Γέννα στο νερό: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε την απόφαση!

Γέννα στο νερό: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε την απόφαση!

Ο τοκετός στο νερό είναι η διαδικασία γέννας σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό. Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να μείνουν στην αρχή στο νερό και να βγουν έξω για την ώρα του τοκετού. Άλλες γυναίκες αποφασίζουν να παραμείνουν στο νερό και για τον ίδιο τον τοκετό. Η θεωρία πίσω από τη γέννα στο νερό είναι ότι αφού το μωρό έβρικσόταν στο σάκο αμνιακού υγρού για εννέα μήνες, η γέννηση σε παρόμοιο περιβάλλον είναι ευγενέστερη για το μωρό και λιγότερο αγχωτική για τη μητέρα.

Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα

[babyPostAd]Οι μαίες, τα μαιευτήρια και ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικολόγων πιστεύουν ότι η μείωση του στρες του τοκετού θα μειώσει τις επιπλοκές του εμβρύου. Η γέννα στο νερό θα πρέπει πάντα να πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικευμένου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη από τη γέννα στο νερό;

Οφέλη για τη μητέρα:

Οφέλη για το μωρό:

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το μωρό;

Τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς ο τοκετός στο νερό έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα, έχει γίνει ελάχιστη έρευνα σχετικά με τους κινδύνους της γέννησης του νερού. Ορισμένες μελέτες στην Ευρώπη έδειξαν παρόμοια περιγεννητικά ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ γεννήσεων στο νερό και συμβατικών γεννήσεων

Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, υπάρχει ένας θεωρητικός κίνδυνος εμβολισμού του νερού, που συμβαίνει όταν το νερό μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας. βλέπουν έναν πιθανό κίνδυνο αναρρόφησης νερού. Παρόλο που το  British Medical Journal θεωρεί κατά 95% ασφαλές τον τοκετό στο νερό, θεωρούν οτι μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

Εάν το μωρό βιώνει άγχος κατά τον τοκετό ή αν ο ομφάλιος λώρος έχει τυλιχθεί,  το μωρό μπορεί να αναπνεύσει αμέσως μόλις βγει στο εξωτερικό περιβάλλον με την πιθανότητα εισπνοής νερού

Αυτό όμως θα ήταν σπάνιο γεγονός, διότι τα μωρά δεν εισπνέουν κανονικά μέχρι να εκτεθούν στον αέρα. Συνεχίζουν να λαμβάνουν οξυγόνο μέσω του ομφάλιου λώρου μέχρι να αρχίσουν να αναπνέουν μόνα τους ή μέχρι να κοπεί ο λώρος. Ο τελικός πιθανός κίνδυνος είναι ότι ο ομφάλιος λώρος θα μπορούσε να σπάσει στην επιφάνεια του νερού. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την προσοχή κατά την ανύψωση του μωρού στο στήθος της μητέρας.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή