Για όλες τις μαμάδες: Επιχείρηση… τακτοποιημένο σπίτι!

Για όλες τις μαμάδες: Επιχείρηση… τακτοποιημένο σπίτι!

τακτοποιημένο σπίτι

Μερικές μαμάδες είναι ειδικές στην οργάνωση. Για άλλες, οι ντουλάπες χρησιμεύουν για να πετάνε μέσα οτιδήποτε …λίγο πριν καταφθάσουν οι επισκέπτες.  Όποιος τύπος μαμάς και να είστε, οι κατωτέρω ρεαλιστικές συμβουλές θα σας κάνουν τη ζωή πιο … οργανωμένη.

Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω στις διακοπές των Χριστουγέννων με το μωρό μου

[babyPostAd]Στρατηγική 1η: Δείξτε στα παιδιά σας πως μπορούν να σας βοηθήσουν

Δώστε στα παιδιά σας συγκεκριμένες οδηγίες: Το να πείτε απλά «Καθάρισε το δωμάτιό σου» είναι μια οδηγία πολύ ασαφής για τα  περισσότερα παιδιά. «Σήκωσε όλα τα βιβλία ζωγραφικής και βάλε τα στο κουτί τους», είναι μια πιο χρήσιμη οδηγία. Επίσης επιμερίστε τις δουλειές που τους ζητάτε να κάνουν και δώστε τους συγκεκριμένες, απλές οδηγίες.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος αποθήκευσης: Αν θέλετε το παιδί σας να βοηθήσει στην τακτοποίηση του δωματίου του και να μην μπλοκάρει προσπαθώντας να βρει μια θέση για τα πάντα, θα πρέπει να του έχετε εξασφαλίσει μέσα στο δωμάτιό του τον αποθηκευτικό χώρο που θα χρειαστεί.

Μεγιστοποιήστε  τη χρήση του χώρου της ντουλάπας με κρεμαστά ράφια για παπούτσια στις πόρτες (που χρησιμεύουν όχι μόνο για παπούτσια!). Προσθέστε γάντζους για καπέλα, ζώνες, κολιέ, τσάντες, μπουρνούζια, και άλλα. Αν οι κρεμάστρες και τα συρτάρια είναι πολύ ψηλά για τα παιδιά, εξοπλίστε το δωμάτιο με ένα βοηθητικό σκαμνί, ώστε τα παιδιά να μπορούν να φτάσουν τα ρούχα τους, είτε για να ντύνονται είτε για να τακτοποιούν.

Στρατηγική 2η: Γίνετε εφευρετικοί με τα έργα τέχνης τους

Όταν τα παιδιά σας είναι στον παιδικό σταθμό ή στο νήπιο, είναι σημαντικό να βρείτε ένα μέρος (εκτός από το ψυγείο) για να τοποθετείτε τις ζωγραφιές και τα βραβευμένα έργα του. Μερικές ιδέες:

  • Τοποθετήστε κλιπ σε έναν τοίχο κοντά στην κουζίνα, αρκετά χαμηλά για να φτάνουν τα παιδιά, για να κρεμάνε τις δημιουργίες τους και όλοι να μπορείτε να τις θαυμάζετε.
  • Βάλτε ένα μαγνητικό πίνακα στο δωμάτιό τους, στο δωμάτιο όπου παίζουν ή στην κουζίνα, ώστε να μπορούν να ανανεώνουν τη «διακόσμηση» εκθέτοντας τα έργα τους.
  • Κρεμάστε μια μεγάλη κορδέλα ή σπάγκο κατά μήκος του τοίχου με μανταλάκια για να τοποθετείτε τα έργα τέχνης τους- αυτός είναι ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος για να αναδείξετε τα αριστουργήματά τους.
  • Μια πιο δαπανηρή λύση: Αγοράστε κορνίζες με άνοιγμα στο πίσω μέρος, που καθιστά εύκολο στα παιδιά να γλιστρήσουν τα έργα τέχνης μέσα, για να εκθέτουν κάθε φορά τα τελευταία αριστουργήματά τους.


Στρατηγική 3η: Κάντε τακτικά εκκαθάριση στα παιχνίδια τους

Τα παιδιά σπάνια θέλουν να αποχωριστούν τα παιχνίδια τους (και μερικές φορές ούτε οι γονείς το θέλουν). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε μεγάλη προσπάθεια για να τα πείσετε να συνειδητοποιήσουν ότι ήρθε η ώρα να απαλλαγούν από κάτι.

Για τα πολύ μικρά παιδιά, μερικές φορές είναι πιο εύκολο να κρύψετε για λίγο ένα παιχνίδι και στη συνέχεια αφού το ξεχάσει να απαλλαχθείτε οριστικά από αυτό. Αυτό βοηθά, επίσης, τους συναισθηματικούς γονείς γιατί είναι μια διαδικασία με δύο στάδια.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι καλύτερο να είστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς σχετικά με την εκκαθάριση από παιχνίδια που συσσωρεύονται στο σπίτι. Πετάξτε πρώτα τα εύκολα: σπασμένα παιχνίδια, παζλ με κομμάτια που λείπουν, παιχνίδια από τις σοκολάτες και τα φάστ φούντ που δεν έχουν συναισθηματική αξία. Σε κάποια παιδιά, πιάνει όταν τους λέτε ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι για πολύ μικρά παιδιά, ενώ εκείνα έχουν μεγαλώσει πια.

