Γιατί δεν κινείται; Πότε να μιλήσετε με τον γιατρό…

Γιατί δεν κινείται;

Της Έλενας Γεμελιάρη, με τη συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου Δρ. Γιάννη Περιστέρη MD, PhD.-happymom.gr

Εκεί που αισθανόσασταν κάθε τρεις και λίγο μια γλυκιά κλωτσιά, εδώ και λίγες μέρες το μωρό σας δεν είναι το ίδιο «ορεξάτο», σε σημείο που νιώθετε μια κίνησή του σχεδόν κάθε 3-4 ώρες. Τι μπορεί να κάνει το αγγελούδι σας τόσο τεμπέλικο;

Η κινητικότητα του μωρού σας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, κάποιοι από τους οποίους είναι φυσιολογικοί: έχει μεγαλώσει αρκετά και δεν έχει χώρο για να κινείται άνετα, μπορεί να κοιμάται ή η θέση του είναι τέτοια που δεν σας επιτρέπει να νιώθετε τις κινήσεις του (π.χ. είναι στραμμένο προς τη σπονδυλική σας στήλη).

Από την άλλη, πρέπει να ξέρετε πως η κινητικότητά του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δική σας συναισθηματική κατάσταση. Έτσι αν εσείς τρομάξετε από κάτι, το μωρό σας κινείται πιο έντονα. Εξαρτάται όμως και από την όρεξή σας καθώς και από το περιβάλλον αφού τρομάζει τόσο με τους θορύβους του σώματός σας π.χ. το ρέψιμο όσο και με εξωτερικούς π.χ. αν ένα ποτήρι πέσει από τα χέρια σας και σπάσει.

Πότε να μιλήσετε με τον γιατρό…
Εκτός από τα παραπάνω όμως, η ακινησία του εμβρύου μπορεί να είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά αν παραμένει ήσυχο ακόμα και μετά από το μεσημεριανό ή το βραδινό σας γεύμα. Στην περίπτωση αυτή επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας –θα σας συστήσει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα για να ακούσει την καρδιά του.