Γαλακτομπούρεκο
Υλικά συνταγής
για το φύλλο
- 350γρ. φύλλο κρούστας
- ½ φλιτζ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
- λίγη κανέλα για το σερβίρισμα
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]για την κρέμα
- 1 ½ λίτρο γάλα
- 1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
για το σιρόπι
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. νερό
- ½ λεμόνι (η φλούδα του και ο χυμός του)
- 1 ξύλο κανέλλα
Διαδικασία συνταγής
- Βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι.
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια να αφρατέψουν και ρίχνουμε σιγά σιγά λίγη από την κρέμα που φτιάξαμε. Ανακατεύουμε διαρκώς. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην πάρει βράση.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα ⅔ από τα φύλλα. Βουτυρώνουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά. Προσθέτουμε την κρέμα αφού κρυώσει. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (τα βουτυρώνουμε κι αυτά ένα ένα) και με τα φύλλα που προεξέχουν γύρω από το ταψί.
- Χαράζουμε σε λωρίδες το γαλκτομπούρεκο κάθετα και οριζόντια και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, όλα μαζί, για 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε στο κρύο γαλακτομπούρεκο το ζεστό σιρόπι.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα.
Πηγή: Cooklos.gr