Αν κάποιο παιχνίδι φέρει συναισθηματική αξία, δώστε το σε ένα νεότερο ξάδελφο ή στενό φίλο. Με αυτόν τον τρόπο, κανένας από εσάς δεν θα νιώσει ότι αποσχίζεται από κάτι σημαντικό, αλλά αντ’ αυτού το μοιράζεται με κάποιον αγαπημένο του. Ακόμη πιο ουσιαστικό, δώστε στα παιδιά μια τσάντα να γεμίσουν με παιχνίδια για παιδιά λιγότερο τυχερά από αυτά.

Στρατηγική 4η: Οργανώστε τις φωτογραφίες σας

Συνήθως, η ιδέα να απαλλαγούμε από φωτογραφίες των παιδιών μας, ακόμη και τις πιο θολές όπου μετά βίας διακρίνονται τα χαρακτηριστικά τους, σχεδόν μας τρομοκρατεί. Μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν …να δαμάσετε το θηρίο:

Κάντε εκκαθάριση πριν από την εκτύπωση. Τραβάτε πολλά διπλά πλάνα με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές; Μπορείτε να διαγράψετε πάντα αυτές που δεν είναι καλές. Απλά βεβαιωθείτε ότι τις έχετε πραγματικά διαγράψει – και, καλύτερα ακόμη –  κάντε το πριν τις φορτώσετε στον υπολογιστή σας. Ταξινομήστε τες σε κουτιά και πετάξτε τις κακές φωτογραφίες.

Δώστε τις διπλές σε παππούδες και γιαγιάδες,θείες και θείους. Ακόμη και στα παιδιά σας δώστε μερικές… αγαπούν να έχουν φωτογραφίες του εαυτού τους.

Στρατηγική 5η: Ξεφορτωθείτε άχρηστα πράγματα

Χρησιμοποιήστε την τεχνική της περιστρεφόμενης πόρτας: Για παράδειγμα, για κάθε νέο βιβλίο που αγοράζετε, απαλλαγείτε από ένα που έχετε ήδη διαβάσει ή ξέρετε ότι δεν πρόκειται να διαβάσετε. Δώστε το σε ένα φίλο, δωρίστε το σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, ή πουλήστε το.

Μην το κρατήσετε, αν μπορείτε να το βρείτε αλλού: Αν μια συνταγή, αίτηση ασφάλισης, άρθρο, κλπ., είναι εύκολα προσβάσιμο στο internet, μην το κρατάτε, πετάξτε το!

Ξεσκαρτάρετε και την κουζίνα σας: Πετάξτε παλιά μπαχαρικά και, κάθε τόσο, κάντε μια εκκαθάριση στην τροφοθήκη σας από ότι έχει λήξει. Επίσης, κρατήστε στα συρτάρια της κουζίνας μόνο όσα εργαλεία κουζίνας χρησιμοποιείτε συχνά.

Κρατήστε μόνο τις επαγγελματικές κάρτες από άτομα ή επιχειρήσεις που δεν μπορείτε να βρείτε εύκολα στο internet. Όσες τελικά κρατήσετε, βάλτε τις όλες μέσα σε ένα κουτί, για να βρείτε γρήγορα την επόμενη φορά τον συντηρητή καυστήρα.. που ψάχνετε.

Μην αισθάνεστε ένοχοι εάν θέλετε να απαλλαγείτε από δώρα που ποτέ δεν χρησιμοποιήσατε ή δεν σας άρεσαν. Δώστε τα σε κάποιον που θα τα χρειαστεί.

Εν τέλει: Αν έχετε να επιλέξετε μεταξύ του να βάλετε με αλφαβητική σειρά τα παιχνίδια στο δωμάτιο των παιδιών και να βγείτε στον κήπο με τα παιδιά σας να παίξετε… φυσικά και να επιλέξτε το παιχνίδι! Οι συμβουλές αυτές έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να έχετε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας. Αν σας φανούν χρήσιμες, τέλεια! Αν πάλι σας φαίνονται περίπλοκες και κουραστικές, κάντε ό, τι μπορείτε και μην εκνευρίζεστε για τα υπόλοιπα.

Όλες οι μαμάδες γνωρίζουμε τι πρόκληση είναι να κρατήσουμε ένα σπίτι τακτοποιημένο και οργανωμένο με τα παιδιά να τρέχουν τριγύρω. Όταν πια τα παιδιά σας πάνε στο πανεπιστήμιο, θα έχετε σίγουρα περισσότερο χρόνο να αφιερώσετε σε ένα πεντακάθαρο σπίτι. Όσο είναι μαζί σας, περάσετε κάθε λεπτό που μπορείτε μαζί τους. Τα παιδιά σας δεν πρόκειται να θυμούνται πόσο καθαρό ήταν το σπίτι σας, αλλά θα θυμούνται σίγουρα ότι παίζατε παιχνίδια μαζί τους.Πηγή:

Πηγή: parenting.com

Το διαβάσαμε στο letsfamily.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ήξερες ότι το σεσουάρ δεν είναι μόνο για να στεγνώσεις τα μαλλιά; Δες όλες τις χρήσεις του εδώ

Φτιάξτε πανεύκολα 3 Χριστουγεννιάτικα αρωματικά χώρου!