Γιατί οι έφηβοι κινδυνεύουν από… το smartphone τους και πώς θα τους προστατεύσεις

Γιατί οι έφηβοι κινδυνεύουν από… το smartphone τους και πώς θα τους προστατεύσεις

Μπορεί τα οφέλη της συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογικής ανάπτυξης να είναι αμέτρητα, ωστόσο την ίδια στιγμή ο τρόπος με τον οποίο έχει αλλάξει τη ζωή μας μπορεί να κρύβει και αρκετές “παγίδες”! Μία από τις ηλικιακές ομάδες, όμως, που φαίνεται πως πλήττεται περισσότερο από την τεχνολογία και τα νέα μέσα είναι τα παιδιά, και συγκεκριμένα τα παιδιά εφηβικής ηλικίας, τα οποία κάνουν ευρεία χρήση “έξυπνων”, αλλά και συμβατικών ηλεκτρονικών συσκευών. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Associated Professional Sleep Societies για την επιστήμη του ύπνου, το οποίο διοργανώνεται από την Αμερικανική Ακαδημία Υπνοϊατρικής (American Academy of Sleep Medicine), οι ηλεκτρονικές συσκευές και οι φωτεινές οθόνες προκαλούν αϋπνία, κακή ποιότητα ύπνου και συμπτώματα κατάθλιψης στους εφήβους.

[babyPostAd] Τα παιδιά που περνούν το χρόνο τους απασχολούμενα με οθόνες σημείωσαν μεγαλύτερη δυσκολία στο να κοιμηθούν και να παραμείνουν σε κατάσταση ύπνου, ενώ παρουσίασαν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τις καταγραφές της μελέτης. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραψαν τις περιπτώσεις 3.134 παιδιών εφηβικής ηλικίας, παρατηρώντας τις αντιδράσεις τους μέσα από τέσσερις δραστηριότητες που σχετίζονται με φωτεινές οθόνες: ενασχόληση με τα social media, περιήγηση στο internet (σερφάρισμα), παρακολούθηση τηλεόρασης και ταινιών και video gaming. Μάλιστα, τα βιντεοπαιχνίδια είχαν την μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά, όσον αφορά την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη που όλο και περισσότεροι τεχνολογικοί “κολοσσοί” λανσάρουν νέα εργαλεία στις συσκευές τους, με τη βοήθεια των οποίων θα καταπολεμηθούν οι ανεπιθύμητες… παρενέργειες της χρήσης “έξυπνων” συσκευών. Για παράδειγμα, η Apple ανακοίνωσε πως οι συσκευές iOS θα περιλαμβάνουν στο μέλλον νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα ενημερώνουν τον χρήστη για το χρόνο που καταναλώνει χρησιμοποιώντας τα μέσα και θα τους δίνει τη δυνατότητα να θέτουν χρονικά όρια, ενώ το ίδιο έχει ήδη κάνει η Google στις Android συσκευές της.

Πηγή:   tlife.gr