Γέννα στο νερό: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε την απόφαση!

Γέννα στο νερό: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε την απόφαση!

Γέννα στο νερό

Ο τοκετός στο νερό είναι η διαδικασία γέννας σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό. Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να μείνουν στην αρχή στο νερό και να βγουν έξω για την ώρα του τοκετού. Άλλες γυναίκες αποφασίζουν να παραμείνουν στο νερό και για τον ίδιο τον τοκετό. Η θεωρία πίσω από τη γέννα στο νερό είναι ότι αφού το μωρό έβρικσόταν στο σάκο αμνιακού υγρού για εννέα μήνες, η γέννηση σε παρόμοιο περιβάλλον είναι ευγενέστερη για το μωρό και λιγότερο αγχωτική για τη μητέρα.

Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα

[babyPostAd]Οι μαίες, τα μαιευτήρια και ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικολόγων πιστεύουν ότι η μείωση του στρες του τοκετού θα μειώσει τις επιπλοκές του εμβρύου. Η γέννα στο νερό θα πρέπει πάντα να πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικευμένου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη από τη γέννα στο νερό;

Οφέλη για τη μητέρα:

 • Το ζεστό νερό είναι χαλαρωτικό και άνετο.
 • Στα μεταγενέστερα στάδια του τοκετού, το νερό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ενέργεια της γυναίκας.
 • Η επίδραση του νερού μειώνει το σωματικό βάρος της μητέρας, επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία και τη νέα τοποθέτηση.
 • Το νερό προάγει αποτελεσματικότερες συστολές της μήτρας και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση των μυών της μήτρας, λιγότερο πόνο για τη μητέρα και περισσότερο οξυγόνο για το μωρό.
 • Η βύθιση στο νερό συχνά βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το άγχος.
 • Το νερό φαίνεται να μειώνει τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες, επιτρέποντας στο σώμα της μητέρας να παράγει ενδορφίνες οι οποίες χρησιμεύουν ως αναστολείς του πόνου.
 • Το νερό αναγκάζει το περίνεο να γίνει πιο ελαστικό και χαλαρό, μειώνοντας την εμφάνιση και τη σοβαρότητα του σχισίματος και την ανάγκη για επισειδοτομία και ραφές.
 • Καθώς η έγκυος χαλαρώνει με φυσικό τρόπο στο νερό, είναι σε θέση να χαλαρώσει διανοητικά και να συγκεντρωθεί απόλυτα στη διαδικασία της γέννησης.
 • Καθώς το νερό παρέχει περισσότερη ιδιωτικότητα στην έγκυο, μπορεί να μειώσει τις αναστολές, το άγχος και τους φόβους.

Οφέλη για το μωρό:

 • Παρέχει περιβάλλον παρόμοιο με τον αμνιακό σάκο.
 • Μειώνει το άγχος της γέννησης, αυξάνοντας έτσι τη καθησύχαση και την αίσθηση της ασφάλειας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το μωρό;

Τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς ο τοκετός στο νερό έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα, έχει γίνει ελάχιστη έρευνα σχετικά με τους κινδύνους της γέννησης του νερού. Ορισμένες μελέτες στην Ευρώπη έδειξαν παρόμοια περιγεννητικά ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ γεννήσεων στο νερό και συμβατικών γεννήσεων

Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, υπάρχει ένας θεωρητικός κίνδυνος εμβολισμού του νερού, που συμβαίνει όταν το νερό μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας. βλέπουν έναν πιθανό κίνδυνο αναρρόφησης νερού. Παρόλο που το  British Medical Journal θεωρεί κατά 95% ασφαλές τον τοκετό στο νερό, θεωρούν οτι μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

Εάν το μωρό βιώνει άγχος κατά τον τοκετό ή αν ο ομφάλιος λώρος έχει τυλιχθεί,  το μωρό μπορεί να αναπνεύσει αμέσως μόλις βγει στο εξωτερικό περιβάλλον με την πιθανότητα εισπνοής νερού

Αυτό όμως θα ήταν σπάνιο γεγονός, διότι τα μωρά δεν εισπνέουν κανονικά μέχρι να εκτεθούν στον αέρα. Συνεχίζουν να λαμβάνουν οξυγόνο μέσω του ομφάλιου λώρου μέχρι να αρχίσουν να αναπνέουν μόνα τους ή μέχρι να κοπεί ο λώρος. Ο τελικός πιθανός κίνδυνος είναι ότι ο ομφάλιος λώρος θα μπορούσε να σπάσει στην επιφάνεια του νερού. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την προσοχή κατά την ανύψωση του μωρού στο στήθος της μητέρας.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή