεριφορές αντί να βελτιωθούν, γίνονται χειρότερες.
Πειθαρχία και Τιμωρία
Σεβασμός
Είναι σημαντικό οι γονείς, να θυμούνται πως ο σεβασμός και οι αξίες που θέλουν να έχουν τα παιδιά τους, ξεκινούν από τους ίδιους. Δε μπορούν να περιμένουν από τα παιδιά να έχουν σεβασμό όταν δεν έχουν διδαχθεί σεβασμό. Όταν τα παιδιά μιλάνε άσχημα ή με ασέβεια στην μητέρα τους, είναι λάθος να απαντά με τον ίδιο τρόπο. Είσαι κακομαθημένο! Αφού μου μιλάς άσχημα θα σε κλείσω στο δωμάτιο σου/ θα σε χτυπήσω/δεν θα πας να παίξεις!” Με αυτά που μου λες δεν σε αγαπάω πλέον. Οι γονείς πρέπει να λειτουργούν ως μέντορες για τα παιδιά τους και να μην ασκούν ψυχολογική βία προκειμένου να γίνει αυτό που θέλουν. Οι φράσεις αυτές πληγώνουν τα παιδιά βαθιά και ανεπανόρθωτα.
Απειλές
Οι απειλές και οι ψυχικοί εκβιασμοί δίνουν λάθος εντυπώσεις στα παιδιά για την σχέση τους. Μαθαίνουν να φοβούνται τους γονείς, και ο φόβος αυτό μπαίνει εμπόδιο στην δημιουργία μιας καλής επικοινωνίας μεταξύ τους. Το σωστό βήμα είναι να κατανοήσουν τα παιδιά γιατί είναι λάθος αυτό που κάνουν και ποιες θα είναι ακριβώς οι συνέπειες (όπως π.χ. Δεν θα δεις τηλεόραση το βράδυ).
Τιμωρία
Ένας “μπαμπούλας” δεν έχει θέση στην οικογένεια. Δημιουργείται η εντύπωση ότι μόνο με αυτήν την απειλή η οικογένεια διαχειρίζεται τα θέματα της πειθαρχίας και στην απουσία τους υπάρχει ελευθερία κινήσεων. Τέλος, οι γονείς δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την τιμωρία της εγκατάλειψης. Για τα παιδιά το να μείνουν μόνα τους είναι πολύ τρομαχτικό, και η χρήση της τακτικής αυτής για να τα πειθαρχήσουνε, τα τραυματίζει ψυχικά και τους δημιουργεί φοβίες.
Σύγκριση
Μεταξύ αδερφών
Για όσους έχουν αδέρφια, η φράση Ο αδερφός σου δεν θα το έκανε ποτέ αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ οικεία αλλά η τα αποτελέσματα της είναι αρνητικά. Τα μικρότερα αδέρφια προσπαθούν να μοιάσουν στον αδερφό-πρότυπο και χάνουν τους εαυτούς τους. Η συνεχής σύγκριση δημιουργεί επιθετικότητα στην σχέση των 2 παιδιών και μπορεί μελλοντικά να τα απομακρύνει.Επίσης, δημιουργεί στο παιδί την αίσθηση ότι δεν μπορεί να καταφέρει ή να ολοκληρώει τίποτα.
Με τα άλλα παιδιά
Αν το παιδί δημιουργήσει κάτι και πάρει από τους γονείς του το σχόλιο “κοίτα τι όμορφη που την έκανε ο Γιώργος, εσύ γιατί δεν την έφτιαξες έτσι”, τότε έχουμε βοηθήσει στην καταστροφή της αυτοπεποίθησης τους και έχουμε δημιουργήσει ένα άβουλο και ανικανοποίητο πλάσμα. Τα παιδιά χρειαζόνται επιβράβευση και θετική ενίσχυση.
Συναισθήματα
Τα παιδιά δεν έχουν κανόνες και λειτουργούν με αυθορμητισμό. Όταν αισθάνονται κούραση, το αισθάνονται με όλο τους το είναι, για αυτά είναι όλα ή τίποτα. Όταν είναι θυμωμένα, λοιπόν, και ακούν τη φράση Δεν είσαι θυμωμένος, έχεις απλά κουραστεί, νιώθουν ότι κανείς δεν τα καταλαβαίνει. Όταν μπλοκάρουν τα έντονα συναισθήματά τους, όπως τον φόβο, την λύπη, την αγωνία, τα παιδιά μαθαίνουν να μην αισθάνονται, και είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν άβουλα και εξαρτημένα από τους γονείς.
Τα παιδιά πρέπει να ωριμάσουν συναισθηματικά για να γίνουν υγιείς ενήλικες και για την ψυχική υγεία τους ευθύνη έχουν οι γονείς τους. Στις δύσκολες στιγμές των συγκρούσεων οφείλουν να είναι αυτοί οι ενήλικες και να κρατάνε την ψυχραιμία τους. Και πάνω από όλα, οφείλουν να εκφράζουν την αγάπη τους καθημερινά γιατί η αγάπη φτιάχνει δυνατούς ανθρώπους ικανούς να αντέξουν οποιαδήποτε φορτίο.
Πηγή: mommy.gr