Γεννήσατε και η κοιλίτσα παραμένει; Δείτε τι να κάνετε!

Γεννήσατε και η κοιλίτσα παραμένει; Δείτε τι να κάνετε!

κοιλίτσα παραμένει

Στις περισσότερες νέες μαμάδες η όψη της κοιλιάς τους ακόμα και αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό δημιουργεί τρομερή απογοήτευση, καθώς είναι ακόμα πρησμένη και πλαδαρή κάνοντάς τις να δείχνουν σαν 5 μηνών έγκυες.

Πολλές γυναίκες, μάλιστα, συνεχίζουν να έχουν αυτή την κάθετη μαύρη γραμμή (ονομάζεται linea nigra), αλλά και ραγάδες, ενώ όσες έκαναν καισαρική έχουν την τομή της χαμηλά στην κοιλιά, η οποία μπορεί μεν να μη φαίνεται, αλλά δεν παύει για αρκετό καιρό να είναι ενοχλητική.

Όλοι οι γιατροί και οι μαίες θα σας πουν ότι χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει πλήρως το σώμα σας – ειδικά η κοιλιά σας – από την εγκυμοσύνη. Από τη στιγμή που γεννιέται το μωρό, οι ορμονικές αλλαγές του οργανισμού κάνουν τη μήτρα να συστέλλεται και να συρρικνώνεται προς το προ-εγκυμοσύνης σχήμα της. Χρειάζονται έξι με οκτώ εβδομάδες προκειμένου η μήτρα να επιστρέψει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Όλα τα κύτταρά του σώματός σας τα οποία πρήστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αρχίζουν να απελευθερώνουν το επιπλέον υγρό, το οποίο αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων, των κολπικών εκκρίσεων και του ιδρώτα. Το επιπλέον λίπος που αποθηκεύσατε προκειμένου να θρέψετε το μωρό σας αρχίζει να καίγεται (ειδικά αν παράλληλα θηλάζετε και ασκείστε). Χρειάζεται, όμως, να περάσουν τουλάχιστον μερικές εβδομάδες μέχρι να δείτε τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι ραγάδες και η μαύρη γραμμή της κοιλιάς επιμένουν περισσότερο, σταδιακά γίνονται πολύ λιγότερο εμφανείς περί τους 6 με 12 μήνες μετά τον τοκετό. Η κοκκινίλα τους φεύγει και συνήθως γίνονται λευκές (ή ανάλογες με το χρώμα του δέρματός σας). Η μαύρη γραμμή της κοιλιάς ξεθωριάζει μέσα στον χρόνο, αν και είναι πιθανό να μην εξαφανιστεί ποτέ εντελώς.

Πότε θα επανέλθει πλήρως η κοιλιά μου;Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι υπομονή. Χρειάστηκαν 9 μήνες για να μεγαλώσει η κοιλιά σας και να μεταφέρει το μωρό σας, οπότε είναι λογικό ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλο τόσο για να επιστρέψει στο αρχικό της σχήμα.

Αν δεν θηλάζετε θα χρειαστεί να προσέχετε αρκετά τη διατροφή σας μετά τον τοκετό για να μπορέσετε να χάσετε το βάρος που πήρατε. Θα πρέπει, δηλαδή, να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που θα καταναλώνατε όσο ήσασταν έγκυος.

Τι να κάνω για να δείχνει καλύτερα η κοιλιά μου;Ο θηλασμός αναμφίβολα βοηθά, ειδικά τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες που θηλάζουν καίνε περισσότερες θερμίδες προκειμένου να παράγουν γάλα, οπότε συνήθως χάνουν τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο εύκολα και πιο γρήγορα από τις γυναίκες που δεν θηλάζουν.

Επιπλέον, ο θηλασμός ενεργοποιεί τις συστολές που βοηθούν στην συρρίκνωση της μήτρας, κάνοντας μια μορφή άσκησης για όλο το σώμα. Ωστόσο, πολλές μαμάδες που θηλάζουν λένε ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να χάσουν τα τελευταία 2,5 με 4,5 κιλά της εγκυμοσύνης.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο οργανισμός διατηρεί σκόπιμα το επιπλέον αυτό λίπος προκειμένου να βοηθά στην παραγωγή γάλακτος. Η επιστήμη, ωστόσο, δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα αυτό.

Aυτό συμβαίνει αν δεν χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης!

Βοηθά η άσκηση. Είτε πρόκειται απλά για καθημερινή βόλτα με το καροτσάκι ή για συστηματική γιόγκα, η σωματική άσκηση τονώνει τους μύες της κοιλιάς και βοηθά στο κάψιμο των θερμίδων. Καλό είναι, λοιπόν, να κάνετε συστηματικά αερόβια άσκηση με πολλούς κοιλιακούς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν θαύματα. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση θα πρέπει να ρωτήσετε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας πει πότε το σώμα σας θα είναι έτοιμο.

Κάποιες κοιλίτσες μετά τον τοκετό χρειάζονται λίγη παραπάνω «δουλειά». Σε κάποιες γυναίκες η αριστερή και δεξιά πλευρά το μυ που καλύπτει την μπροστινή επιφάνεια της κοιλιάς μπορεί να διαχωριστούν –ειδικά αν αυτή δεν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη. Δεν πρόκειται για μία επίπονη κατάσταση, αλλά επειδή γίνεται εμφανής ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ο γυναικολόγος μπορεί να σας πει τι να κάνετε για να περιορίσετε το πρόβλημα, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη.

Να ξεκινήσω δίαιτα;Αν πήρατε πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το να χάσετε μερικά κιλά θα σας βοηθήσει να μειώσετε την κοιλιά σας. Μία δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ωστόσο, δώστε προτεραιότητα στη φύση και την άσκηση. Περιμένετε τουλάχιστον έξι εβδομάδες -ιδανικά μερικούς μήνες- πριν αρχίσετε να κόβετε πολλές θερμίδες, ιδιαίτερα αν θηλάζετε.

Οι γυναίκες χρειάζονται από 1.600 έως 2.400 ημερησίως για να διατηρούν υγιές βάρος. Για να χάνετε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα θα χρειαστεί να μειώνετε τουλάχιστον κατά 500 τις ημερήσιες θερμίδες σας είτε τρώγοντας λιγότερο είτε με το να ασκήστε περισσότερο. Μην επιδιώκετε, όμως, να χάνετε περισσότερο από μισό κιλό ανά εβδομάδα, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένη και με κακή διάθεση.

Τέλος, μην ξεκινήσετε κάποια πολύ αυστηρή δίαιτα γιατί η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να θηλάσετε. Οι πολύ αυστηρές δίαιτες βάζουν τον οργανισμό σε κατάσταση ασιτίας και τόσο το στρες όσο και η κούραση που του προκαλούν μειώνουν την παραγωγή γάλακτος. Επίσης, όταν δεν τρέφεστε επαρκώς δεν λαμβάνετε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα λιπαρά που πρέπει να λάβει και το μωρό σας από το γάλα σας.

Πηγή: mommyland.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δίαιτα για νέες μητέρες: Χάστε τα κιλά της εγκυμοσύνης

Όλα τα tips για να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης