Γέννα «λωτός»: Αυτοί οι γονείς αποφάσισαν να διατηρήσουν τον πλακούντα κολλημένο στο μωρό μέχρι να πέσει από μόνος του.
Όταν οι γονείς Nick και Vanessa Fisher γέννησαν τον νεογέννητο γιο τους, Ashton, αποφάσισαν να μην κόψουν το λώρο.
[babyPostAd]Επιλέγοντας να έχουν μια φυσιολογική γέννα στο σπίτι τους, το ζευγάρι πήγε ένα βήμα παραπέρα και επέλεξε τη γέννα λωτό – που σημαίνει ότι δεν έκοψαν τον ομφάλιο λώρο στο νέο τους μωρό.
Σύμφωνα με την ενημέρωση τους στο Facebook σχετικά με την πρόοδο του μωρού Ashton, το ζευγάρι έγραψε ότι την 4η ημέρα, ο ομφάλιος λώρος του ήταν ακόμα συνδεδεμένος.
Με τη γέννα του λωτού, οι γονείς κρατούν τον ομφάλιο λώρο συνδεδεμένο μέχρι να απομακρυνθεί φυσιολογικά από το βρέφος, κάτι που μπορεί να πάρει μέρες – αντί να τον κόψουν ενώ μπορεί ακόμα να μεταφέρει αίμα και θρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με την Vanessa, η ιδέα για τη γέννηση του λωτού της ήρθε, ενώ ερευνούσε τις επιλογές της.
Αφού ανακάλυψε ότι πολλές μητέρες κρατούν τον ομφάλιο λώρο προσαρτημένο για αρκετές ώρες μετά τη γέννηση για να επιτρέψουν στο αίμα να σταματήσει να ρέει και να εξασφαλίσει “πλήρη μεταφορά αίματος στον πλακούντα στο μωρό”, ανακάλυψε και τις γέννες του λωτού – μια ιδέα που της άρεσε!
Είπε: “Μετά τη γέννηση, το μωρό απομακρύνεται κανονικά από τη μήτρα και χωρίζεται από το λώρο και τον πλακούντα – μια σειρά από γεγονότα που φαντάζομαι ότι θα μπορούσαν να είναι συναισθηματικά τραυματικά για το μωρό. Ο σταδιακός διαχωρισμός από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα φαίνεται πιο συναισθηματικά διακριτικός από το μωρό. ”
Και “όταν το ομφάλιος λώρος αποσυνδέεται φυσικά και ο πλακούντας ολοκληρώνει τη δουλειά του παρέχοντας θρεπτικά συστατικά και αίμα στο μωρό, το μωρό έχει χρόνο να δημιουργήσει έναν νέο δεσμό και εξάρτηση με τον πατέρα.”
Για τον πλακούντα του μωρού του Ashton, ο ξάδερφος της Vanessa δημιούργησε μια κομψή τσάντα πλακούντα αφού συνειδητοποίησε ότι δεν είχε χρόνο για να αγοράσει κάποια – και παρόλο που “χρειαζόταν λίγο περισσότερη προσοχή”, η νέα μαμά λέει ότι “αξίζει τον κόπο για την ευημερία του παιδιού.”
Και “πέρα από το αρχικό πλύσιμο, το στέγνωμα και τη θεραπεία του πλακούντα, δεν απαιτείται μεγάλη φροτίδα”, είπε.
Το ζευγάρι έπλενε τον πλακούντα με νερό και στη συνέχεια το κάλυψε με στυπτικά βότανα, όπως το μυριόφυλλο, τη φουντουκιά, τη λεβάντα, το δεντρολίβανο, τα τριαντάφυλλα και το θαλασσινό αλάτι.
Σύμφωνα με τη Vanessa, “τα βότανα κάλυπταν κάθε οσμή”.
Παρόλο που η πρακτική της γέννησης του λωτού είναι ανορθόδοξη, έχει επίσης αυξηθεί στη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια.
Και η Vanessa και ο Nick έγραψαν στο Facebook ότι “Οι γέννες του λωτού τείνουν να είναι πιο γαλήνιες και ειρηνικές”.
Ωστόσο, παρόλο που δεν υπάρχουν επιστημονικά υποστηριζόμενα ευρήματα που να υποδεικνύουν εάν είναι θετική ή όχι η διατήρηση του πλακούντα, πολλοί γιατροί διαφωνούν κάθετα με αυτήν την επιλογή.
Ο Δρ William Schweizer, ένας παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο Live Science: “Ο πλακούντας είναι νεκρός ιστός και εξαιτίας αυτού το αίμα είναι επιρρεπές σε βακτηριακή υπερανάπτυξη”. Έτσι μπορεί να προκληθεί μόλυνση στον πλακούντα, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί στο μωρό. ”