Για να γίνετε οι καλύτεροι θείοι του κόσμου…

family_photo_mobile

Το μόνο πράγμα που είναι καλύτερα από το να είναι κανείς μαμά ή μπαμπάς είναι θεία  ή θείος.

Σκεφτείτε το κι εσείς: μπορείς να απολαύσεις όλα τα καταπληκτικά πράγματα που φέρνει ένα παιδί, χωρίς τα δυσάρεστα (κλάματα, γκρίνιες, βρώμικες πάνες.) Ωστόσο ο τίτλος φέρνει και μερικές ευθύνες! Θα πρέπει να ισορροπήσετε με το φύλο τους και να βρείτε τρόπους να διασκεδάζετε με τα παιδιά αλλά χωρίς να τα κακομάθετε. Δεν είναι πάντα εύκολο αλλά αξίζει η επιπλέον προσπάθεια. Είτε λοιπόν έχετε ήδη ανίψια είτε όχι, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να γίνετε οι καλύτεροι θείοι του κόσμου!

Να είστε πάντα πρόθυμοι να ακούτε

Υπάρχουν φορές που τα παιδιά χρειάζονται συμβουλές των ενηλίκων, αλλά θα προτιμούσαν να μην τις πάρουν από τους γονείς τους. Αφήστε τον ανιψιά ή τον ανιψιό σας να ξέρει πώς είστε ένα πρόσωπο το οποίο είναι πάντα πρόθυμο να ακούσει τον όποιο προβληματισμό του/της. Καθοδηγήστε το σωστά και δώστε του να καταλάβει πώς δεν θα προδώσετε την μεταξύ σας κουβέντα στους γονείς. Εκτός βέβαια αν τίθεται ο εαυτός τους σε κίνδυνο.

Ακολουθήστε τους κανόνες των γονιών

Η συνέπεια είναι το κλειδί για την ανατροφή των παιδιών, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να μην παρακούτε τους κανόνες που θέτουν οι γονείς όταν τα παιδιά είναι μακριά τους. Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν την απόφασή σας με μια χαριτωμένη γκριμάτσα ή μια ζεστή αγκαλιά αλλά είναι σημαντικό να μην «πέσετε στην παγίδα.»

Προσφέρετε χείρα βοηθείας

Αν οι γονείς φαίνονται στρεσαρισμένοι και χρειάζονται μια μέρα ξεκούρασης, μη διστάσετε να προσφέρετε την βοήθειά σας. Θα περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά και θα βοηθήσετε πολύ τον αδερφό ή την αδερφή σας.

Διασκεδάστε

Ως θείος ή θεία, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να ψυχαγωγήσετε ένα παιδί χωρίς να βάλετε το iPad μέσα στο παιχνίδι. Υπάρχει καλύτερο από τις χειροτεχνίες; Αν δεν είστε καλλιτεχνικοί τύποι, έχουμε κάποιες προτάσεις από τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε.

Μην τα κακομαθαίνετε

Ένα παγωτό μια στο τόσο ή κάποιο σουβενίρ από ένα ταξίδι σας είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά δεν χρειάζεται να κακομαθαίνετε τα ανίψια σας κάθε φορά που τα βλέπετε. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι το καλύτερο που μπορείτε να τους δώσετε είναι η αγάπη.

Παρόντες στις μικρές στιγμές

Μπορεί πάντα να δίνετε το παρών στα γενέθλια ή στις γιορτές αλλά μην ξεχνάτε ότι για ένα παιδί είναι σημαντικό να είστε παρόντες και στα μικρά όπως π.χ την ημέρα που έπεσε ένα ακόμη δόντι και αισθάνεται πολύ περήφανο για τον εαυτό του.

Μην δείχνετε τις αδυναμίες

Σιγουρευτείτε ότι δείχνετε την ίδια αγάπη και αντιμετωπίζετε με τον ίδιο τρόπο όλες τις ανιψιές και τους ανιψιούς σας. Φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο στον καθένα ξεχωριστά ώστε να αισθάνονται ιδιαίτεροι χωρίς μεροληψία.

Ποτέ μην κακολογείτε τους γονείς

Ακόμα κι αν διαφωνείτε με κάτι που έκαναν οι γονείς, είναι σημαντικό να διατηρείτε τη γνώμη σας για τον εαυτό σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε άλλωστε είναι να ξεκινήσει μια διαμάχη με την μαμά και το μπαμπά. Αντ ‘αυτού, προσφέρετε στον ανιψιό ή την ανιψιά  συμβουλές για το πώς να χειριστούν την κατάσταση.

Αποτελέστε πρότυπο

Είστε ένα πρότυπο για αυτά τα παιδιά, οπότε φροντίστε να είστε καλό. Εάν δεν θέλετε τα ανίψια σας να μάθουν για κάτι κακό που κάνετε, τότε μάλλον δεν πρέπει να το κάνετε!

Αθανασιάδου Βιολέττα-baby,gr