Άλλωστε, αυτό είναι το πρώτο του “σπίτι”, το πρώτο παράδειγμα, η πρώτη αίσθηση που παίρνει για το τι είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και τι σημαίνει αγάπη, σεβασμός, συντροφικότητα.
Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά, οσο μικρά κι αν είναι, καταλαβαίνουν. Αισθάνονται. Η σχέση που έχει ο κάθε γονιός με τα παιδιά του, δεν θα μπορούσε παρά να είναι άμεσα συνδεδεμένη, αλλά και αποτέλεσμα της σχέσης που έχει με τον σύντροφο του. Το αντίθετο είναι πραγματικά δύσκολο, εαν όχι αδύνατο. Το τελευταίο έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατη έρευνα,σύμφωνα με το paidiatros,com.
Η σχέση με το σύντροφο σας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σχέση που έχετε με το παιδί σας
Έρευνα αποδεικνύει ότι η ένταση μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στη σχέση που έχει ο κάθε γονιός ξεχωριστά με το παιδί του. Σύμφωνα μάλιστα με την πρόσφατη έρευνα, οι μπαμπάδες συγκεκριμένα αφήνουν όλα τα αρνητικά συναισθήματα και την ένταση που έχουν στο γάμο τους να ξεφύγει από τα πλαίσια της συζυγικής σχέσης και να βλάψει το δέσιμο και τη σχέση με το παιδί τους.
Ηέρευναδημοσιεύτηκεπρόσφατααπότουςσυγγραφείςστο Journal of Family Psychology μετοντίτλο “Spillover between marital quality and parent-child relationship quality: Parental depressive symptoms as moderators”. Η ψυχολόγος κι επικεφαλής της έρευνας Chrystyna D. Kouros, Southern Methodist University, αναφέρει πως η ποιότητα ενός ζευγαριού ή ενός γάμου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το δέσιμο του κάθε γονιού ξεχωριστά με το παιδί του.
Η έρευνα
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 203 οικογένειες. Τα μέλη της κάθε οικογένειας συμπλήρωναν καθημερινά ένα ημερολόγιο για 15 μέρες. Στο τέλος κάθε μέρας οι γονείς αξιολογούσαν, ο καθένας ξεχωριστά, την ποιότητα του γάμου τους και της σχέσης που έχουν με το παιδί τους.
Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν επικρατούσε ένταση και σύγκρουση ανάμεσα στο ζευγάρι, υπήρχε ένταση και στις αλληλεπιδράσεις τους με το παιδί. Επίσης, παρατηρήθηκαν σαφείς διαφορές μεταξύ των μαμάδων και των μπαμπάδων. Φαίνεται ότι διαχειρίζονται διαφορετικά τις δυσκολίες που συναντούν στο γάμο τους.
Διαφορές μεταξύ μαμάδων και μπαμπάδων
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μητέρες, στις περιπτώσεις που η ποιότητα του γάμου τους ήταν χαμηλή, μπορούσαν να διαμερισματοποιήσουν, δηλαδή να ξεχωρίσουν και να βάλουν στην άκρη τα προβλήματα του γάμου τους μέχρι την επόμενη μέρα. Μάλιστα φαίνεται ότι οι μητέρες σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθούν να «επανορθώσουν» για την ένταση που επικρατεί στο γάμο τους και βελτιώνουν τη σχέση που έχουν με το παιδί τους.
Οι μπαμπάδες δεν διαχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο την ένταση στη γάμο τους. Σύμφωνα με την έρευνα, στις περιπτώσεις όπου η μητέρα είχε σημάδια κατάθλιψης, ο πατέρας άφηνε την ένταση στο γάμο να εμποτίσει τις αλληλεπιδράσεις του με το παιδί.
“Η ποιότητα ενός γάμου επηρεάζει όλη την οικογένεια”
Αυτό ήταν το συμπέρασμα της υπεύθυνης για την έρευνα Chrystyna D. Kouros. Η σχέση μεταξύ των γονιών αποτελεί άγκυρα για όλη την οικογένεια. Οι ευτυχισμένοι γονείς έχουν και ευτυχισμένα παιδιά. Είναι ευθύνη των γονιών να διατηρούν καλή ποιότητα στη σχέση τους. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα αισθάνονται την αναγκαία ασφάλεια κι αυτοπεποίθηση για να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους.
Εστιάστε στη σχέση με το σύντροφό σας. Μη βάζετε τον γάμο σας σε δεύτερη μοίρα. Η ένταση και τα προβλήματα είναι ανθρώπινο να υπάρχουν, όμως μην τα μεταθέτετε στη σχέση που έχετε με τα παιδιά σας. Κάντε το πολυτιμότερο δώρο στα παιδιά σας: τη δική σας ευτυχία ως γονείς, ως ζευγάρι.